• Turkhane Logo

Bakanlık ifşa ediyor ama halkın sağlığıyla oynayan sahtekarlar yeni isimlerle satışı sürdürüyor

Tarım ve Orman Bakanlığı yine gıdada sahtecilik yapan firma ve markalarını kamuoyuyla paylaştı. Küçük cezalarla kurtulan firmaların farklı markalarla yola devam ettikleri ortaya çıktı.

15:11 14 Ocak 2020 Salı
Bakanlık ifşa ediyor ama halkın sağlığıyla oynayan sahtekarlar yeni isimlerle satışı sürdürüyor
Tarım ve Orman Bakanlığı yine gıdada sahtecilik yapan firma ve markalarını kamuoyuyla paylaştı. Küçük cezalarla kurtulan firmaların farklı markalarla yola devam ettikleri ortaya çıktı.


Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürünü kamuoyuyla paylaştı. Bu ürünlerde taklit, tağşiş ve ilaç etken maddesi tespit edildi.

YİNE DOMUZ VE AT ETİ TESPİT EDİLDİ


En fazla uygunsuzluk tespit edilen ürünlerin et ve et ürünleri (domuz eti, tek tırnaklı eti, at eti), zeytinyağı (tohum yağları), süt ve süt ürünleri (jelatin, bitkisel yağ) olduğu dikkat çekerken, son liste ile birlikte 2012 yılından bu yana 1443 firmaya ait 3202 parti ürün tüketicilerin bilgisine sunuldu.

KATMADIKLARI ZARARLI MADDE KALMAMIŞ

Bakanlığın açıkladığı listedeki ürün gruplarında yapılan taklit, tağşiş ve ilaç etken maddesi ilavesine dair detaylar ise şöyle:

Alkolsüz içecekler:  Gazlı içecek – İlaç etken maddesi (Sildenafil)

Arıcılık Ürünleri:  Süzme çiçek balı – Uygunsuzluk (Prolin, Diastaz, HMF, C4Şeker Oranı, Protein ve Hambal Delta C13 Değerleri Arasındaki Fark, Sakkaroz, Fruktoz+Glukoz)

Baharat: Toz tatlı biber – Boya/Gıda Boyası tespiti

Bitki, Çay ve Kahve Ürünleri:  Siyah Çay – Boya/Gıda Boyası tespiti

Bitkisel Yağ ve Margarin:  Zeytinyağı – Uygunsuzluk – Tohum Yağları tespiti

Çikolata ve Kakao Ürünleri:  Çikolata – Sildenafil, Tadalafil

Enerji İçecekleri:  Enerji içeceği – İlaç Etken Maddesi (Sildenafil)

Et ve Et Ürünleri:  Kıyma, dana köfte, Adana Kebap, Tekirdağ Köftesi, sucuk, kavurma, – Soya, Kanatlı eti, sakadat, baş eti ve deri dokusu tespiti

Et ve Et Ürünleri:  Sucuk, kıyma – Domuz eti, tek tırnaklı eti, at eti, kanatlı eti, baş eti tespiti

Kuruyemiş ve çerezler:  Fıstık içi, Antep Fıstığı – Yer fıstığı tespiti

Meyve ve Sebze İşleme:  Biber Salçası – Boya/Gıda Boyası

Süt ve Süt Ürünleri:  Peynir, yoğurt, tereyağı, manda kaymağı, krema – Süt yağı harici yağ, bitkisel yağ, nişasta, jelatin, sığır geni, natamisin

Şekerli Mamuller:  Üzüm pekmezi, cezerye – Uygunsuzluk (Delta C13, Fruktoz/Glukoz Oranı, Maltoz, Rafinoz, Organik asit (Tartarik Asit/Malik Asit), Sildenafil ve Tadalafil

Takviye Edici Gıdalar ve Ürünler:  Bitkisel karışım, gıda takviyesi, karışımlı macun, enerji kapsülü, takviye edici gıda – İlaç etken maddesi (Sildenafil, Tadalafil, Parasetamol, Kinidin)

Son güncelleme: 15:11 14.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı