• Turkhane Logo

Başbuğ’dan Erdoğan’a cevap: “Doğru bildiklerimizi söylemekten alıkoyamayacak”

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, kendisini hedef alan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a cevap verdi. Başbuğ, “Doğru bildiklerimizi söylemekten hiçbir şey bizi alıkoyamayacaktır” dedi.

13:30 06 Şubat 2020 Perşembe
Başbuğ’dan Erdoğan’a cevap: “Doğru bildiklerimizi söylemekten alıkoyamayacak”
Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, kendisini hedef alan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a cevap verdi. Başbuğ, “Doğru bildiklerimizi söylemekten hiçbir şey bizi alıkoyamayacaktır” dedi.



Partisinin grup toplantısında sert sözlerle yüklendiği ve hakkında dava açılmasını istediği 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’dan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a cevap geldi. Başbuğ açıklamasında doğru bildiklerini söylemekten hiçbir şey kendilerini alıkoyamayacağını kaydetti.

ERDOĞAN MİLLETVEKİLLERİNE DAVA AÇIN EMRİ VERMİŞTİ


AKP’l Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a bir televizyon kanalında sarf ettiği “26 Haziran 2009’daki kanun teklifini getiren siyasiler araştırılsın” sözlerine karşı sert sözlerle yüklenmişti. Grubunu harekete geçmeye çağıra Erdoğan, “Parlamento’nun hukukunu korumak üzere hepiniz dava açmalısınız” demişti. Erdoğan’ın bu sözleri sonrasında Başbuğ bir basın açıklaması yaparak Erdoğan’ın sözlerine karşılık verdi.

İRTİCA İLE MÜCADELE EYLEM PLANINI KABUL ETTİ

28 Ağustos 2008 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevine başladığını belirten Başbuğ, görevde bulunduğu 2 yılın Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı kurulan komplolara karşı mücadele ile geçtiğini savundu. Bu mücadele çerçevesinde 12 Haziran 2009 tarihinde sözde “İrtica ile Mücadele Eylem Planı”nın basında yer alması üzerine Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından soruşturma açıldığını hatırlatan Başbuğ, “Soruşturma konusu suç askeri mahalde asker kişi tarafından işlendiği iddia edilen bir suçtur. Askeri Savcılık yaptığı soruşturma sonucunda 24 Haziran 2009 tarihinde Kovuşturmaya Yer Olmadığı kararını verdi” dedi.

SİVİLLERİN ASKERİ MAHKEMEDE YARGILANMASINA SON VERİLMESİNİ ELEŞTİRDİ

07 Ocak 2009 tarihinde TBMM’ye Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısı Başbakan’ın imzasıyla Hükumet tasarısı olarak sunulduğunu belirten Başbuğ, “Bu Hükumet tasarısındaki maddelerin görüşülmesinin tamamlanmasını müteakip 26 Haziran 2009 tarihinde gece yarısı saat 00:59’dan itibaren Hükumet tasarısında olmayan iki adet önerge sunulmuştur. Birinci önerge ile asker olmayan kişilerin askeri mahkemelerde yargılanmasına son verilmesi amaçlanmıştı” dedi.

ASKERLERİN SİVİL MAHKEMELERDE YARGILANMASI ANAYASAYA AYKIRI

Diğer önerge ile askerlerin askeri mahallerde işledikleri suçlar nedeniyle sivil mahkemelerde yargılanmasının önünün açıldığını belirten Başbuğ, “Burada önemli olan nokta bu önerge ile getirilmesi istenilen değişikliğin Anayasa’nın Askeri Mahkemelere ilişkin 145. maddesine açıkça aykırı olmasıydı. Hukukun üstünlüğünü öncelikle gözetmesi gereken Türkiye Büyük Millet Meclisinde Anayasa’ya aykırı olduğu açıkça ortada olan bu önergenin getirilmesindeki dikkat çekici bir diğer nokta ise Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın 24 Haziran 2009 tarihinde vermiş olduğu Kovuşturmaya Yer Olmadığı kararından 2 gün sonra olmasıdır” dedi.

AMACIM BUNUN NEDEN VE NASIL ONAYLANDIĞININ SORGULANMASI

Açıklamasında Ergenekon ve Balyoz davalarına ilişkin yaşananlara da yer veren Başbuğ, bu yaşananların yapılan bu değişiklikler sonrasında meydana geldiğinin altını çizdi. Açıklamasında 28 Ocak 2020 tarihinde bir televizyon kanalında bir programa katıldığını ve orada söylediklerini yeniden aktaran Başbuğ, “Amacımız Hükumet tasarısında yer almayan bu iki değişiklik önergesini ilk gündeme getirenin kim olduğunun, önergelerden birinin Anayasa’ya açıkça aykırı olduğu net olmasına rağmen bu önergelerin nasıl benimsendiğinin, kendisine Anayasa’ya aykırılığı defalarca anlatılmasına rağmen dönemin Cumhurbaşkanı tarafından da neden ve nasıl onaylandığının sorgulanmasıdır” dedi. Başbuğ, dün olduğu gibi bugün ve yarın da doğru bildiklerini söylemekten hiçbir şey kendilerini alıkoyamayacağının altını çizdi.

Son güncelleme: 13:30 06.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı