• Turkhane Logo

Başkanlık sisteminde kimse istifa edemiyor: Görevden affını isteyenin talebi kabul ediliyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un 'istifası' Resmi Gazete'de "Görevden affını isteyen ve af talebi kabul edilen" ifadesiyle yer aldı. Başkanlık sisteminde hiçbir AKP'li irade beyanında bulunarak istifa edemiyor.

11:44 06 Ağustos 2021 Cuma
Başkanlık sisteminde kimse istifa edemiyor: Görevden affını isteyenin talebi kabul ediliyor
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un 'istifası' Resmi Gazete'de "Görevden affını isteyen ve af talebi kabul edilen" ifadesiyle yer aldı. Başkanlık sisteminde hiçbir AKP'li irade beyanında bulunarak istifa edemiyor.



Bir irade beyanı olan “istifa” uygulaması, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde garip bir şekil aldı. İstifa eden veya etmek isteyen herhangi bir kişinin “görevden affını istediği” şeklinde resmi dilde olmayan bir uygulamayla görevine son veriliyor.

Uzun süredir memnun olmadığı ve istifa edeceği konuşulan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da istifa etti. Cumhurbaşkanı’na istifasını sunan Selçuk, teşekkür ederek görevi bıraktı.


Ancak Ziya Selçuk’un ‘istifası’ Resmi Gazete’de ilginç bir ifadeyle yer aldı. Devletin kurumsal resmi dilinde olmayan bir ifadeyle “Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen” Ziya Selçuk yerine Mahmut Özer’in bakan olarak görevlendirildiği vurgulandı.

Daha önce de Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Instagram hesabından yaptığı açıklama ile istifa eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak için de “görevden af talep ettiği ve bu af talebinin kabul edildiği” ifadesi kullanılmıştı.

Albayrak’ın istifası, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından “Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan değerlendirmede Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın görevden af talebi kabul edilmiştir” ifadesiyle duyurulmuştu.

AKP’LİLER ARTIK İSTİFA BİLE EDEMİYOR

Ziya Selçuk’un da istifası “af talebi’ olarak değerlendirilince sosyal medyada “Hiçbir AKP’li in kendi hür iradesiyle istifa edemediği” yorumları yapıldı.

Gazeteci Çiğdem Toker, “istifa” yerine “görevden af” tabirinin kullanılmasıyla ilgili “Bu sistem; onurlu, yasal ve meşru bir yol olan istifayı, ‘yüce iradeye’ itiraz gibi görüyor. Görevi bırakmak isteyenin kişilikli görünmesini istemiyor. ‘Görevden affını isteyen’ Milli Eğitim Bakanı, özünde kamu görevlisi olan bakanları silikleştiren anlayışın son örneği” yorumunda bulundu.
  Bu sistem; onurlu, yasal ve meşru bir yol olan istifayı, yüce iradeye itiraz gibi görüyor.

Görevi bırakmak isteyenin kişilikli görünmesini istemiyor.

Görevden affını isteyen Milli Eğitim Bakanı, özünde kamu görevlisi olan bakanları silikleştiren anlayışın son örneği. — Cigdem Toker (@cigdemtoker) August 6, 2021
‘İSTİFA BİLE EDİLEMEYEN TÜRKİYE’

Ekonomi yazarı Ozan Gündoğdu ise “İktidarı kuşatan kibir dili artık Resmî Gazete’de kayda geçiliyor. Bundan çok değil bir kaç yıl sonra bugünleri ‘ne tuhaf günlerdi’ diye anacağımıza inanıyorum” dedi.
  Görevden affını isteyen ve görevden af talebi, kabul edilen...
İstifa bile edilemeyen Türkiye... pic.twitter.com/tiRJS5vY3w — Mehmet Bekaroğlu (@MBekaroglu) August 6, 2021 Görevden affını istediğinden henüz haberi yok galiba.. pic.twitter.com/iiHGrf2OKt — Fırat (@KpcFrt) August 5, 2021
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ise Ziya Selçuk’un görevden affıyla” ilgili “İstifa bile edilemeyen Türkiye” yorumuyla paylaştı.

 

Son güncelleme: 11:44 06.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı