• Turkhane Logo

Bilal Erdoğan hakkında ABD ve İsveç’te rüşvet iddiası: Yabancı firmadan milyonlarca dolar rüşvet istenmiş

01:25 26 Haziran 2023 Pazartesi
Bilal Erdoğan hakkında ABD ve İsveç’te rüşvet iddiası: Yabancı firmadan milyonlarca dolar rüşvet istenmiş





ABD ve İsveçli savcılar, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın adının geçtiği bir yolsuzluk şikayetini inceliyor. İddiaya göre yabancı firmadan on milyonlarca dolar rüşvet istenmiş.



Reuters haber ajansı, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın adının geçtiği yolsuzluk şikayeti üzerine İsveçli ve ABD’li savcıların iddiaları araştırmaya başladığını belirtti.



YOLSUZLUKLA MÜCADELE YETKİLİLERİ HAREKETE GEÇTİ



Amerika Birleşik Devletleri ve İsveç’teki yolsuzlukla mücadele yetkililerin “Amerikan şirketinin ortağı İsveçli Dignita Systems firmasının, Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan üzerinden Türkiye pazarında yer edinmeye çalıştığı” iddialarını incelediği belirtildi.



İDDİALAR HASSAS BİR DÖNEME DENK GELDİ



Reuters haber ajansının önerilen pazarlama planına dair iletişim ve belgelerini inceleyerek hazırladığı özel haberinde, Dignita’nın projeyi geçen yıl aniden bitirdiğini ve sonuç olarak “herhangi bir rüşvetin ödenmediğini” aktardı. Reuters, iddiaların Türkiye’nin veto ettiği İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu konusunda beklentilerin arttığı hassas bir döneme denk geldiğine işaret etti.



OTOMATİK ALKOLMETRE İÇİN KULİS YAPTILAR



Yetkili mercilere iletilen şikayet dilekçesine göre, Dignita, bir aracın ön panosuna yerleştirilen ve kontak çevrildiğinde otomatik olarak devreye giren alkol ölçme aletini Türkiye pazarına sokmayı amaçladı ve bunun için Erdoğan yönetimine buna olanak verecek yasal düzenlemeleri yapması için kulis yapmayı planladı.



FİRMA 10 YILLIK ANLAŞMA TALEP ETTİ



Reuters’in haberine göre, “Belirli kategorideki araçlar ve sürücüleri için alkolmetre ve kontak kilidi kullanımının zorunlu hale getirilmesini isteyen firma, karşılığında 10 yıllık ticari münhasırlık anlaşması talep etti.”



FİRMA TÜGVA’YA LOBİ ÜCRETİ ÖDEMEYİ TAAHHÜT ETTİ



Dilekçede firmanın, ürünlerinin satışı için alacağı münhasırlık anlaşması karşılığında Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulu üyesi olduğu İbn Haldun Üniversitesi ile Tügva Vakfı’na paravan bir şirket aracılığıyla “on milyonlarca dolar lobi ücreti ödeyeceğini taahhüt ettiği” ileri sürüldü.



İDDİAYA SARAY’DAN YALANLAMA GELDİ



Rüşvet iddiaları ile ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan yanıt geldi. Altun, sözde haberin gazetecilik açısından kara bir leke olduğunu öne sürüp, NATO Liderler Zirvesi öncesi yapılan bu açıklamayı manidar bulduğunu söyledi. Altun, haberin Bilal Erdoğan’a yönelik mesnetsiz iddialarla dolu bir senaryodan müteşekkil olduğunu öne sürdü.

Son güncelleme: 01:25 26.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı