• Turkhane Logo

Boğaziçililer: Can Candan'ın kampüse alınmamasını kabul etmiyoruz

Boğaziçi akademisyenlerinin her gün rektörlük binasına sırtlarını dönerek yaptıkları eylem 282'nci gününe girdi. Akademisyenler, nöbetin ardından dün kampüse alınmayan Can Candan için açıklama yaptı.

18:48 12 Ekim 2021 Salı
Boğaziçililer: Can Candan'ın kampüse alınmamasını kabul etmiyoruz
Boğaziçi akademisyenlerinin her gün rektörlük binasına sırtlarını dönerek yaptıkları eylem 282'nci gününe girdi. Akademisyenler, nöbetin ardından dün kampüse alınmayan Can Candan için açıklama yaptı.


Boğaziçi Üniversitesinde 2 Ocak 2021de Prof. Dr. Melih Bulunun AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar, Bulunun görevden alınmasının ardından da devam ediyor. Direnişin 282nci gününde Boğaziçililer bir araya gelerek rektörlük binasına sırtlarını döndüler ve Bulunun ardından rektörlüğe atanan Naci İnciyi protesto ettiler.

Nöbetin ardından açıklama yapan akademisyenler, dün rektörlüğün talimatıyla kampüse alınmayan Can Candana destek verdi. Candanın göreve iadesinin istendiği açıklama metni şöyle:


Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri olarak, meslektaşımız Can Candan’ın 11 Ekim Pazartesi günü atanmış rektörün keyfi bir kararıyla kampüse alınmamış olmasını, tıpkı kendisinin seksen beş gün önce asılsız gerekçelerle görevden alınmasını kabul etmediğimiz gibi kabul etmiyoruz.

Fakülte ve bölüm kararları yok sayılarak görevden alınan Can Candan ve derslerine son verilen meslektaşlarımızın öğrencileri ile bir araya gelmesini engellemek, özgür ve özerk üniversitenin temel ilkelerinin ihlali olduğu gibi, öğrencilerimizin eğitim hakkının da gaspıdır.

Can Candan’ın bir an önce göreve iade edilmesini, göreve iade edilme işlemi gerçekleşene kadar kampüslerimize on dört yıldır olduğu gibi serbestçe girmesinin sağlanmasını, üniversitenin siyasal sadakat ve emre itaate inanan değil, bilime ve akademik ilkelere, liyakate dayanan mensupları olarak talep ediyoruz.

Özgür ve özerk bir üniversite için verdiğimiz mücadeleden ve meslektaşlarımızdan vazgeçmiyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin 30 Temmuz’da yüzde 95 güvensizlik oyu verdiği atanmış rektör Naci İnci’nin henüz rektör vekiliyken görevden aldığı Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim görevlisi belgesel sinemacı Can Candan, on dört yıldır her güz dönemi verdiği FA 498 Documentary Cinema (Belgesel Sinema) ve FA350 Film Projesi derslerini 11 Ekim Pazartesi gününden itibaren tekrar vereceğini ve dönemin ilk dersinin 10:00 – 14:00 arasında Güney Meydan’da gerçekleşeceğini duyurdu.

Dersini vermek için 11 Ekim Pazartesi sabahı kampüse gelen Candan, rektörün kendisinin kampüse alınmasına izin vermediğini söyleyen ve yazılı bir gerekçe sunamayan Özel Güvenlik görevlileri tarafından kampüse alınmadı. Meslektaşlarının kampüse alınmadığını öğrenen akademisyenler dün (11 Ekim, Pazartesi), hem Candan’ın içeri alınmadığı Kale Kapı’da, hem de Güney Meydan’da her iş günü tuttukları akademisyenler nöbetini gerçekleştirdiler ve akşam saatlerine kadar Candan ile birlikte, Candan’ın kampüse alınma kararının iptali talebiyle Kale Kapı’da nöbet tutmaya devam ettiler.

Görevden alınmasının ardından bu kararın her şeyden önce öğrencilerin eğitim hakkına bir saldırı olduğunu belirten Can Candan, 13 Ağustos’ta Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne, mensubu olduğu sendikası Eğitim – Sen’in de müdahil olduğu, göreve son verme işleminin yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini talep ettiği bir dava açtı. Mahkeme Candan’ın yürütmeyi durdurma talebini 6 Ekim’de reddetti. 

Son güncelleme: 18:48 12.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı