• Turkhane Logo

Bakan Nebati: Altını TL’ye çevir; ister faiz, istersen İslami yöntemle…

Hazine ve Maliye Bakanı: 5 bin tonun karşılığı 280 milyar dolar. 280 milyar doların yüzde 10'u gelse Türkiye'de dövize ihtiyacımız kalmayacak. İster faiz yöntemiyle, ister katılım yöntemiyle, istersen İslami veya alternatif her türlü yöntemle gel...

10:22 24 Aralık 2021 Cuma
Bakan Nebati: Altını TL’ye çevir; ister faiz, istersen İslami yöntemle…
Hazine ve Maliye Bakanı: 5 bin tonun karşılığı 280 milyar dolar. 280 milyar doların yüzde 10'u gelse Türkiye'de dövize ihtiyacımız kalmayacak. İster faiz yöntemiyle, ister katılım yöntemiyle, istersen İslami veya alternatif her türlü yöntemle gel...



Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yastık altında 280 milyar dolar karşılığında 5 bin ton altın olduğunu ileri sürdü. Nebati, “Türkiye altını seviyor. Bu altının yastık altında kalmasının ekonomiye de kendisine de katkısı yok. 5 bin ton altın tahmin ediliyor. 5 bin tonun karşılığı 280 milyar dolar. 280 milyar doların yüzde 10’u gelse Türkiye’de dövize ihtiyacımız kalmayacak. Bu kadar güçlü bir şey söylüyorum.” dedi.

Canlı yayında NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen’in sorularını yanıtayan Bakan Nebati, “İster faiz yöntemiyle, ister katılım yöntemiyle, istersen İslami veya alternatif her türlü yöntemle gel, altınını ekonomiye sok, hem ülke kazansın hem sen kazan.” ifadelerini kullandı.


Bakan Nebati, Dolarda yaşanan hızlı düşüşle ilgili olarak ise “Finansal istikrarı üç günde, Cumhurbaşkanımızın manifestosuyla sağladık. Düne kadar yüksek faiz kesin çözümüdür diyenlere de tokat gibi bir cevap oldu. Pazartesi akşamına kadar olan bir köpüktü, köpük gidiyor. Optimal noktaya kendisi ulaşacak” açıklamasında bulundu. Bakan Nebati, kur korumalı TL mevduata geçiş sabahı 10 milyar TL yatırıldığını açıkladı.

DOLARDAKİ DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?

Bu yılın sonuna 12 milyar dolar ve aşağısında cari açıkla girildiğini kaydeden Nebati, “Türkiye Cumhuriyeti’nin yıllık 12 milyar dolar açık ya da fazla vermesinin artık bir problem olmadığı bir döneme girdik.” diyerek şöyle konuştu:

2013 yılında cari açığın, büyümenin en optimal olduğu, enflasyonun düşük, faizin düşük olduğu dönemde, Türk lirasının değeri yüzde 110. O kadar değerli ki paranızı yurt dışında harcamak için her türlü imkan var. Şimdi pazartesi akşamına kadar olan dönemde de yüzde 60’lara kadar düşmüş değersiz Türk lirası. İkisi de gerçekçi değil. Asıl olması gereken yüzde 100. Yüzde 60’a hatta altına düşürecek köpüğü söylemek zoundasınız. Türkiye’de döviz fiyatları Pazartesi akşamına kadar tamamen köpüktü. Spekülasyon vardı, manipülasyon vardı ve en önemlisi yerleşiklerin psikolojisini bozacak karamsarlığıjn çok hızlı bir şekilde sirayet etmesiydi. Şimdi köpük gidiyor, optimal noktaya kendisi ulaşacaktır.

KUR KORUMALI TL MEVDUATI

Nebati, kur korumalı mevduat uygulaması için, “Hazine’ye negatif yükünün olması mümkün değil” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kur korumalı TL mevduatta alt limit bir lira üst limit yok Uygulamaya tüm bankalarımız katılıyor. Özel bankalar dolarizasyondan memnun değiller. Özel banka yöneticilerinden teşekkür alıyoruz. Dövizdeki köpükten yanan küçük yatırımcı oldu. Mevduata geçiş sabah 10 milyar TL’ydi”

ÇARPILAN KİM OLDU?

Nebati, “15 liradan, 16 liradan, 17 liradan dolar alanlar büyük finansörler değil. Büyük finansörler, bu işin bir şekilde döneceğini bilir. Ama çarpılan kim oldu? Küçük yatırımcılar. Şimdi kara kara düşünüyorlar.” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 10:22 24.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı