• Turkhane Logo

Batı medyası Sedat Peker gerilimini nasıl gördü?

Yurt dışında bulunan organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in yayınladığı videolar yurt dışındaki basın organlarında geniş yer buluyor

19:40 27 Mayıs 2021 Perşembe
Batı medyası Sedat Peker gerilimini nasıl gördü?
Yurt dışında bulunan organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in yayınladığı videolar yurt dışındaki basın organlarında geniş yer buluyor

Sedat Pekerin itirafları ve bunun hükümetteki yansımalarının Batı basınında nasıl kendisine yer bulduğuna dair bir kaç örneği derledik.
Yazıların hemen hemen hepsinde Pekerin açıklamalarının doğrudan Erdoğana dokunmadığına dikkat çekilirken bunların yine de AKPli Cumhurbaşkanını büyük bir krize soktuğunun altı çizildi.
Spiegel: İktidarın zayıfladığının göstergesiAlman Der Spiegel dergisinde Erdoğan, mafya babası ve kokain başlığıyla Şebnem Arsu und Maximilian Popp imzalı bir yazı yayınlandı.
Türk üst düzey politikacılar uyuşturucu ticareti, şantaj ve yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya denilen yazıda, Pekerîn suçlamalarının, AKP iktidarının zayıflama sürecinde olduğuna dönük izlenimleri kuvvetlendirdiği ve AKPnin ahlaki çöküntüye karşın iktidarını koruma çabasında olduğu belirtildi.
New York Times: Suç örgütü patronunun iddiaları hükümetti sarstıSedat Pekerin açıklamaları ve hükümetin tepkilerini haberleştiren ABDnin Demokrat Partiye yakın gazetesi New York Times, Halihazırda bir ekonomik kriz ve koronavirüs vakalarındaki artıştan etkilenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şimdi saflarında yolsuzluk iddialarıyla mücadele ediyor diyerek krizin merkezinde Erdoğanın olduğunu ifade etti.
İsrailin Filistine saldırılarının televizyon ekranlarını kapladığını söyleyen NYT, ancak insanların bu süreçte televizyona değil Pekerin Youtube kanalına odaklandığını söyledi.
Pekerin hiç bir suçlamanın doğrudan Erdoğana yöneltilmediğine dikkat çeken NYT, Pekerin ondan Kardeşim Erdoğan diye bahsettiğinin altını çizdi.
Dış politika başarısızlığıÖte yandan yazıda şöyle bir değerlendirme yer aldı:
Erdoğan, şüphesiz 2020lerin kendisini Türk liderlerinin panteonuna yükseltecek kişisel başarıların taçlandırıldığı bir dönem olmasını beklemişti. 2018de uygulamaya konan başkanlık sistemi, 2023te cumhuriyetin 100. yılını kutlayan büyük kutlamalar için zamanında yeniden seçilmesini sağlamak için kullanmayı düşündüğü kapsayıcı yetkiler verdi ve onu modern Türkiyenin en uzun süre görevde kalan lideri yaptıAncak olaylar artarak zorlaşıyor gibi görünüyor diyen NYT, Erdoğanın müslüman dayanışmasına dayalı iddialı dış politikasının düşüş yaşadığını belirterek Suudiler ve Mısırla olan ilişkilere işaret etti. Bu ülkelerle ekonomiyi kurtarmak adına arayı düzeltme yoluna gidildiğini söyleyen NYT, Bidenın Ermeni Soykırımı kararını Erdoğanın yutmak zorunda kaldığını ifade etti. Öte yandan NYT Erdoğanın Filistin yönündeki adımalarının da çok bir sonucu olmadığını belirtti.
Washington Post: Gansterin çevrimiçi itirafları Erdoğan hükümetini sallıyorGene ABDnin liberal anaakım platformlarınan Washington Post, Pekerin videolarına ilişkin Sunucu Sedat Peker, çenesi düşük, tehditkar ve biraz da ihtişamlı ifadelerini kullandı. Pekerin demeçlerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın hükümetine tehlikeli bir şekilde yaklaşan depremler olarak nitelendiren Post, videoların her biri merakla beklenen ve milyonlarca görüntülenen bir heyecan kaynağı olduğunu söyledi.
Suçlamaların hiçbirinin Pekerin Kardeşim dediği AKPli Erdoğanı doğrudan ilgilendirmediğini belirten Post, İddialar, ekonomik krizin ve koronavirüs salgınının ortasında popülaritesinin düşmesiyle Cumhurbaşkanının sıkıntılarını daha da artırdı dedi. Post, krizin bitmek üzere olmadığını da ekledi.
El Mundo: Türk elitlerini tehdit eden elebaşı Sedat Pekerİspanyanın en popüler ikinci basılı yayın organı El Mundoysa Erdoğan başarısızlıkla Filistin davasından yararlanmaya çalışıyor değerlendirmesinde bulunduğu yazısında Gangsterlerin, politikacıların ve polislerin çıkarlarını ve gizli sırlarını paylaşan caniyi izlemek için milyonlarca Türkün, günlerdir YouTube ekranına yapıştığını yazdı.
La Repubblica: Türk mafya babası Erdoğanın sihirli çemberine saldırıyorİtalyan La Repubblicaysa Recep Tayyip Erdoğanın hükümetini sarsabilmek için Türkiyedeki bir mafya patronu gereklidir şeklinde girdiği yazısında Günlerdir tüm ülke, içeride eleştiriye izin vermeyen, cumhurbaşkanının etrafındaki adamları tehdit edebilen ve alay edebilen kaçak bir suçlu tarafından Dubaiden başlatılan videolara takılıyor dedi.
The Guardian: Mafya patronunun YouTube iddiaları Türk hükümetini çalkalıyorİngiliz The Guardian gazetesiyse Türk televizyon şovları, Ramazan ayı boyunca tüm Müslüman dünyasında, saray entrikaları ve suçlu yeraltı masallarıyla dolu popüler şeylerdir. Ancak bu yılın sürpriz başarısı kurgusal değil. şeklinde girdiği yazısında şu ifadeleri kullandı:
Baş döndürücü iddialar onlarca yıl öncesine uzanıyor ve asılsız. Ancak Pekerin kendisini ihbarcı olarak resmettiği bir saat süren monologlarının zamanlaması Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yıkıcı. Partisi, Türkiye’nin ekonomik sefaletinin ortasında, pandeminin nasıl ele alınacağına yönelik eleştirilerle birleşirken, sandıklarda zaten mücadele ediyor.

Son güncelleme: 19:40 27.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı