• Turkhane Logo

Bir devir kapandı: Doblo’nun yeni modeli İspanya’da üretilecek

Alman otomotiv şirketi, Volkswagen Türkiye'deki yatırım planından vazgeçmesinin ardından bir kötü haber de TOFAŞ'tan geldi

12:58 07 Haziran 2022 Salı
Bir devir kapandı: Doblo’nun yeni modeli İspanya’da üretilecek
Alman otomotiv şirketi, Volkswagen Türkiye'deki yatırım planından vazgeçmesinin ardından bir kötü haber de TOFAŞ'tan geldi

Alman otomotiv şirketi, Volkswagen Türkiyedeki yatırım planından tamamen vazgeçti. Ardından Honda Gebzedeki fabrikasını kapattı. Otomotiv sektörüne bir darbe daha geldi  

Tofaşın ana hissedarlarından Stellantis, Tofaşın ürettiği üç ana araçtan biri olan Doblonun yeni modelinin İspanyadaki fabrikaya kaydırılması kararını alırken, Tofaşın üreteceği yeni modeller konusunda değerlendirmelerin devam ettiği açıklandı.
Tofaşın 2000li yılların başında üretime aldığı hafif ticari araç Doblo, şirketin ihracat ağırlıklı bir üreticiye dönmesine katkıda bulunmuştu. Doblonun üretiminin bu yıl sonunda sona ermesi planlanırken, yeni modelin Tofaş tarafından üretilip üretilmeyeceği Stellantis tarafından değerlendiriliyordu.

Stellantis tarafından dün yapılan açıklamaya göre hem elektrik hem de akaryakıt motorlu tahrik sistemine sahip olacak yeni Doblo, şirketin İspanyadaki Vigo fabrikasında üretilecek.
Tofaş tarafından dün akşam yapılan açıklamada Doblonun üretiminin 2023 sonuna kadar uzatılması ve Doblonun yerini alacak ürünler için değerlendirmelerin devam ettiği belirtildi.
Ancak Tofaşın açıklamasına göre Doblonun üretimi uzatılsa bile ihraç pazarları arasında Tofaşın ana ihracat pazarı Avrupa ülkeleri yer almayacak. Doblonun üretimi iç pazar ve Ortadoğu, Afrika ve Kuzey Amerika pazarı için devam edecek.
Doblo geçen yıl sonu itibarıyla 77,520 adet ile Tofaşın üretiminin üçte birini oluşturuyordu. Tofaş Doblonun yanı sıra binek model Egea ve daha ufak bir hafif ticari araç platformu olan MCVyi üretiyor.


Tofaş hisseleri gerilediDoblo, Tofaş’ın ihracat ağırlıklı iş modeline geçmesini sağlamıştı. Şirketin hisseleri Doblo yerine üretime hangi modelin alınacağının belirlenmemesi nedeniyle sert geriledi.

Açılıştan sonra 72,85 liraya kadar gerileyen hisse, saat 11:19 itibariyle yüzde 5,4 kayıpla 74,25 liradan işlem görüyor.
Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, “Yeni projelerin üzerinde henüz anlaşılamamış olması, Stellantis içinde Tofaş’ın yerinin belli olmaması hisse için biraz negatif” dedi.
Yeni Doblo’nun Tofaş’ta üretilip üretilmeyeceği müzakerelerinin iki yıla yakın sürdüğünü hatırlatan Demirtaş, “Yeni modeller için verilecek kararın daha fazla uzaması hoş olmayacak bir gelişme olur. Tofaş hisseleri bir süredir benzerlerine kıyasla baskı altında kaldı. Şirkette ciddi bir değer var, ancak yeni model kararlarının verilmemesi hisse üzerinde bir süre devam edecek bir baskı yaratır” dedi.

Yatırım Finansman tarafından yayımlanan değerlendirmedeyse Doblo’yla birlikte üretim için Stellantis’in verdiği ‘al ya da öde’ ihracat garantisinin de sona ereceği belirtilerek, “Tofaş şu anda büyük ihtimalle fabrikanın kapasitesini doldurmak için Stellantis’ten yeni bir model almaya çalışacaktır. Biz bunun önümüzdeki aylarda açıklanabileceğini düşünüyoruz” dendi.
Doblo, Tofaş’ın üretiminin üçte biriDoblo geçen yıl sonu itibariyle 77 bin 520 adetle Tofaş’ın üretiminin üçte birini, 48 bin 761 adetle de ihracatın yüzde 43’ünü oluşturdu.
Tofaş Doblo’nun yanı sıra binek model Egea ve daha küçük hacimlerde diğer bir hafif ticari araç platformu olan MCV’yi üretiyor.
Yılda 450 bin üretim kapasitesine sahip Tofaş, geçen yıl yaklaşık 229 bin araç üretti.

Son güncelleme: 12:58 07.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı