• Turkhane Logo

BM: Aralık başından bu yana 350 bin Suriyeli Türkiye’ye doğru kaçtı

Birleşmiş Milletler, Rusya ve rejimin ateşkesi ihlal ettiği İdlib’den Aralık ayı başından bu yana yaklaşık 350 bin Suriyelinin bölgeden kaçarak Türkiye sınırı yakınlarına sığınmaya çalıştığını açıkladı.

19:11 17 Ocak 2020 Cuma
BM: Aralık başından bu yana 350 bin Suriyeli Türkiye’ye doğru kaçtı
Birleşmiş Milletler, Rusya ve rejimin ateşkesi ihlal ettiği İdlib’den Aralık ayı başından bu yana yaklaşık 350 bin Suriyelinin bölgeden kaçarak Türkiye sınırı yakınlarına sığınmaya çalıştığını açıkladı.





Birleşmiş Milletler (BM) Aralık ayı başından beri İdlib vilayetinden yaklaşık 350 bin Suriyelinin kaçtığını açıkladı. BM, çoğu kadın ve çocuk olan bu kişilerin Türkiye sınırı yakınlarındaki kamplara sığınmaya çalıştığını belirtti.


BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) son raporunda, yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle bölgedeki Suriyeliler için şartların giderek zorlaştığını belirtti.

BM yetkilileri, son dönemde İdlib’den kaçan 350 bin kişi dışında, daha önce de çatışmalar nedeniyle Türkiye sınırı yakınlarındaki kamplara sığınmak için kaçan yaklaşık 400 bin kişi olduğunu hatırlattı.

Muhaliflerin kontrolündeki İdlib konusunda Rusya ve Türkiye arasında varılan ateşkes, 12 Ocak itibarıyla resmen yürürlüğe girmişti. Ancak Rus jetleri ve rejim güçlerinin bu tarihten iki gün sonra İdlib’e yönelik bombadımanlarına yeniden başladığı bildirilmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Perşembe günü yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasının yapıldığı 9 Ocak’tan beri bölgede askeri uçuş yapılmadığını belirterek İdlib’de sivillerin bombalandığı yönünde çıkan haberleri yalanladı.

2 MİLYON SURİYELİ ÇOCUK OKULA GİDEMİYOR

Bu arada Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin araştırma komisyonu Suriye’deki çocukların durumu ile ilgili hazırladığı raporun sonuçlarını açıkladı

Komisyon raporuna göre, savaş nedeniyle Suriye’de iki milyondan fazla çocuk düzenli olarak okula gidemiyor.

Raporda savaşın başlamasından bu yana ülkede binlerce okulun yerle bir olduğu ya da askeri amaçlı kullanıldıklarına dikkat çekildi.

ÇOCUKLARA CİNSEL ŞİDDET

Çocukların özellikle cinsel şiddet mağduru olduklarına işaret edilen raporda, Beşar Esad rejimine bağlı askeri birliklerin kız ve erkek çocuklarını ailelerini korkutarak ve cezalandırarak istismar ettikleri kaydedildi. BM uzmanlarının hazırladığı raporda, IŞİD savaşçıları ve diğer terör gruplarının da çocuklara tecavüz ettiğine yer verildi.

Kız çocuklarının seks kölesi olarak kullanılırken erkek çocuklarının da rehin alındıkları ya da savaşmaya zorlandıkları kaydedildi. Erkek çocuklarının ayrıca IŞİD’in elindeki kişileri idam etmeye zorlandıkları da belirtiliyor.

Komisyon raporunda, 5 milyondan fazla çocuğun yerlerinden edinerek, ülke içinde ve ülke dışında başka yerlere göç etmek zorunda kaldığı ifade edildi.

Raporda çocukların acı ve yokluk içinde büyüdükleri belirtilerek bunun ileride yıkıcı psikolojik sonuçlara sebebiyet vereceği ifade edildi.

Komisyon raporu, Eylül 2011’den Ekim 2019’a kadar olan dönemi kapsıyor. Rapor aralarında kurbanlar, savaşçılar, kurban yakınları, görgü tanıkları, doktorlar ve savaşçıların da bulunduğu 5 bin kişiyle görüşmeler yapılarak hazırlandı.

Son güncelleme: 19:11 17.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı