• Turkhane Logo

Biden Amerikan Başkanı seçilemeseydi Berat Albayrak istifa eder miydi?

ABD'de Joe Biden döneminde Halkbank davasının hızlanması durumunda Berat Albayrak da yargılanabilecek isimler arasında.

17:47 10 Kasım 2020 Salı
Biden Amerikan Başkanı seçilemeseydi Berat Albayrak istifa eder miydi?
ABD'de Joe Biden döneminde Halkbank davasının hızlanması durumunda Berat Albayrak da yargılanabilecek isimler arasında.


ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların hileli yollarla Halkbank’ın kullanılarak delinmesiyle ilgili ilk dava Türkiye’de yolsuzluk ve rüşvet bağlamında 2013’ün son günlerinde açıldı.

Tayyip Erdoğan, davayı açan savcı ve dosyadaki tüm polisleri görevden alıp tutuklayarak yargılanmaktan kurtuldu.


Aylar sonra dava ABD’de açıldı ancak Trump yönetimi ile Erdoğan yönetimi arasındaki ilişkiler nedeniyle davada ilerleme sağlanamadı.

turkishminute.com’un aktardığına göre Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ile Başkan Trump’ın kızı Ivanka Trump’ın eşi Jared Kushner arasında güçlü ilişkiler vardı.

Albayrak, Kushner ve Trump’ın Oval Ofis’te verdikleri fotoğraf Türkiye’ye güçlü bir mesaj olmuştu.

Trump’ın kaybetmesinden sonra Joe Biden döneminin Türkiye için zor geçeceği ve Halkbank davasının hızlanacağına ilişkin öngörüler var.

Halkbank dosyasında ismi sıkça isimlerden birisi de Berat Albayrak.

İran’a yaptırımların delinmesinde başrolü oynayan ve halen ABD’de tanık koruma programında tutulan Rıza Zarrab’ın para transferinde kullandığı yedek bankası Aktifbank’tı.

Zarrab’ın milyar dolarlık kara para transferleri yaptığı dönem Aktifbank’ın Genel Müdürü ise Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’tı.

Albayrak’ı Halkbank dosyasına bağlayan tek konu bu değil.

Albayrak’ın Merkez Bankası Başkanı yaptığı Murat Uysal da İran’a yaptırımların delinmesinde kullanılan Halkbank’ın eski genel müdür yardımcısıydı.

Uysal, Berat Albayrak’ın istifasından bir gün önce görevden alındı.

Uysal’ın görevden alınması Albayrak’ın istifasının ana nedeni olarak gösteriliyor.

ERDOĞAN’IN ESKİ YOL ARKADAŞI: İSTİFANIN ABD’DEKİ DAVALARLA İRTİBATI VAR

AKP’nin kurucuları arasında yer alan Eski Maliye Bakanı ve CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Erdoğan’ın damadını feda edecek noktaya gelmesini ABD seçimleriyle açıklıyor.

Mezopotamya Ajansına konuşan Şener şunları söyledi:

“ABD’de Halk Bank davası ve Erdoğan ailesinin mal varlığıyla ilgili bir süreç var. O süreci Trump durdurmuştu. Şimdi Trump’ın değişmesiyle birlikte Biden’ın ve ekibinin, Erdoğan’ın mal varlığı ve Halk Bank davasında kararlı davranacağıyla ilgili Erdoğan’ın kendisinin kesin kanaatlerinin olduğunu düşünüyorum. Sayın Erdoğan, bu yönetim değişikliğiyle kendisini de rahatsız edecek bu dosyaların işleme sokulabileceğiyle ilgili çok güçlü kanaatlere sahip olmalıdır, diye düşünüyorum. Berat Albayrak ve Sayın Erdoğan arasındaki problem bu noktadan çıkmış olabilir.

Reza Zarrab, Berat Albayrak’la defalarca görüşmüş olduğunu mahkemede ifade etti, bu tutanaklarda da vardır. Reza Zarrab’ın hesaplarının yönetildiği banka (Aktif Bank) ve o sırada Berat Albayrak’ın orada genel müdür olduğunu biliyoruz. Türkiye’deki yolsuzluk operasyonu sürecinde ve sonrasında defalarca Reza ile görüşmüş olması, bunun Berat Albayrak’la arasındaki ilişkilerin ABD’de mahkeme zabıtlarında Reza’nın itiraflarıyla yer alıyor olması, operasyonun tekrar sıcak bir şekilde ABD’de gündeme alınma ihtimalinin Erdoğan tarafından güçlü görülmesi nedeniyle çıkmış bir tartışma ve buna dayalı da istifadan söz edilebilir.”

Murat Uysal’ın Merkez Bankası Başkanlığı’ndan alınmasının da ABD’deki Halkbank Davası ile ilgisi olduğunu ifade eden Şener, “Erdoğan’a zarar verecek bir konum yakalanmış olmalıdır. O konum nedir? Vaktiyle Uysal’ın Halk Bankası’nda Genel Müdür Yardımcılığı yapmış olmasıdır. Doğrudan doğruya ABD’deki dosyalarla irtibatı vardır” dedi.

AÇIKÇA TRUMP’I DESTEKLEDİLER

Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak, Türkiye’nin en büyük medya grubu Turkuvaz Medya’yı yönetiyor.

Grup, ABD seçimlerinde açık açık Trump’ı destekledi.

Son güncelleme: 17:47 10.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı