• Turkhane Logo

Binlerce avukat Çağlayan’da: Avukatız, biat etmeyiz, eğilmeyiz

İstanbul Barosu'nun çağrısıyla Çağlayan Adliyesinde bir araya gelen avukatlar kitlesel bir gösteri yaptı, "Feyzioğlu istifa' sloganları attı.

14:19 30 Haziran 2020 Salı
Binlerce avukat Çağlayan’da: Avukatız, biat etmeyiz, eğilmeyiz
İstanbul Barosu'nun çağrısıyla Çağlayan Adliyesinde bir araya gelen avukatlar kitlesel bir gösteri yaptı, "Feyzioğlu istifa' sloganları attı.



AKP’nin çoklu baro sistemini hayata geçirmek için hazırladığı düzenlemeyi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunmasının ardından, İstanbul Barosu avukatlık yasası ve baroların yapısına ilişkin yapılması beklenen değişikliği protesto etmek için Savunma Mitingi düzenliyor.

Miting öncesinde sosyal medya hesabından açıklama yapan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Bugün yapacağımız toplantının talebi hukuk devletidir. Katılanların politik kimlikleri öne çıkmamalıdır. Tam tersine bütün görüşleri ortaklaştırmak iddiası içinde olmalıyız. Bu nedenle, pankart döviz gibi materyaller taşınmamalıdır” ifadelerini kullandı.


AVUKATLAR POLİS BARİKATINI KALDIRTTI

İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde yapılacak savunma mitingi için bir araya gelen avukatlar meydanın polis bariyerleriyle çevrilmesini protesto etti. Avukatların mücadelesi sonucu barikat genişletildi. Alan açıldı. Yüzlerce avukat alana giriş yaptı. Miting alanında toplanan avukatlar Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nu protesto etti.

“SUÇ İŞLİYORSUNUZ”

Polisin sık sık Kovid-19 tedbirlerine uyulması anonsu yapmasına tepki gösteren avukatlar, “Bizi küçük bir alana hapsederek suç işliyorsunuz. Dalga geçer gibi salgın önlemlerine dikkat edin diyorsunuz” dedi.

İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, Çağlayan’da yaptığı açıklamada “Biz avukatız. Biz biat etmeyiz, eğilmeyiz” diye konuştu. Durakoğlu’nun konuşmasından satır başları:

“80 BARO BİR ARAYA GELDİK, BİZİ BÖLMEYİN DEDİK”

“Bütün görüşlerin olduğu bir yerde ortak bir haykırışı dile getireceğiz. Bu ülkenin avukatları olarak Meclis’e verilen teklifin evrensel hukuk kurallarına uygun olmadığını söyledik. Buradan Ankara’ya bir haykırış, bir kararlılık, bir direnç, bir bilinç götüreceğiz. Yapmayın, bölmeyin bizi dedik. Tıpkı burada olduğu gibi bütün görüşler birleşerek söyledik bunu. 80 barı bir araya geldik. İki kez deklarasyon yayınladık. İmza attık. Çekin bu teklifi dedik. Gelin konuşalım. Biz sizi ikna edebiliriz, biz de ikna olmaya açığız.

“AVUKATLAR OLARAK DEVASA SORUNLARIMIZ VAR”

Avukatlar olarak devasa sorunlarımız var. Onları konuşalım, yasalaştıralım. Stajyerler stajını yapamıyor. Dosya inceleyemiyoruz biz, dosya. Dosyalarımızı göstermiyorlar, saklıyorlar. Savunma hakkı kısıtlandı. Avukat duruşmalarda niye onun avukatlığını yapıyorsunuz, niye bunun vekaletini aldın diye sorgulanıyor. Kimi açlık grevinde, kimi ölüm orucunda. Yaşamlarını değil, avukatlıklarını kaybedecekleri için direniyorlar. Avukatlar adil yargılanmayı istiyor. Bunları gelin konuşalım dedik.

“4 YILDA 14 BİN SAVCI, HAKİM”

Yılda 6 bin stajyer yetiştiriyor bu baro. 2 yılda sayımız 8 bin arttı. Biz yapmadık bunu siz yaptınız, gelin konuşalım. 4 yıl içinde 14 bin savcı, hakim aldınız. Şu mülakatı konuşalım mı? Bir buçuk yıl boyunca 70 alma zorunluluğunu kaldırarak aldınız bu hakim ve savcıları. Kıdem ortalaması 3 yıl bile değil. 2,8. Bizim çocuk hakimler kurulumuz var, bizim suça sürüklenen savcılar kurulumuz var. Sadece kamuya mal olmuş davaları değil, hiç konuşulmayanları konuşalım dedik. Bunun çözümü çoklu baroymuş. Çoklu baro koyacağız dediler. Sizi parçalayacağız, adliyelerdeki odalarınızı bile ayıracağız dediler. Bir kısım odalar bir baronun, öbür odalar başka bir baronun olacak dediler. her görüşten 80 baro arkadaşım altına imza attı. Hiçbir şeyi dinlemediler. Siz siyaset yapıyorsunuz diyorlar. Bunca siyasetçi her akşam hukuk konuşuyor ama hukukçular siyaset konuşmasın istiyorlar.

“İNSAN HAKLARINA SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ”

Avukatlar yasasının 76. ve 95. maddesi bize hukukun üstünlüğünü gözetmek ve insan haklarına sahip çıkmak görevi veriyor. Bizimkisi görev. İnsan haklarına sahip çıkmak zorundayız. Bu mücadeleyi yapmak zorundayız. Bana tahammül edeceksin, mecbursun. Halk benle girer adliyeye. Avukat olmazsa, onun örgütlü gücü barolar olmazsa şiddete uğrayan kadının ilk istasyonu olmaz. Çoğalır kadın cinayetleri. Yırtılır İstanbul Sözleşmesi. Biz olmaya mecburuz, olacağız. istismara uğrayan çocuk, iki eliyle kapatır da yüzünü utancını bile göremezsin. İşkence 90’lardaki kimi yeniden hortlar. 3 kuruş için gece yarıları sorgulara gidiyoruz biz. Ne çektiğimizi biz biliriz karakollarda. Sırf işkence olmasın diye. Barolar, avukatlar susamaz.”

Tüm Türkiye’den hukukçu dernekleri, avukat inisiyatifleri, meslek odalarının katıldığı miting “Feyzioğlu istifa”, “Hak hukuk adalet”, “Savunma susmadı susmayacak” sloganlarıyla devam ediyor.
  #SavunmaDurdurulamaz Çağlayan adliyesi https://t.co/3z6nDcQN71 — Ali ŞEKER (@draliseker) June 30, 2020
 

Son güncelleme: 14:19 30.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı