• Turkhane Logo

Beş generalin istifa analizi: Nedeni Saray’daki TSK Merkezi mi?

Beş generalin istifası ‘Suriye politikası’ ile açıklandı. Ancak kulislere yansıyan yeni bilgiler, perde arkasında ‘Saraydaki TSK Merkezi’nin faaliyetlerine işaret ediyor.

15:54 28 Ağustos 2019 Çarşamba
Beş generalin istifa analizi: Nedeni Saray’daki TSK Merkezi mi?
Beş generalin istifası ‘Suriye politikası’ ile açıklandı. Ancak kulislere yansıyan yeni bilgiler, perde arkasında ‘Saraydaki TSK Merkezi’nin faaliyetlerine işaret ediyor.



Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli beş generalin istifasının nedeni üzerindeki tartışmalar sürüyor. Generallerin tamamının Suriye ve civarında görevli olması nedeniyle akla ilk gelen sebep ‘Suriye Politikası’ndaki ayrışma oldu.

Ancak kulislere yansıyan yeni bilgiler durumun oldukça farklı olduğunu gösteriyor.


İSTİFA EDEN GENERALLER

Tümgeneral Ahmet Ercan Çorbacı: 6. Mknz. P. Tüm. Ve Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanı / Adana
Tuğgeneral Recep Özdemir: 6. Hudut. Tuguy. Komutanı / Van-Başkale
Tuğgeneral Ömer Faruk Özdemir: 3. P. Tüm. K. / Hakkari – Yüksekova
Tuğgeneral Uğur Bülend Acarbay: 6. Mknz. P. Tüm. Ve Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutan Yrd. / Kilis – Eybeyli
Tuğgeneral Ertuğrul Sağlam: 6. Mknz. P. Tüm. Ve Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutan Yrd. / Adana

HULUSİ AKAR’A DİRENÇ Mİ SARAY’DAKİ ATAMA MERKEZİNİN ETKİSİ Mİ?

Güvenlik uzmanı Metin Gürcan istifalara dair  İngilizce olarak paylaştığı tweette şöyle diyordu: “TSK’da 5 general istifa etti. 4’ü Suriye’de faaliyet gösteren birimlere yeni atanmış subaylar. Bu, yalnızca Silahlı Kuvvetler’de suların durulmadığını ve (Hulusi) Akar’a karşı bir direnç olduğunu göstermiyor aynı zamanda Suriye, Türk generaller arasında kariyer bitirici ve ‘boş’ olanın doldurulduğu bir yer olarak görülüyor.”

Kulislere istifalarla ilgili iki farklı bilgi yansıyor. İlk analize göre Suriye’de hükumetin politikasını paylaşmak istemeyen, ya da yapılan/yapılacak yanlış işlere bulaşmak istemeyen komutanlar istifa etti.İkinci görüşe göre TSK’daki subayların artık yanlış güvenlik ve askeri politikalara karşı koyabilecek, direnecek ve bunu istifa noktasına taşıyabilecek güçleri ve duruşları yok. Dolayısıyla istifaların Suriye ile değil Yüksek Askeri Şura kararları nedeniyle ortaya çıkan tabloyla ilişkili.

ATAMA MERKEZİ SARAY’A KAYINCA

15 Temmuz’dan sonra tamamen siyasetin güdümüne giren TSK’daki atama sisteminde yönetmelikler, yasalar ve teamüller altüst olmuş durumda. Yükselme ve görevlendirmelere artık Yüksek Askeri Şura’da uzun görüşmeler ve oylamalar sonucu karar verilmiyor. Siyaseten alınmış kararlar YAŞ toplantısında onaylanıyor sadece.

TSK’yı tanıyan uzmanların verdiği bilgilere göre; TSK’daki görevlendirmelerde ve yükselmelere AKP Milletvekili emekli Tümgeneral Şirin Ünal, SADAT kurucusu ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Emekli Tümgeneral Adnan Tanrıverdi önderliğindeki bir ekip tarafından karar veriliyor. Burada alınan kararlar ‘liyakat’ ve ‘tecrübe’ye göre değil TSK’nın geleceğine ilişkin siyasi şekillendirmeye göre ayarlanıyor.

ADALETSİZ PERSONEL YÖNETİMİ

Bunun sonucunda da çok daha üst göreve atanması gereken Özel Kuvvetler Komutanı, kızak göreve gönderilebiliyor. Son istifaların bu adaletsiz personel yönetimi nedeniyle olduğu belirtiliyor. Şark hizmeti görmemiş isimler en kritik yerlere atanırken, savaşan askerlerin pasif görevlere atanması son istifaların odak noktası. Komutanlar terfi/atamalarda haksızlığa uğradıklarını düşünüyorlar.

TSK defterini kapatan en kritik komutan, Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Ahmet Ercan Çorbacı. Özel Kuvvetler Komutanlığından sonra üst düzey bir noktaya atanması gerekirken Adana’ya atandı.

“HER GÖREV KUTSALDIR”

15 Temmuz sonrası ‘arındırılmış TSK’nın generallerinin meslek/görev bağlılıkları da bu noktada tartışma konusu. “Her görev kutsaldır” anlayışındaki TSK subayları, artık haksızlık faktörü olsa da verilen göreve karşı “değmez” diyerek emekliliğini isteyebiliyor. Geçmiş dönemlerle kıyaslandığında bu da silahlı kuvvetlerde yeni bir durum. Özellikle disiplin, ast üst ilişkisi ve emir komuta zincirinin geldiği noktayı göstermesi bakımından.

Son güncelleme: 15:54 28.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı