• Turkhane Logo

'Beni Türkiye'ye MİT getirmedi, istedikleri gibi ifade vermem için işkence gördüm'

Necip Hablemitoğlu suikastı zanlılarından Nuri Gökhan Bozkır, mahkemeye verdiği dilekçede, kendisini Türkiye'ye getirenin MİT değil Ukrayna istihbaratı olduğunu ileri sürdü.

18:56 30 Aralık 2022 Cuma
'Beni Türkiye'ye MİT getirmedi, istedikleri gibi ifade vermem için işkence gördüm'
Necip Hablemitoğlu suikastı zanlılarından Nuri Gökhan Bozkır, mahkemeye verdiği dilekçede, kendisini Türkiye'ye getirenin MİT değil Ukrayna istihbaratı olduğunu ileri sürdü.

Doç. Dr. Necip Hablemitoğluna 18 Aralık 2002de düzenlenen suikastla ilgili açılan davanın sanıklarından Nuri Gökhan Bozkır savcılığa gönderdiği dilekçede, Türkiyeye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından getirilmediğini ileri sürdü. Bozkır, 2 Ocakta Ukrayna istihbaratı tarafından Türkiyeye getirildiğini ve Esenboğa Havalimanında gayrıresmi olarak Milli İstihbarat Teşkilatına teslim edildiğini savundu.

DW Türkçeden Can Bursalının haberine göre Hablemitoğlu suikastına ilişkin11 Kasımda hazırlanan iddianameden 22 gün önce, 19 Ekimde savcılığa dilekçesini sunan Bozkır, 26 Aralık 2021de, Türkiyeye iadesiyle ilgili Ukraynada görülen davaya katılmak üzere Romanyadan Ukraynaya geçerken gözaltına alındığını ve ardından Türkiyeye getirildiğini ifade etti.
TÜRKİYEDE OLDUĞUNU ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI Bozkırın Türkiyeye getirilmesi ise, AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 27 Ocakta duyurulmuştu. 8 Şubat’ta tutuklanan Bozkır hakkında konuşan Erdoğan, Bu kişi Hablemitoğlu cinayeti zanlısı olarak, şu anda ülkemiz yargısına hesap veriyor. İstihbarat teşkilatımızın buradaki yakın markajı, muhataplarıyla olan sıkı diyaloglarla bu iş neticelendi. Bu olayın zanlısının yakalanıp ülkemizde getirilmesi, geçmişteki faili meçhul cinayetleri aydınlatma kararlılığımızın da bir ispatıdır demişti.
İŞKENCE GÖRDÜMUkraynadaki iade davası sürerken avukatları aracılığıyla verdiği dilekçe ile Türkiyeye gelerek ifade vermek istediğini ancak bu süreçte Milli İstihbarat Teşkilatına teslim edildiğine değinen Bozkır, 2 Ocaktan itibaren 24 gün MİT tarafından sorgulandığını ve işkence gördüğünü iddia etti.
Bozkırın dilekçesinde, sorgu sırasında suikastın tetikçisi olduğu ileri sürülen Tarkan Mumcuoğlu aleyhinde ifade vermemesi gerektiği iddiası da yer aldı. Bozkır ayrıca, sorguda kendisine Bu işin Özel Kuvvetler tarafından işlendiğini söylemem ve telkin edilen dışında ifade vermemem gerektiğinin söylendiğini savundu.
Akademisyen Necip Hablemitoğlunun suikast sonucu öldürülmesine yönelik soruşturma, Nuri Gökhan Bozkırın Türkiyeye getirilmesinin ardından derinleştirilmiş, geçen haziran ayında eski Özel Kuvvetler Komutanlığı mensubu emekli albay Levent Göktaşın da aralarında bulunduğu şüphelilere operasyon yapılmıştı.

Son güncelleme: 18:56 30.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı