• Turkhane Logo

Bir butona bas, şiddet uygulayan erkeği polise ihbar et

Kadına yönelen şiddet Türkiye'nin giderek kanayan bir yarası haline dönüşmüş vaziyette.

15:02 06 Kasım 2018 Salı
Bir butona bas, şiddet uygulayan erkeği polise ihbar et
Kadına yönelen şiddet Türkiye'nin giderek kanayan bir yarası haline dönüşmüş vaziyette.





Son olarak, oyuncu Ahmet Kuralın Sılayı darp etmesi ile gündeme gelen erkek şiddetine çözüm olarak Nisan ayından bu yana devrede olan KADES geliştirildi.


Kadın Destek (KADES) mobil bir uygulama ve kadına karşı şiddetin engellenmesi için geliştirildi. 

Emniyet Genel Müdür Müdürlüğü’nün (EGM) Nisan ayında devreye aldığı uygulamayla şiddete uğrayan kadınlar bir butona basarak polise durumu ihbar edebiliyor.

Bu uygulamayı iOS ya da Google Playden indirdikten sonra, kullanıcıların kimlik bilgilerini girmeleri gerekiyor. Ardından gelen doğrulama mesajı ile kullanıcı, doğrulama işlemini gerçekleştiriyor ve böylece kayıt tamamlanıyor.

Kimlik bilgilerini tek bir kez girmek yeterli.

Uygulamada bir diğer önemli nokta ise, konum bilgilerinin doğru girilmesi gerektiği. Şiddete maruz kalan kadın, uygulamadaki yardım iste butonuna basarak polisten yardım isteyebilecek. 

Sonraki iş ise polise düşüyor. Şikayeti alan polis ekipleri, yardım çağrısının geldiği adrese gidecek. 

Uygulamayı kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta; konumun doğru belirtilmesi ve kayıt işlemi sırasında internetin açık ve çalışır durumda olması gerekiyor. Ayrıca, programı gereksiz yere kullananlar için de ceza verildiğini not edelim.

Asılsız ihbarlar için Türk Ceza Kanunu’nun 271. maddesine göre, üç yıla kadar hapis cezası söz konusu. KADES’i Google Play’den indirmek için buraya , App Store’dan indirmek için ise buraya  tıklayabilirsiniz.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2017’de Türkiye’de 409 kadın cinayeti işlendi ve 332 kadına şiddet uygulandı.

 

Son güncelleme: 15:02 06.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı