• Turkhane Logo

Biden: Rus işgali tehlikesi halen çok yüksek

ABD Başkanı Joe Biden Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme tehlikesinin halen

20:47 17 Şubat 2022 Perşembe
Biden: Rus işgali tehlikesi halen çok yüksek
ABD Başkanı Joe Biden Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme tehlikesinin halen

ABD Başkanı Joe Biden Rusyanın Ukraynayı işgal etme tehlikesinin çok yüksek olduğunu söyledi. Beyaz Sarayda basın mensuplarına bir açıklama yapan Biden eldeki tüm işaretlerin Rusyanın Ukraynaya girmeye hazırlandığını gösterdiğini belirtti. Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinle bir telefon görüşmesi planının olmadığını da ifade etti.

Rusyanın Ukrayna sınırındaki birliklerini çekmediğini söyleyen Biden, Moskovanın işgali gerekçelendirmek için bir sahte bayrak operasyonuna girişeceğini düşünmek için sebepler bulunuğunu kaydetti.
DW Türkçenin haberine göre diplomatik çözüm yolunun halen açık olduğunu belirten Biden bu nedenle Dışişleri Bakanı Antony Blinkenden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine hitap etmesini istediğini belirtti.
Rusya ise ABDden Doğu ve Orta Avrupadaki askerlerini çekmesini istiyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Washingtondan gelen bir yazıya verdiği yazılı yanıtta ABDnin talep edilen güvenlik garantilerini vermemesi halinde Moskovanın buna askeri-teknik araçlar da dahil olmak üzere tepki göstermek zorunda kalacağını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı aynı yazıda bir kez daha Ukraynayı işgal planlarının olmadığını da tekrarladı. Açıklamada ABD ve müttefiklerinin sonbahardan bu yana resmi olarak açıkladıkları gibi bir Rus işgali yoktur ve planlanmamıştır denildi.
Ukraynanın doğusunda ateşkes bozuldu
Ukraynanın doğusunda bazı bölgeler 2014ten bu yana Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerin kontrolünde bulunuyor. Luhansktaki ayrılıkçılar Perşembe günü sabah saatlerinde kendi mevzilerine havan topuyla ateş açıldığını açıkladı. Donetskte de ayrılıkçıların mevzilerinin vurulduğu ve açılan ateşlere karşılık verildiği duyuruldu. Ukrayna hükümeti ise ayrılıkçıların 30dan fazla kez ateşkesi bozduklarını açıkladı.

Son güncelleme: 20:47 17.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı