• Turkhane Logo

BM Genel Sekreteri, yetkisini ilk kez kullandı: Gazze için Güvenlik Konseyi’ni göreve çağırdı

17:25 07 Aralık 2023 Perşembe
BM Genel Sekreteri, yetkisini ilk kez kullandı: Gazze için Güvenlik Konseyi’ni göreve çağırdı





BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının önlenmesi için ilk kez yetkisini kullanarak Güvenlik Konseyi’ni göreve çağırdı. İsrail, Guterres’in bu çağrısına tepki gösterdi.



2017 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği görevini yürüten Antonio Guterres, ilk kez BM şartının 99. Maddesindeki yetkisini kullanarak, Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesine mektup yazdı. “Gazze’deki durum bir felakete doğru hızla kötüleşiyor” diyen Guterres, ateşkes çağrısı yaptı.



İNSANİ YARDIM SİSTEMİ ÇÖKÜŞ RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA



Guterres, X’ten paylaştığı çağrısında “Genel Sekreter olarak görev yaptığım süre içerisinde ilk kez BM Şartı’nın 99. Maddesini devreye soktum. Gazze’deki insani yardım sisteminin ciddi bir çöküş riskiyle karşı karşıya kalması nedeniyle Konsey’i insani bir felaketin önlenmesine yardımcı olmaya ve insani ateşkes ilan edilmesine çağırıyorum” dedi.



BU YETKİ UZUN YILLARDIR KULLANILMIYORDU



BM Şartı’nın 99’uncu maddesine göre, Genel Sekreter, kendi görüşüne göre uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit edebilecek herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi’nin dikkatine sunabiliyor. Genel Sekreter’in uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğine inandığı konularda Güvenlik Konseyi’nin dikkatini çekmesini sağlayan bu yetki, BM’ye göre on yıllardır kullanılmıyordu.



“BU BİR ACİL DURUMDUR”



Alman haber ajansı dpa tarafından ele geçirilen mektupta, “Güvenlik Konseyi üyelerini insani bir felaketin önlenmesi için baskı yapmaya çağırıyorum. İnsani ateşkes ilan edilmesi çağrımı yineliyorum. Bu acil bir durumdur. Sivil halkın daha fazla acı çekmesi önlenmelidir” denildi.



İSRAİL ÇAĞRIYA TEPKİ GÖSTERDİ



Guterres’in hamlesini eleştiren İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, X’te kaleme aldığı yazıda “Guterres’in 99. Maddeyi harekete geçirme talebi ve Gazze’de ateşkes çağrısı, terör örgütü Hamas’a destek ve yaşlıların öldürülmesi, bebeklerin kaçırılması ve kadınlara tecavüz edilmesinin onaylanması anlamına gelmektedir. Dünya barışını destekleyen herkes Gazze’nin Hamas’tan kurtarılmasını desteklemelidir. Guterres’in görev süresi dünya barışı için bir tehlikedir” dedi.

Son güncelleme: 17:25 07.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı