• Turkhane Logo

Bakü ve Erevan arasında buzlar eriyor

Azerbaycan ve Ermenistan’dan liderlerinden tarihi açıklamalar geldi. Karşılıklı ulaşım koridoru açılıyor.

12:22 26 Mayıs 2023 Cuma
Bakü ve Erevan arasında buzlar eriyor
Azerbaycan ve Ermenistan’dan liderlerinden tarihi açıklamalar geldi. Karşılıklı ulaşım koridoru açılıyor.

TURKHANE.COM- MOSKOVA 
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Moskovada ülkelerinin toprak bütünlüğünü karşılıklı olarak tanıma konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar. Hemen ardından ise bir açıklama da ulaşım koridorlarının açılmasıyla ilgili geldi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ilk kez davet edildiği Avrasya Ekonomik Birliğinin (AEB) Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi zirvesinde Paşinyan ile toprak sorununu görüştü. Toplantı sırasında Paşinyan iki ülkenin toprak bütünlüklerini karşılıklı olarak tanıma konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi. Aliyev ise Ermenistanın Dağlık Karabağı Azerbaycanın parçası olarak tanıdığını ve buna bağlı olarak barış anlaşması imzalama ihtimalinin bulunduğunu belirtti.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Ermenistanın tüm ulaşım ve ekonomik bağları ve iletişim engellerini kaldırmaya hazır olduğunu söyledi.
Sınır ve gümrük hizmetlerinin tüm araçların, özellikle trenlerin Ermenistan topraklarından normal geçişini sağlamaya hazır olduğunu kaydetti.Buna karşılık Erivan, Azerbaycanın Nahçıvan üzerinden demiryolunu örneğin Rusya Federasyonuna, İran İslam Cumhuriyetine kargo için açmasını beklediğini belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan ile Ermenistanın ve tüm bölgenin ekonomik kalkınması açısından önem taşıdığı açık şekilde görülen bu konular üzerinde anlaşma yapmayı başaracaklarını umduğunu ekledi.
Bu açıklamalar iki ülke arasında yıllardır süren düşmanlıkların bitmesi ve buzların eritilmesi olarak yorumlandı.

Son güncelleme: 12:22 26.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı