• Turkhane Logo

Bekir Ağırdır: AKP moral üstünlüğü muhalif bloka kaptırdı

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır T24'e İstanbul seçimlerine dair analizlerini yazdı. Ağırdır'ın yazısında pek çok dikkat çeken başlık var, işte onlardan bazıları.

11:07 09 Nisan 2019 Salı
Bekir Ağırdır: AKP moral üstünlüğü muhalif bloka kaptırdı
KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır T24'e İstanbul seçimlerine dair analizlerini yazdı. Ağırdır'ın yazısında pek çok dikkat çeken başlık var, işte onlardan bazıları.




KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır T24’e 31 Mart yerel seçiminin sonuçlarını ve şuanki kaotik süreci yazdı.


31 Mart yerel seçimlerinin sayısal analizlerinden önce üç tespiti yapan ağırdır şunları kaleme aldı:

“Birincisi ortaya çıkan sayısal sonuçlar ile 24 Haziran 2018 genel seçimlerinin sayısal sonuçları arasında oldukça küçük farklar olmakla birlikte, o küçük sayısal farkların üreteceği siyasal sonuçlar çok daha büyük oldu ve olacak da. Gelecek günlerde bu etkileri göreceğiz ve tartışacağız.

İkincisi ve daha da önemlisi son beş yıldaki 7 seçimlik seçim rallisinin sonuna gelindiğinde Ak Parti ilk kez moral üstünlüğünü muhalif bloka kaptırdı. İlk kez muhalif blok seçmeni seçimde kazanabileceğini, AK Parti’yi oyları ile geriletebileceğini ve kazanabileceğini gördü, hissetti.”

‘SEÇMENLERİNE “YENİLMEDİK” DEMEYE ÇALIŞIYORLAR’

İkinci tespitini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı konusunu açarak yazan Ağırdır, “AK Parti ve Erdoğan muhalif blokun sinir uçlarıyla oynayarak örgütüne, taraftarlarına ve seçmenlerine ‘yenilmedik’ demeye çalışıyor. Hiç kuşkunuz olmasın oyların sayımı etrafında konuşan iktidarın tüm siyasi sözcüleri ne olduğunu ve bu tartışmadan ne çıkıp, çıkmayacağını bilecek kadar siyasi tecrübeye sahipler. Seçim gecesi ilk itirazları Erdoğan’ın hışmından kurtulmak için başlattılarsa da ilerleyen günlerde strateji biraz daha derinleştirilerek bir sinir savaşına çevrildiği anlaşılıyor” şeklinde sözlerini sürdürdü.

‘ENDİŞELİ MODERNLER UMUTLANDI’

Bu seçimin üçüncü büyük etkisinin endişeli modernler üzerinde olduğunu belirten Ağırdır şöyle devam etti:

“Gelecek korkusu ve çaresizlik duygusu yoğun, her şeyi komplo teorilerine bağlamaya yatkın, ülkenin geleceğinden tereddüte düşmüş kesimlerin şimdi yeniden umutlanmaları oldu ki bu durumun da etkilerini gelecekte çokça görecek ve tartışacağız.”

‘SANDIĞA GİTMEYEN SEÇMEN BİLİNÇLİ BİR SİYASİ TAVIR GELİŞTİRDİ’

31 Mart günü sandıklardan çıkan oyların neye işaret ettiğini anlamak için bu oylarla 24 Haziran 2018 Genel Seçim veya Cumhurbaşkanlığı oylarını karşılaştırmak gerektiğini de yazan Ağırdır şöyle bir tablo çıkarıyor:

“İlk dikkati çeken seçime katılmayan ve geçersiz oyların oranlarında oluyor. 24 Haziran 2018 seçimlerinde oy kullanmayanların oranı yüzde 11,6 ve 11,9 iken 31 Mart Yerel Seçimlerinde yüzde 16,3 ve 16,1 olmuş. Cumhurbaşkanlığı için oy veren 4,2 puanlık İstanbul seçmeni bu yerel seçimlerde sandığa gitmemiş. Benzer biçimde 4,7 puanlık İstanbul seçmeni 24 Haziran’dan farklı olarak bu kez sandığa gitmemiş. Geçersiz oylarda da bu kez 1,6 ve 1,7 puanlık artışlar var. Kısaca söylemek gerekirse 5,9 puanlık İstanbul seçmeni belediye başkanlığı için, 6,4 puanlık İstanbul seçmeni meclis oyları için bu kez hesaplamalara dahil değil. Bu kez sandığa gitmeyen seçmenlerin ‘gidememek’ değil ‘bilinçli olarak gitmeyerek’ bir siyasi tavır geliştirdiklerini söylemek gerek.

‘İMAMOĞLU’NUN OYLARINDAKİ HDP DESTEĞİ YADSINAMAZ’

İstanbul yerel seçimlerinin sayısal analizlerinin sonucunda Ağırdır şu iki sonua dikkat çekiyor:  “Birincisi İmamoğlu’nun oylarındaki HDP desteği yadsınamaz. İkincisi de iktidar bloku seçime katılmada ciddi fire verdi ki bu da bir bilinçli siyasi tavır.”

Son güncelleme: 11:07 09.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı