• Turkhane Logo

Bakan Mehmet Ersoy, Bodrum’da sit alanına otel yapmak için gözünü karartmış

16:25 09 Şubat 2024 Cuma
Bakan Mehmet Ersoy, Bodrum’da sit alanına otel yapmak için gözünü karartmış





Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un sahibi olduğu Ersoy Otelcilik şirketi tarafından Muğla’nın Bodrum ilçesinde site alanı içine yaptırılmak istenen otel projesi tepkilere neden oldu. Proje için 18 Nisan’da ÇED inceleme ve değerlendirme toplantısı yapılmasına karar verildi. Muğla Milletvekili Cumhur Uzun 2. derece doğal sit alanı ve 3. derece arkeolojik sit alanı statüsünde bulunan alana yapılacak olan bu otel projesinin Bodrum’a ihanet olduğunu vurguladı. CHP ise “Bütün bu alanların korunarak kullanılmasını sağlamakla yükümlü bir bakanlığın başına otelcilik yapan bir kişiyi getirdiğinizde, sorunu çözmesi gereken kişi bizzat sorunun nedeni olabilmektedir” açıklaması yaptı.



Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ait Ersoy Otelcilik Şirketi’nin, Bodrum’un Çiftlik Mahallesi’nde hayata geçireceği 325 oda ve 750 yatak kapasiteli ‘Maxx Royal Bodrum Otel’ projesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından inceleme ve değerlendirme süreci başlatıldığı öğrenildi. Bakanlığın sitesinde bugün yayınlanan duyuruda 18 Nisan’da inceleme değerlendirme toplantısı yapılacağı belirtildi.



PROJE ALANI 2. DERECE DOĞAL 3. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI İÇİNDE



Proje alanı içerisinde, 2. Derece Doğal Sit alanı, 3. Derece Arkeolojik Sit, taşınmaz kültür varlığı statüsünde Helenistik Kule Yapısı ve tescilli eser koruma alanı bulunduğu öğrenildi. Konuya ilişkin projenin ÇED dosyasında şu bilgilere de yerildi: “3’ncü Derece Arkeolojik Sit Alanları; koruma-kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilecek arkeolojik alanlar olarak tanımlanmıştır. II. derece Doğal Sit olması gereğince, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 19.06.2007 tarih ve 728 sayılı İlke Kararı kapsamında olup, söz konusu İlke Kararında, 2. derece Doğal Sit Alanları; Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yanında kamu yararı göz önüne alınarak kullanıma açılabilecek alanlardır. Bu alanlarda, turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilemeyecek alanlar, olarak tanımlanmıştır. Yukarıdaki bilgiler ışığında, proje alanında koruma amaçlı Nazım ve Uygulama imar planları, bozuk makilik statüsündeki alanda, üst ölçekli planlara uyumlu olarak, özel kanunlarla belirlenen sit statülerinin ilgili mevzuatında tanımlanmış koruma-kullanma koşulları çerçevesinde gerekli çalışmalar yapılacaktır.”



Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ortağı olduğu şirket tarafından Bodrum Adalıyalı’da yapılmak istenen otel projesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İnceleme Değerlendirme Komisyonu’na uyarıda bulundu. Cumhur Uzun, konuyla ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada, 2. derece doğal sit alanı ve 3. derece arkeolojik sit alanı statüsünde bulunan alana yapılacak olan bu otel projesinin Bodrum’a ihanet olduğunu vurguladı. Daha önce mahkeme tarafından iptal edilen bu projeye müsaade etmenin Bodrum’a yapılmış bir ihanet olduğunu belirten Uzun, 18 Nisan’da yapılacak İnceleme ve Değerlendirme Toplantısı’na katılacak olan yetkililere seslenerek bu ihanete ortak olmamaları gerektiğini ifade etti.



CHP’DEN TEPKİ



CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ortağı olduğu şirkete otel yapımı için tahsis edilen Bodrum’daki arazide Helenistik kule yapısı ve tescilli eserler bulunduğunu belirterek, “Bu alanlar, özenle korunması gereken doğal ve kültürel değerlerdir ve ticari amaçlarla kullanılmaması anayasanın da amir hükmüdür”” dedi.



Yazılı açıklama yapan Adem, Bakan Ersoy’un sit alanlarında ticari bir işletme açma çabasının, korumakla yükümlü olduğu kültürel değerleri ihlal edildiğini ifade ettiği açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Öncelikle, bir kültür bakanının asıl görevi, ülkenin tarihi ve kültürel mirasını korumak ve geliştirmektir. Ancak, sayın bakanın ticarete olan yoğun ilgisi, bu görevini tam anlamıyla yerine getirmesine engel teşkil ediyor. Bilindiği üzere, Bakan Ersoy’un hissedarı olduğu bir şirket, hazineye ait orman arazisini, başında olduğu Bakanlıktan otel yapmak için talepte bulunmuş, izin de verilmişti. Kendi bakanlığından tahsis edilen Bodrum’da ki araziye inşa etmeye başladığı otelin arazisi aynı zamanda ‘orman alanı’ ve ‘önemli doğa alanı’nda kalan proje sahası 2’nci derece doğal SİT, 3’üncü derece arkeolojik SİT özelliğine sahipti. Ayrıca, uzmanların belirttiğine göre, proje sahasında Hellenistik Kule Yapısı ve tescilli eserler bulunuyor. Bu alanlar, özenle korunması gereken doğal ve kültürel değerlerdir ve ticari amaçlarla kullanılmaması anayasanın da amir hükmüdür. Bütün bu alanların korunarak kullanılmasını sağlamakla yükümlü bir bakanlığın başına otelcilik yapan bir kişiyi getirdiğinizde, sorunu çözmesi gereken kişi bizzat sorunun nedeni olabilmektedir. Ancak asıl önemlisi, bu tür çarpıklıkları denetleyip üzerine gidecek, sorunu çözecek bir yönetim mekanizmasının da ortadan kalkması büyük bir soruna işaret ediyor. Birçok vatandaşımız, geçim sıkıntısı çekerken, Bakanın kendi çıkarlarına odaklanması, adaletsizlik duygusunu da artırmaktadır. Kamu kaynaklarının kendi otellerine yatırım yapmak için kullanılması, halk arasında büyük bir tepkiyle karşılanmaktadır.”



PROJEYE DAVA AÇILMIŞTI



Tahmini bedeli 159 milyon 926 bin 750 TL olan proje kapsamında daha önce 490 oda ve 1000 yatak kapasiteli olarak Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunulmuş ve 20.11.2014 Tarih ve E-2014886 sayılı ÇED Gerekli Değildir Kararı alınmıştı.



Söz konusu 124 bin 021,35 m2’lik proje alanının, 95 bin 201,52 m2’lik kısmı hazine adına tescil edilmiş turizm tahsisli alan (TTA) olup, Kültür ve Turizm Bakanlığından Ersoy Otelcilik İnş. ve Tur. İşl. A.Ş. ‘ye kesin tahsisi yapıldı. Proje alanının 25 bin m2’lik kısmı da hazine adına tescil edilmiş turizm tahsisli alan (TTA) parseli olup, alanla ilgili tahsis işlemi için ön izin talebinde bulunuyor. Proje alanının 3 bin 819,83 m2’lik kısmı ise Ersoy Otelcilik İnş. ve Tur. İşl. A.Ş.’ye ait özel mülkiyet alanı.



Proje kapsamında daha önce 490 oda ve 1000 yatak kapasiteli olarak Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunulmuş, 20.11.2014 Tarih ve E-2014886 sayılı ÇED Gerekli Değildir Kararı alındı. Proje alanının Sit Alanı olduğu gerekçeleriyle kararın iptali istemiyle Muğla 1. İdare Mahkemesine İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve Bodrum Denizciler Derneği tarafından dava açılmıştı.



Muğla 1. İdare Mahkemesi 05.06.2015 tarihinde yürütmenin durdurulması hakkındaki idari işlemin hangi gerekçelerle hukuka aykırı olduğu ve işlemin uygulanması halinde doğacak telafisi güç ve zararların neler olduğu anlaşılamadığından yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Yürütmenin durdurulması isteminin reddine rağmen, 30.06.2015 tarihli dilekçe ile Davacı Taraf Mahkeme Kararına hukuka aykırı olduğu ve herhangi bir gerekçe belirtilmediği için itiraz etti. İtiraz sonucu 15.06.2017 tarihinde Mahkeme Heyeti ile birlikte bilirkişi proje alanına keşif için gidildi. Buna istinaden de bilirkişi heyeti kuruldu ve bilirkişi raporu hazırlandı.

Son güncelleme: 16:25 09.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı