• Turkhane Logo

Boğaziçi takıntısı yeni değil: Komünist, vatan haini, terörist…

Boğaziçi Üniversitesine kayyum rektör atamakla eleştirilen AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üniversiteye müdahale fikrinin yeni olmadığı ortaya çıktı.

14:35 08 Ocak 2021 Cuma
Boğaziçi takıntısı yeni değil: Komünist, vatan haini, terörist…
Boğaziçi Üniversitesine kayyum rektör atamakla eleştirilen AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üniversiteye müdahale fikrinin yeni olmadığı ortaya çıktı.



2018’de yaşanan polemikte Türkiye birincisi üniversiteyi başarısızlıkla suçlayarak öğrencileri ve öğretim üyelerini tehdit eden Erdoğan “Bu komünist, vatan haini, terörist gençlere okuma hakkı vermeyeceğiz“ ifadelerini kullanmıştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atadığı Melih Bulu’ya tepkiler sürüyor. Erdoğan daha önce de Boğaziçili öğrencilerle polemiğe girmişti. 7 Ocak 2018 yılında Boğaziçi Üniversiteliler Derneği’nin 14. Genel Kurulu’nda konuşan Erdoğan üniversiteyi başarısızlıkla itham etmişti.


“BOĞAZİÇİ BU MİLLETİN DEĞERLERİNE YASLANMIYOR“

Boğaziçi Üniversitesinin gönlünden geçen konumda olmadığını söyleyen Erdoğan, “Boğaziçi Üniversitemiz hala ülkemizin en prestijli yüksek öğrenim kurumlarından biridir. Bununla birlikte bizim gönlümüzden geçen konuma ulaşamadığını belirtmek durumundayım. Bu ülke ve bu milletin değerlerine yaslanamadığı için küresel bir marka haline gelme çabalarında da hedeflerine tam manasıyla ulaşamamıştır” dedi.

Erdoğan, aynı konuşmasında üniversite hocalarının özgürlük anlayışını da eleştirmiş ve “Eğitim öğretim özgürlüğü, düşünce özgürlüğü hep konuşulur. Diyelim ki Boğaziçi Üniversitesi, buradaki hocalarımız acaba nereye kadar pergellerini açıyorlar? Belli bir fikrin savunucusu olanlara kapıyı aç, belli fikrin savunucusu değilse kapıyı kapat, bu mu özgürlük?” diye konuşmuştu.

REKTÖRDEN MANİDAR PAYLAŞIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın küresel bir marka olamadığını söylediği Boğaziçi Üniversitesinin rektörü Profesör Mehmed Özkan ise sosyal medya hesabından cevap vererek üniversitenin akademik olarak dünyadaki yerini gösteren bir liste paylaştı. ‘2018 U.S. News and World Report’a göre hazırlanan sıralamada, Türkiye’deki üniversiteler arasında Boğaziçi Üniversitesi birinci sıradaydı. Dünyada ise yüz doksanıncı sırada yer alıyordu.

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği de, sosyal medya sayfasından “Boğaziçi Üniversitesi Gururumuzdur” yazılı bir mesaj paylaştı.

‘AFRİN LOKUMU’ ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Aylar sonra Üniversite bir kez daha Erdoğan’ın hedefindeydi. Bu kez 19 Mart 2018’de Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü (BİSAK) tarafından açılan “Afrin için lokum dağıtıyoruz” standının açılması polemiğin fitilini ateşledi. Bir grup öğrenci ise ‘savaşın lokumu olmaz’ diyerek standa saldırdı. “İşgalin, katliamın lokumu olmaz” yazılı bir pankartla eylem düzenlediler. Bu eylemin ardından öğrenciler gözaltına alındı.

Bir gün sonra AKP Gençlik Kolları, üniversitenin Güney Kapısı’nda eylem yaptı. Eylemde dev bir bayrak açan grup, “Bugün burada, vatansever kardeşlerimize sahip çıktığımızı ve onlara yapılan saldırıyı kınadığımızı göstermek için toplandık. Boğaziçi Üniversitesinin önünden bir kez daha haykırıyoruz ki; kardeşlerimiz yalnız değildir” şeklinde bir açıklama yaptı.

YÖK VE REKTÖRLÜK AÇIKLAMA YAPTI

YÖK ve Rektörlük peş peşe açıklamalar geldi. Boğaziçi Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Bu saldırıyı gerçekleştiren birkaç kişi 20 bin nüfuslu üniversitemizi temsil etmediği gibi, Boğaziçi Üniversitesi bütünü olarak bu menfur saldırıyı ve Zeytin Dalı Operasyonu şehitlerimize yönelik bu saygısızlığı şiddetle kınıyoruz” denildi. Açıklamada söz konusu eyleme katılan üniversitelilere yönelik idari soruşturma başlatılacağı da belirtildi.

YÖK ise açıklamasında “Toplumda infial uyandıran bu gibi hadiselerin tekerrür etmemesi için mevzuat değişikliği de dahil, alınması gereken tedbirler vakit geçirilmeksizin üniversite rektörleriyle müzakere edilerek karara bağlanacaktır. Bu süreç başlatılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

ALTUN ÖĞRENCİLERİ HEDEF GÖSTERDİ

O dönem Sabah’ta köşe yazarlığı yapan Fahrettin Altun ise 21 Mart 2018’de “Boğaziçi Üniversitesindeki ihanet görüntüsü” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Altun “Bu saldırganlar ceplerinde Boğaziçi Üniversitesi öğrenci kimlik kartı taşıyan kişiler! PKK terör örgütüne açıktan destek veriyorlar. Elbette devletin ilgili birimleri bu skandala sessiz kalmayacak, terör örgütüne verilen bu desteğin hesabını soracaktır” dedi.

Eyleme katılan öğrenciler 22 Mart sabahı evlerinde ve kaldıkları yurtlarda gözaltına alındı. Bir grup üniversite öğrencisi bu kez kampüste gözaltılar için toplandı. Polis öğrencilerin açıklama yapmalarına izin vermeden eylemi dağıttı.

ERDOĞAN ÖĞRENCİLERE “TERÖRİST“ DİYE SESLENDİ

Gözaltına tepkiler devam ederken tartışmalara Erdoğan da girdi. Erdoğan 23 Mart’ta AKP Beyoğlu ilçe kongresinde yaptığı konuşmada, “Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine “terörist” diye seslenerek, “Efendim bu üniversite çok popüler bir üniversite, çok kalite bir üniversite, bu üniversite marka bir üniversite… Tamam da bu üniversitenin içinde affedersiniz bu tür teröristler olduktan sonra, bu tür terörist öğrenci olduktan sonra bunlar o markaya leke sürüyor. Onları da kamera çekimlerinden bulup çıkarıp gereğini yapıyoruz, yapacağız” dedi.

ÜNİVERSİTE HOCALARINA GÖZDAĞI

Aynı konuşmada Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerini de hedef gösterdi. Erdoğan “Eğer bu üniversitelerimizdeki hocalarımızın bu öğrencilerle iltisakı olduğunu belirlersek, onlarla ilgili de gereğini yaparız. Çünkü bizim için vasıflı öğrenci, kaliteli öğrenci, vasıflı öğretim üyesinden gelir” sözlerini kullandı.

“VATAN HAİNİ GENÇLERE OKUMA HAKKI VERMEYECEĞİZ“

Erdoğan, 24 Mart’ta Samsun’da partisinin il kongresinde yaptığı açıklamada ise daha sert bir dil kullandı. “Bu komünist, vatan haini, terörist gençlere okuma hakkı vermeyeceğiz” diyen Erdoğan, “ Bunlar terörist gençler. Bu terörist gençlerle ilgili her türlü çalışmayı yapıyoruz, onu söyleyeyim. Onların eşkallerini belirlemek suretiyle bu üniversitede okuma hakkını vermeyeceğiz. Üniversite terörist gençlik yetiştirmez” diyerek öğrencilere hakaret etti.

Erdoğan’ın hakaretlerine öğrenciler, “Hükumetin güvenlik politikalarını eleştirmek suç veya terör örgütü propagandası değildir. Bu soruşturmanın usulünde ve içeriğinde hak ihlali vardır” diyerek karşılık verdi.



Son güncelleme: 14:35 08.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı