• Turkhane Logo

Bırakın Hasta Mahpuslar Yaşasın! İhraç hakim yaşanan acıları resimlerinde anlattı

Türkiye cezaevlerinde hasta tutukluların içinde bulunduğu fiziksel ve psikolojik koşullar endişe veriyor. İnsan hakları savunucularının taleplerine rağmen iyileştirici adımların atılmadığı demir parmaklıklıların arkasında yaşananlar tuvale aktarıldı.

20:03 13 Aralık 2021 Pazartesi
Bırakın Hasta Mahpuslar Yaşasın! İhraç hakim yaşanan acıları resimlerinde anlattı
Türkiye cezaevlerinde hasta tutukluların içinde bulunduğu fiziksel ve psikolojik koşullar endişe veriyor. İnsan hakları savunucularının taleplerine rağmen iyileştirici adımların atılmadığı demir parmaklıklıların arkasında yaşananlar tuvale aktarıldı.


Uluslararası Af Örgütü’nün İsveçin Göteborg şehrinde bulunan binası anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

İhraç hakim Ramazan Faruk Güzelin kaleminden çıkan 30a yakın resmin yer aldığı Bırakın Hasta Mahpuslar Yaşasın isimli sergide, Türkiyedeki hasta tutuklulara yaşatılan acılar anlatıldı.


Her biri gerçek bir hikayeyi yorumlayan resimlerin yanıbaşında Türkçe ve İsveççe olarak yaşanan mağduriyetin yazıya dökülmüş haline de yer verdildi.

/

Sergide ayrıca, cezaevlerinde yeterli sağlık hizmetine ulaşmadıkları için hayatını kaybeden tutsakların hatırlandığı bir saygı köşesi hazırlandı.

Bu köşede; hakim Mustafa Erdoğan, iş insanı Medeni Arifoğlu ve İngilizce öğretmeni Halime Gülsunun resimleri yer aldı.

İSVEÇLİ MATS: YAŞADIKLARI ŞEYLER İNANILIR GİBİ DEĞİL

Sergide yapılan workshopta katılımcılardan hikayesinden en çok etkilendikleri iki hasta mahpus hakkında duygularını anlatmaları istendi.

Mats isimli bir İsveçli, “Ben en çok Ayşe Özdoğan ve Yusuf Bekmezci’nin yaşadıklarından etkilendim. Yaşadıkları şeyler inanılır gibi değil, gerçekten yaşanmış mı bunlar?” diye konuştu.

/

BM koruması altında olmasına rağmen MİT’in Malezya’dan kaçırıp Türkiye’ye getirdiği eğitimci babası İsmet Özçelik’in kaçırılma süreci ve cezaevinde yaşadıklarını İsveççe ve Türkçe olarak aktaran Fatma Rana Özçelik şunları söyledi:

“Babam kalp krizi geçirdi, yeterince ilgilenmediler. Böyle durumda birisi olarak koronaya yakalandı içeride ama yine ilgilenmediler. 2-3 ay ilaçlarını vermediler. Ne zaman arasam cezaevini oradaki yetkililer beni terslediler, ilgilenmediler. Babam da 6 kez dilekçe vermesine hiçbirisine cevap vermediler. Israr karşısında sonunda bir hastaneye götürdüler ama tekrar koronaya yakalandı .Şu an son durumu hakkında net bir bilgiye sahip değiliz. Yaklaşık 5 aydır karantina koğuşundalar, oralardaki durum da sıkıntılı. Bütün bu ihlallere ve kötü şartlara rağmen kendisini tahliye edilmiyor. Bu konuda da hiçbir şekilde hakkımızı arayamıyoruz. Bu kadar ağır bir hasta ve hastaneye bile götürülmüyor, diğer bir çok hasta tutukluya da olduğu gibi.”

İHLALLERİ ÖRNEKLERİ İLE GÖZLER ÖNÜNE SERDİK

İhraç hakim Ramazan Faruk Güzel sergiyi düzenleme nedenini şu sözlerle anlattı:

“Neden böyle bir sergi? Çünkü İHD’ye göre; Türkiye’deki cezaevlerinde 604’ü ağır, toplam 1605 hasta tutuklu ve hükümlü var. Ve bu hasta tutuklular cezaevinde tedaviye ulaşmada güçlük çekiyorlar. Onlarcası hayatını kaybetmişti, sağ kalanlar ise ölümün pençesinde. Bazıları, içeridekilerin çok ağır suçlular oldukları için ısrarla içeride tutulmakta olduklarını düşünebilir. Bir başkası da, Türk yasaları böyle gerektirdiği için o hastaların içeride ısrarla tutulduklarını zannedebilir. Bunun böyle olmadığını resimlerimizle ve izahlarımızla ortaya koymaya çalıştık.”



Türkiye’nin mevcut ulusal ve uluslararası yasaları ihlal edip hasta mahpusları içerde tutmaya devam ettiğine dikkat çeken Güzel, ‘’Bu sergimizde de bu ihlalleri örnekleri ile gözler önüne sermiş olduk. Şimdi diyoruz ki, geliniz Türkiye’de cezaevlerindeki bu hastaların, yaşlıların, engellilerin ve de çocuklu kadınların sesi olalım. Ve güçlü bir şekilde diyelim ki: Bırakın, yaşasınlar’’ şeklinde konuştu.

 

Son güncelleme: 20:03 13.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı