• Turkhane Logo

Belge ortaya çıktı: Kızılay'dan Ensar'a para mı aktarıldı?

Elazığ’daki depremin ardından Kızılay Genel Müdürü Kerem Kınık'ın, katıldığı canlı yayında SMS ile maddi yardım çağrısı yapması üzerinden tartışmalar sürerken dikkat çeken bir belge ortaya çıktı.

14:10 29 Ocak 2020 Çarşamba
Belge ortaya çıktı: Kızılay'dan Ensar'a para mı aktarıldı?
Elazığ’daki depremin ardından Kızılay Genel Müdürü Kerem Kınık'ın, katıldığı canlı yayında SMS ile maddi yardım çağrısı yapması üzerinden tartışmalar sürerken dikkat çeken bir belge ortaya çıktı.



Gazzetta9’dan Celal Eren Çelik’in haberine göre, Kızılay daha önce kendi bütçesinden çeşitli vakıflara para aktardığı iddiası ile gündeme geldi.
  Bu haberi yayınladığımız dakikadan beri Belgesini koysana İftira atma diye DM kuruma mesaj yağıyor...
Siz hala öğrenemediniz mi arkadaş Celal Eren Çelik belgesiz yazmaz...

Buyurun ıslak imzalı belge: https://t.co/CFzJDGDg6j pic.twitter.com/4gRM4HMkCz — Celal Eren Çelik (@yazparov) January 28, 2020
Kızılayın bu kez Başkentgaz tarafından hesaplarına aktarılan bağış paralarının AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve yurtlarda kalan çocuk tecavüzü davasıyla gündeme gelen Ensar Vakfı’na aktarılması noktasında kendisine Başkentgaz tarafından muvafakat verildiği ve Başkentgazın bu doğrultuda 29 Aralık 2017’de yüklü miktarda bağış yaptığı iddia edildi.

Çelikin yayımladığı belgenin altında dönemin Başkentgaz Genel Müdür Vekili Asım Yüksel ve Başkentgaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun imzası yer alıyor. Belge ile Kızılaya tam 8 milyon dolar bağışlandığı, bu bağışın sadece 75 bin dolarının Kızılay’a verildiği geri kalan 7 milyon 925 bin doların ise Ensar Vakfı’na aktarıldığı belirtiliyor.

Başkentgaz’ın Kızılay’a gönderdiği yazıda şunlar kaydediliyor:

“Kurumunuz hesaplarına 27.12.2017 tarihinde aktarılan 8.000.000 USDlik bağış tutarının 75.000 USDlik kısmının Derneğiniz faaliyetlerinde, kalan 7.925.000 USD bakiye tutarın ise Derneğiniz ile Ensar Vakfı arasında yapılacak protokol kapsamında yurt inşaatında kullanılmasına muvafakat ettiğimizi, bu amaçla belirtilen tutarın Ensar Vakfı hesaplarına aktarılması ve yurt inşaatı sürecine ilişkin olarak Derneğinizin hukuki, mali ve idari hiçbir sorumluluğunun olmayacağını kabul ve taahhüt ederiz.”

Belgeler, Kızılay üzerinden Başkentgazın Ensar Vakfına mali destek sağlamış olduğunu öne sürüyor.

Başkentgaz, özelleştirme sürecinin ardından Torunlar GYO’ya satılmıştı. Başkentgaz’ın bağışı doğrudan Ensar Vakfı’na değil de Kızılay aracılığıyla yapmasının nedeninin ise vergi olduğu tahmin ediliyor.

AKP tarafından yapılan düzenlemeyle birlikte Kızılaya yapılan tüm bağışlar tamamen vergiden düşebiliyor.

Yani AKPye yakınlığı ile bilinen TORUNLAR GYOnun satın aldığı Başkentgaz 8 milyon doları önce Kızılaya yatırarak vergiden düşüyor. Arkasından ise paranın Kızılayın hesabında 75 bin doları kalacak şekilde 7 milyon 925 bin dolar tutarındaki kısmının Ensar Vakfına aktarılması için muvafakat vermiş oluyor.

Böylece hem Başkentgazın sahibi Torunlar GYO 8 milyon dolar vergiden düşüyor, hem de Ensar Vakfına mali kaynak aktarımı sağlanmış oluyor.

Son güncelleme: 14:10 29.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı