• Turkhane Logo

Bir Baltık ülkesi daha Rus Elçiyi gönderiyor

Letonya, Rus büyükelçisinin 24 Şubat'a kadar ülkeyi terk etmesini istedi.

17:07 24 Ocak 2023 Salı
Bir Baltık ülkesi daha Rus Elçiyi gönderiyor
Letonya, Rus büyükelçisinin 24 Şubat'a kadar ülkeyi terk etmesini istedi.

TURKHANE.COM- MOSKOVA 
Letonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Büyükelçisi Mihail Vanine Rusyanın Ukraynadaki askeri harekatın yıldönümü olan 24 Şubata kadar ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyledi.  
Moskova’daki Letonya büyükelçisi de 24 Şubata kadar Rusyadan ayrılacak.  Bu karar Letonya tarafından Estonya ile dayanışma göstergesi olarak alındı.
Letonya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Letonyanın Rusya ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini 24 Şubatta maslahatgüzar seviyesine düşürüyor. Aynı şekilde Letonya büyükelçisi de 24 Şubata kadar Rusyadan ayrılacak. Letonya Dışişleri Bakanlığı, karar hakkında Vanini bilgilendirdiğini belirterek, devam eden savaş ile bağlantılı olarak ve Estonya ile dayanışma içinde diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme kararı aldığını vurguladı.
Daha önce benzer bir uygulamayı Estonya Dışişleri Bakanlığı karar almıştı.  Rus Büyükelçisine 7 Şubat tarihine kadar ülkeyi terk etmesi istenmişti.
Rusya’nın Estonya Büyükelçiliği, Rus vatandaşlığından vazgeçme başvurularını kabul etmeyi durdurdu. Bunun üzerine 11 Ocakta Estonya, insan Hakları” ihlali tepkisi nedeniyle Rusya büyükelçiliğindeki diplomat sayısının 1 Şubattan itibaren  sekiz kişiye düşürülmesini talep etti.  Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Estonyada çalışan Rus diplomatların sayısındaki sınırlamanın iki ülke arasındaki ilişkilerin genel seviyesi ile ilişkili olduğunu söyledi.  Rusya Büyükelçiliğinde sekiz diplomatın yanı sıra geçici olarak görevlendirilen 15 idari, teknik ve hizmet görevlisi görev yapabilecek.Reinsalu, Estonyadaki Rus büyükelçiliğinde şu anda 21 diplomat ve 23 geçici çalışan istihdam edildiğini söyledi.
Estonya, Eylül ayında Ruslara vize vermeyi durdurdu ve herhangi bir diğer shengen ülkesi tarafından turizm, spor, kültür, veya aile ziyareti amacıyla seyahat için verilen vize ile ülkeye girişini yasakladı.

Son güncelleme: 17:07 24.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı