• Turkhane Logo

“Başörtüsü başörtüsü diye geldiler şimdi milletin küloduna kadar açıyorlar”

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 18 yıldır ‘başörtüsü’ söylemiyle iktidarda kalan AKP’yi sert bir dille eleştirdi ve “Milletin küloduna kadar açıyorlar.” dedi.

14:19 17 Aralık 2020 Perşembe
“Başörtüsü başörtüsü diye geldiler şimdi milletin küloduna kadar açıyorlar”
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 18 yıldır ‘başörtüsü’ söylemiyle iktidarda kalan AKP’yi sert bir dille eleştirdi ve “Milletin küloduna kadar açıyorlar.” dedi.


Uşak Emniyeti’nde 31 Ağustos 2020’de üniversiteleri kız öğrencilere yapılan çıplak aramayı gündeme getirdiği için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından hedef gösterilen HDP Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu olayın üstüne gitmeye devam ediyor.

28 Şubat’tan sonra ‘başörtü yasağı’ söylemiyle iktidara gelen AKP iktidarını bugün yaptığı basın toplantısında sert bir dille eleştiren Gergerlioğlu “Başörtüsü diye diye geldiler şimdi milletin küloduna kadar açıyorlar” dedi.


Türkiye’de çıplak arama uzun yıllardır yapılıyor. Kürt, Alevi ve solcu kadınlara gözaltında ve cezaevlerinde bugüne kadar yapıldı. 15 Temmuz’dan sonra ise Cemaat mensubu başörtülü kadınlar da bu uygulamaya maruz kaldı. Özel günlerinde pedlerine kadar aranan, altı ve üst çamaşırları çıkartılıp elle dokunulan, erkek polislerin yanında başlarını açmak zorunda kalan kadınlar bugüne kadar bunları anlatmadı, kendilerine uygulanan baskı ve tehditler nedeniyle susmak zorunda kaldı.

Uşak Emniyet’inde meydana gelen olaydan sonra ise cesaretlenen kadınlar, milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na ve medyaya yaşadıklarını anlatmaya başladı. Bir haftadır sosyal medyanın gündeminden düşmeyen çıplak aramayla ilgili kendisine gelen mesajları okuyan Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e seslendi: “Senin eşin kızın yok mu ya, ayıp değil mi? Bu ne utanmazlıktır. Kadın 10 sat mesafeden gelmiş, kendisine nahoş muamele yapılıyor. Yok oranı aç buranı aç. Eşiyle görüşemeyecek ya da görüş yasağı verecekler diye sesini çıkaramıyor.” dedi.
  Başörtüsü başörtüsü diye geldiler şimdi milletin küloduna kadar açıyorlar!https://t.co/VsO5y933DB — Ömer Faruk Gergerlioğlu (@gergerliogluof) December 17, 2020
Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun açıklamaları:

“Bu cinsel işkencelerin bir an önce bitilmesini istiyorum ama bakanlıklar, kurumlar bunları uygulamaya devam ediyor. Acımasızca düşman gördüğü, muhalif gördüğü insanlara bunu işkence olarak yapıyor. Cinsel işkenceye varan tacizler yapılıyor. bu konuları yıllardır bakanlığa bildiriyorum. Ne yapıyorlar biliyor musunuz, üstünü örtüyorlar.

Uşak’ta 30’a yakın kız öğrenciye külodlarınızı indirin, oturun kalkın, oturun kalkın, oturun kalkın denildi. Utanç verici, yüz kızartıcı muameleydi bu. Uşak Emniyeti doğru dürüst açıklama yapmadı. Mağdurlarla konuştuğumuzda cinsel tacize uğradıkları apaçık ortadaydı. Aylardır ruhsal travma yaşıyorlar.

Bu olayın peşini bırakmadım. Meclis’te gündem ettim. Ardından sosyal medyada çağrı yaptım, bu muameleyi kabullenmeyin bize iletin. Ve bana binlerce mesaj geldi. Buzdağının altındaki korkunç olaylar ortaya çıktı. ÇıplakAramaya SessizKalma etiketi başlattık. 200 bine yakın tweet atıldı. İnsanlar yıllardır söyleyemediklerini paylaştılar. Bu işkenceleri nasıl yaparsınız, hiç mi yüzünüz kızarmıyor.

Hal ihlalleriyle ilgili 2 bine yakın önerge verdim. Bin tane ihlal götürüyorsunuz, bir tanesine bile evet ihlal var demiyorlar. Bu kadar gerçeklerin üstünü örtmeye çabası içinde olan bir Adalet Bakanlığı var. Bize yalancı, şucu bucu demekle bu işten kurtulduklarını sanıyorlar. Adap dışı, usul dışı nitelemelerle bizi akıllarınca aşağılamaya çalışıyorlar. Ama güneş balçıkla sıvanmaz sayın bakanlar. Başörtüsü başörtüsü diye geldiler. İnsanların iç çamaşırlarını çıkarıyorlar.”

Son güncelleme: 14:19 17.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı