• Turkhane Logo

Birgün’e ‘gerici’ tepkisi: Gazetecilik dili değil, şiddeti meşrulaştırıyor

Birgün gazetesinin, polisin Furkan vakfı gönüllülerini camide biber gazı sıkarak gözaltına aldığı görüntüleri verirken kullandığı ‘gerici’ ifadesi birçok kesimden tepki gördü.

10:08 04 Mayıs 2021 Salı
Birgün’e ‘gerici’ tepkisi: Gazetecilik dili değil, şiddeti meşrulaştırıyor
Birgün gazetesinin, polisin Furkan vakfı gönüllülerini camide biber gazı sıkarak gözaltına aldığı görüntüleri verirken kullandığı ‘gerici’ ifadesi birçok kesimden tepki gördü.


İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “‘Gerici’ kavramı, şiddeti ‘meşrulaştırıyor’ adeta..” dedi.

Gaziantep’te Furkan Vakfı gönüllülerinin itikaf ibadeti için bulunduğu camide biber gazıyla müdahale sonucu darp edilerek gözaltına alınmalarına Türkiye’de birçok kesimden tepki görürken Birgün gazetesinin haberi verirken kullandığı ‘gerici’ ifadesi şaşkınlık yarattı.


Gazete, infial yaratan ve soruşturma açılarak faillerinin görevden alındığı polis ve bekçi saldırısını “Camide itikaf yapmak isteyen gerici Furkan Vakfı üyelerine polisten biber gazlı müdahale” başlığıyla okurlarına duyurdu.

“‘GERİCİ’ KAVRAMI, ŞİDDETİ ‘MEŞRULAŞTIRIYOR’ ADETA”

Gazetenin kullandığı ‘gerici’ ifadesinin polis şiddetini meşrulaştırdığını savunan birçok kesimden kişi tepki gösterdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı ve hak savunucusu Eren Keskin, Birgün’e tepkisini, “‘Gerici’ kavramı, şiddeti ‘meşrulaştırıyor’ adeta.. Çok yazık, çok ayıp..” ifadeleriyle gösterdi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da gazeteye tepki göstererek, “Ne zaman herkesin huzurunu temin eden demokratik hukuk devletini savunmuş olacağız? Kendi hakkımızı savunduğumuz kadar ötekinin hakkını da kimliğine takılmadan savunduğumuz zaman!” ifadelerini kullandı.

“BU DİL GAZETECİLİĞİ TESLİM ALDIĞINDA ‘PRAVDA VE AL AHRAM’LARDAN GAYRI BİR ŞEY KALMAZ”

Birarada yaşamanın, sivil toplumu güçlendirmenin, toplum sözleşmesinin önündeki en büyük engelin “ideolojik dilin ve kavramların ‘öteki’ye dayatılması” olduğunu kaydeden CHP İstanbul Milletvekili Cihangir İslam ise “Bu dil gazeteciliği teslim aldığında elimizde ‘Pravda ve Al Ahram’lardan gayrı bir şey kalmaz. Furkan Vakfı üyelerine geçmiş olsun!” yorumunda bulundu.
  Birarada yaşamanın, sivil toplumu güçlendirmenin, toplum sözleşmesinin önündeki en büyük engel ideolojik dilin ve kavramların ötekiye dayatılması.
Bu dil gazeteciliği teslim aldığında elimizde Pravda ve Al Ahramlardan gayrı bir şey kalmaz.
Furkan Vakfı üyelerine geçmiş olsun! https://t.co/V3UJXDCYbV — cihangir islam (@cihangirislam) May 3, 2021
“HER İDEOLOJİNİN, HER YAPININ BAĞNAZLIĞI BİR GERİCİLİKTİR”

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ise “Bu nasıl bir muhalefet dilidir?” diyerek sorarak, “Bu rezil Akp zihniyetini bu dil besliyor. Böyle iktidara bu dil ile mi muhalefet edilir? Gericilik sadece dincilikte yoktur. Her ideolojinin, her yapının bağnazlığı bir gericiliktir” ifadelerini kullandı.
  Bu nasıl bir muhalefet dilidir?
Bu rezil Akp zihniyetini bu dil besliyor.
Böyle iktidara bu dil ile mi muhalefet edilir?
Gericilik sadece dincilikte yoktur.
Her ideolojinin, her yapının bağnazlığı bir gericiliktir. https://t.co/aXCOVRs8fi — Hüda Kaya (@HudaKaya777) May 3, 2021 Birgün gazetesinin polisin tarafına geçme hızı. https://t.co/RexwCi2BOW — Sümeyye Kavuncu (@sumeyyekavuncu) May 3, 2021
“GERİCİ Mİ? TAMAM O ZAMAN”

Yazar Ohannes Kılıçdağı ise gazeteye tepkisini, “Gerici mi? Tamam o zaman. Yalnız bundan sonra ‘terör sevicilere gazlı müdahale’ dediğinde Akit’e kızmak yok” sözleriyle dile getirdi.

Son güncelleme: 10:08 04.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı