• Turkhane Logo

Biden Ukrayna'ya F-16 gönderilmesine karşı

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya F-16 tipi savaş uçakları gönderilmesine karşı olduğunu açıkladı. Almanya da Ukrayna'ya savaş uçağı gönderilmesine karşı çıkarken, Fransa açık kapı bırakıyor.

12:12 31 Ocak 2023 Salı
Biden Ukrayna'ya F-16 gönderilmesine karşı
ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya F-16 tipi savaş uçakları gönderilmesine karşı olduğunu açıkladı. Almanya da Ukrayna'ya savaş uçağı gönderilmesine karşı çıkarken, Fransa açık kapı bırakıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Washingtonda düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin, Ukraynaya F-16 tipi savaş uçağı gönderilmesini destekliyor musunuz? sorusuna Hayır yanıtı verdi.
Ukrayna yönetimi, son dönemdeBatılı müttefiklerine Ukraynanın ağır silahlar ve savaş uçakları ile desteklenmesi taleplerini artırmıştı. Bidenın ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı Jon Finer, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Ukraynaya F-16 sevkiyatının kategorik olarak reddedilmediğini söylemiş, ABDnin temelde hiçbir özel sistemi ihtimal dışında bırakmadığını ve Ukraynanın Rusyaya karşı savaşta hangi silahlara ihtiyacı olduğunun düzenli olarak gözden geçirildiğini belirtmişti.
Macron: Kriterler yerine getirilmeli
Fransada da Ukraynaya  F-16 sevkiyatına açık kapı bırakılmasını savunanlar var. Fransa Ulusal Meclisinin savunma komisyonu başkanı Thomas Gassilloud, İngiltere medyasına açıklamasında, Her talebi kendi özelinde değerlendirmeli ve tüm kapıları açık bırakmalıyız dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Kievde yaptığı açıklamada, Temelde hiçbir şey yasak değil demişti. Ancak Laheyi ziyaretinde açıklama yapan Macron, gerginliğin daha da tırmanması tehlikesine dikkat çekerek, yerine getirilmesi gereken bazı kriterler olduğunu belirtti. Macron, Kievin resmi olarak talepte bulunması gerektiğini, bunun henüz yapılmadığını ifade etti. Macron ayrıca silahların gerginliği tırmandırmaması, Rus topraklarına dokunmaması ve sadece Ukraynanın savunma güçlerini destekleme amacı taşıması gerektiğini söyledi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Ukraynaya savaş uçağı gönderilmesi taleplerini birçok kez geri çevirmiş ve silah arzı rekabetine girilmemesi gerektiğini söylemişti.
ABD ve Almanya, Ukraynaya savaş tankı ve ağır silah gönderme kararı almıştı. ABD Başkanı Biden, geçen hafta yaptığı açıklamada Ukraynaya 31 adet M1 Abrams tankı ve 8 adet M88 tank kurtarma aracı verileceğini duyurmuştu. Almanya Federal Meclisi ise geçen hafta Almanyanın Ukraynaya ilk aşamada 14 adet Leopard 2 tankı göndermesi kararı almıştı.

Son güncelleme: 12:12 31.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı