• Turkhane Logo

“Birleşik Arap Emirlikleri, Sedat Peker’e deport edileceğini söylemiş”

Gazeteci Saymaz, Sedat Peker için BAE'de "yeni bir dönemin" başladığını belirterek, "Eğer paylaşım yaparsa, sadece paylaşım da değil, beğeni yorum gibi sosyal medya işlemlerini yaparsa Birleşik Arap Emirlikleri'nden deport edileceği söylenmiş" dedi.

14:25 24 Eylül 2022 Cumartesi
“Birleşik Arap Emirlikleri, Sedat Peker’e deport edileceğini söylemiş”
Gazeteci Saymaz, Sedat Peker için BAE'de "yeni bir dönemin" başladığını belirterek, "Eğer paylaşım yaparsa, sadece paylaşım da değil, beğeni yorum gibi sosyal medya işlemlerini yaparsa Birleşik Arap Emirlikleri'nden deport edileceği söylenmiş" dedi.

Basın danışmanı Emre Olur’un Türkiye’ye getirilmesi ve tutuklanmasının ardından Sedat Peker sessizliğe gömüldü.

İsmail Saymaz, Peker’e yönelik dijital kısıtlamanın daha ileri bir boyuta taşındığını belirterek, farklı hesaplar paylaşım yapması ya da sadece beğeni dahi yapsa deport edileceğini söyledi.

Suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle hakkında arama kararı bulunan Sedat Peker’e Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) uygulanan tecridin ayrıntılarını anlatan İsmail Saymaz, Sedat Peker’in uzun bir sessizliğe gömüleceğini söyledi. Halk TV’de yayımlanan “Perdenin önü arkası” programında konuşan Saymaz, eğer iade kararı alınırsa Peker’in hangi ülkeye iade edileceğinin kesin olmadığını belirtti. Saymaz, mevcut Interpol başkanının Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı olduğunu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşen bir kişi olduğu bilgisini de paylaştı.


“BEĞENİ BİLE YAPSA DEPORT EDİLECEĞİ SÖYLENMİŞ”

Saymaz, Peker’e yönelik daha sert dijital kısıtlamaları şöyle anlattı: “Sedat Peker Birleşik Arap Emirlikleri’nde dijital bir tecrite maruz kaldığını, ne kendi hesabından ne kurdurduğu deliçavuş ya da uzunçavuş adlı hesaplardan, ne de Emre Olur gibi bir çalışanının hesabından ne bir gazetecinin ne de dünyanın herhangi bir yerinde x bir kişinin hesabından paylaşım yapmaması konusunda sıkı sıkıya uyarıldığını, eğer paylaşım yaparsa- sadece paylaşım da değil- beğeni yorum gibi sosyal medya işlemlerini yaparsa Birleşik Arap Emirlikleri’nden deport edileceği söylenmiş. Sedat Peker dış dünya ile temasını ya Emre Olur üzerinden kuruyordu ya da bazı gazetecilere demeç veriyordu. Ya da kendisi dolaylı hesaplar üzerinden açıklama yapıyordu. Bütün bunlar son buldu.”

SEDAT PEKER İADE EDİLİRSE HANGİ ÜLKEYE GÖNDERİLECEK?

Emre Olur’un Türkiye’ye getirilmesi ile beraber Sedat Peker’in uzun bir suskunluğa gömüleceğini savunan Saymaz, şöyle devam etti:

“Ben tekrar tweet atabileceğini, retweet yapabileceğini açıklama yapabileceğini zannetmiyorum. Bu ihtimal büyük ölçüde kalktı. Kendisi seçime 2 ay kala çekeceğini söylediği video da dahil bu ve benzer eylemleri bu şartlar altında yapamaz. O halde şartları değiştirebilir mi?

Birincisi bunun için oradan deport edilmeyi göze alması gerekir. Kendisi orada tek başına değil. Çocuklarının da olduğu mahiyetinin oradan alınmasını göze alması gerekir. Bu zor ve riskli… Bir de nereye deport edileceği de muamma. Türkiye’ye mi? Son geldiği yere mi?

Çünkü Birleşik Arap Emirlikleri’ne Türkiye’den değil Fas’tan gitti, Fas’a da Türkiye’den gitmedi, Arnavutluk’tan gitti. Peki başka bir ülkeye geçebilir mi? Yasal olarak geçemez. Çünkü pasaportu iptal edildi. Türk pasaportu kullanıyordu, iptal edildi.

Peki kaçak geçebilir mi? Hayır… Tek başına olsa belki. Ama gözetim altında yaşayan, her anı takip edilen, belli bir mahiyeti ile birlikte gezen birinin öyle kaçak bir şekilde Dubai’den çıkması da mümkün değil.”

INTERPOL BAŞKANI SOYLU İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Mevcut İnterpol Başkanının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilişkisine dikkat çeken Saymaz , “Bu durumda, bir ihtimal kalıyor. Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin diplomatik ilişkilerinin bozulması… O da yakın gelecekte mümkün görünmüyor. Mevcut İnterpol Başkanı Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı ve onun Interpolun başına gelmesinde en büyük desteği Türkiye Cumhuriyeti verdi. Seçilmeden önce Türkiye’deydi ve Bakan Soylu ile görüştüler” dedi.

Son güncelleme: 14:25 24.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı