• Turkhane Logo

Bir milletvekilinin sevgilisi için Soma davası Cemaat'e yıkılmak istendi

Soma maden faciası davasına bakan yargı mensubunu ziyaret eden bir siyasetçinin, sanıkları kurtarmak için para ve makam karşılığı davanın Cemaat'e mal edilmesini istediği iddia edildi.

21:41 20 Mayıs 2021 Perşembe
Bir milletvekilinin sevgilisi için Soma davası Cemaat'e yıkılmak istendi
Soma maden faciası davasına bakan yargı mensubunu ziyaret eden bir siyasetçinin, sanıkları kurtarmak için para ve makam karşılığı davanın Cemaat'e mal edilmesini istediği iddia edildi.


Cumhuriyet gazetesinden Barış Pehlivan bugünkü yazısında 2014 yılında 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasının yakın zamanda yapılacak karar duruşmasına değindi. Bilindiği üzere, Soma Maden İşletmesinin sahibi Can Gürkan, kazadan 2 yıl sonra gerçekleşen 15 Temmuz’un akabinde, “Soma’nın faili fe.ö’dür!” çıkışı yaptı. Kazada ihmali olduğu gerekçesiyle yargılanan 46 tutuksuz sanık, iddiaların araştırılması için savcılığa başvurdu.

ELİNİN TERSİYLE İTTİ


Buraya kadarı hikayenin bilinen kısmı. Barış Pehlivan, yazısında bir başka iddiayı daha gündeme taşıdı. Pehlivan, önemli bir siyasetçini Soma davasıyla ilgilenen yargı mensubuyla görüşerek bir milletvekilinin sevgilisi için yardım istedi. İddiaya göre, bu milletvekilinin sevgilisinin çok yakını da sanıklar arasında. Pehlivan o yargı mensubunun, Soma katliamında fe.ö sabotajı olduğuna dair yargılama sürecini başlatırsa paraya boğulacağını söyledi. Ayrıca istediği yüksek bir makama getirilecekti.

İÇERİĞİ BELİRSİZ DOSYA

Yargı mensubunun teklifi elinin tersiyle ittiğini söyleyen Pehlivan, takipsizlik kararı verilmeyen ve dava açılmayan içeriği belirsiz fe.ö dosyasının ise hala raflarda bekletildiğini söyledi.

Pehlivan’ın yazısının detayları şöyle: “Sence 24 Mayıs’ta ne olacak?”

Bu soruyu ilk duyduğumda anlamadım. Anlamadığımı anlayınca ekledi: “Peki, Soma’daki madencileri fe.ö mü öldürdü?” Saçmalama, dedim. “Madem öyle o dosya neden halen açık?” diye yanıt aldım.

Şimdi anladım, anlatayım… Yıl 2014’tü. Soma’da 301 madenci katledildi. Yıllardır süren yargılamada tutuklu sanık kalmadı. Yüksek ihtimalle de 24 Mayıs’ta karar çıkacak.

Herkesin bildiği, davanın işleyiş sürecindeki hukuksuzlukları hatırlatmayacağım. Yargıtay’da değiştirilen hâkimlerle kararın bozulmasının ayrıntılarını yazmayacağım.

Başka, bugün unutulan bir nokta var. 15 Temmuz darbe girişiminin hemen sonrası…

46 sanıklı Soma davasının dokuzuncu duruşması… Maden ocağının sahibi Can Gürkan çıktı sanık kürsüsüne, şöyle dedi: “Soma’nın faili fe.ö’dür!”

Yandaş medya durur mu, şunu yazdılar: “Soma’da yaşananların fe.ö örgütünün, son altın vuruştan önce, denedikleri küçük bir ameliyat girişimi olduğunu söylemek, komplo olarak nitelendirilebilir mi?”

Bununla da yetinmediler. Sanık avukatları Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu ve 301 madencinin ölümünde fe.ö parmağının soruşturulmasını istedi.

İşte o günlerde…

Rivayet odur ki Ankara’dan önemli siyasetçi bir yargı mensubuyla görüştü. Buluşmadaki siyasetçi sadece elçiydi, mesele başkasıydı. Masada Soma vardı. Kritik bir siyasetçinin sevgilisinin çok yakını da sanıklar arasındaydı. Eğer o yargı mensubu, Soma katliamında fe.ö sabotajı olduğuna dair yargılama sürecini başlatırsa paraya boğulacaktı. İstediği yüksek bir makama getirilecekti. Ama bunlar için siyasetçi sevgilisinin yakını “301 madencinin ölümünde fail fe.ö’dür” diyerek kurtarılmalıydı.

Neyse ki bu topraklarda halen cüppesine düğme diktirmeyen yargı mensupları da vardı. Elinin tersiyle itti bu teklifi.

Peki sanık avukatlarının “Soma’yı fe.ö yaptı” şeklindeki suç duyurusu ne oldu? Öyle ya aradan yıllar geçti, gerçek failler belli, dava sonuçlanacak…

İddia o ki halen kapatılmamış o dosya. Hakkında bir takipsizlik kararı ya da açılmış bir dava yok. Ve savcılıktaki faili meçhul suçlar bürosunda bekletiliyor. Özetle, ne içeriği tam biliniyor ne de tozlu raflara kaldırılıyor.

Son güncelleme: 21:41 20.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı