• Turkhane Logo

"Bina 'beton kanseri' oldu, deprem yıktı"

Adana’da 6 Şubat'taki ilk depremde yıkılıp, 96 kişiye mezar olan Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi Hasan Alpargün (72), ilk duruşmada,

18:40 09 Ekim 2023 Pazartesi
Adana’da 6 Şubat'taki ilk depremde yıkılıp, 96 kişiye mezar olan Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi Hasan Alpargün (72), ilk duruşmada,

Kahramanmaraş merkezli ilk depremde, Adananın Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesindeki 14 katlı, 28 daireli Alpargün Apartmanı da yıkıldı. Kurtarma çalışmalarının günlerce sürdüğü binanın enkazında, 96 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. 

“MUKADDERAT”Cumhuriyette yer alan habere göre binaya ilişkin soruşturma başlatılırken, KKTCye kaçan apartmanın müteahhidi Hasan Alpargün yakalandı. Adanaya getirilen ve gazetecilerin Yaptığınız binanın çökmesiyle 96 kişi öldü, ne diyeceksiniz? sorusuna Mukadderat diyerek cevap veren Alpargün, tutuklandı. 
Bir veya birden fazla kişinin taksirle ölümüne sebebiyet verme suçundan hakkında dava açılan Alpargün, bugün Adana 12nci Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya katıldı.
“BİNANIN YIKILMA SEBEBİ DEPREMİN ŞİDDETİ”Savunma yapan sanık Alpargün, yakınlarını kaybedenlerin maddi zararını karşılayacağını söyledi. 1994te inşasına başlanıp, 1996da tamamlanan Alpargün Apartmanının dönemin yasalarına ve deprem yönetmenliğine tamamen uygun yapıldığını belirten Alpargün, Denetimin ardından gereken tüm ruhsatlar ve son olarak iskan alındı. Hiç eksik malzeme kullanmadım. Adanada o dönem 3 büyük deprem oldu. Bu depremlerde binamız hasar almadı. Aradan 26 yıl geçti. 6 Şubatta büyük, şiddetli bir deprem yaşandı. Binanın yıkılma sebebi ilk olarak bu şiddettir. Diğer neden ise yağmur, güneş enerji depolarının akıntıları ve su deposunda yaşanan sızmalar sonucu betonun içerisine işleyen suların beton kanserine neden olmasıdır. Ayrıca su demirlere de zarar vermiştir dedi.
“KAÇMADIM, TESLİM OLDUM”Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde gözaltına alınmasına ilişkin de Alpargün, 72 yaşındayım. Olayın şokuyla travma yaşadım. Her depremzede gibi uzaklaşmak istedim. Kaçmak için gitmedim zaten amacım o olsa başka yere giderdim. Arandığımı öğrenince gidip, bizzat polise teslim oldum. 40 yıldır bu işi yapıyorum. İnsanları hep mutlu etmeye çalıştım. Hastalıklarımdan dolayı cezaevi şartlarında zorlanıyorum. Suçsuzum, tahliyemi istiyorum. Bilirkişi raporundaki karot örnekleri hatalıdır. Gereken itirazları yaptık. Benim de orada arkadaşlarım öldü. Bugüne kadar Adanada yüzlerce konut inşa ettim. Hiç şikayet almadım diye konuştu.
Sanığın ardından duruşmaya katılan müştekilerin ifadeleri dinlendi. Müştekiler, apartmandaki daireler veya işyerlerinde kolon kesme iddialarının asılsız olduğunu, yapımda kullanılan malzemeler nedeniyle enkazın kum yığını halini aldığını ve Hasan Alpargünden şikayetçi olduklarını belirtti. 

Son güncelleme: 18:40 09.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı