• Turkhane Logo

Bakan Hulusi Akar: 100 pilottan 80’i gitti; 5 pilotun işini 1 pilot yapıyor

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'den empati beklediklerini kaydetti: ABD Savunma Bakanı önceden tanıdığımız biri. Tebrik ettik ama henüz dönüş olmadı.

09:47 09 Şubat 2021 Salı
Bakan Hulusi Akar: 100 pilottan 80’i gitti; 5 pilotun işini 1 pilot yapıyor
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'den empati beklediklerini kaydetti: ABD Savunma Bakanı önceden tanıdığımız biri. Tebrik ettik ama henüz dönüş olmadı.


Geçen hafta Berlin’de Alman, Budapeşte’de Macar mevkidaşıyla bir araya gelen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sabah gazetesinden Mahmut Övür’e ve Hürriyet’ten Sedat Ergin’e konuştu.

“TEBRİK ETTİK AMA HENÜZ DÖNÜŞ OLMADI”


Övür’le İstanbul’da buluşan ve bilgi veren Bakan Akar, ABD’den empati beklediklerini kaydetti. “ABD Savunma Bakanı önceden tanıdığımız biri. Tebrik ettik ama henüz dönüş olmadı” diyen Akar, “ABD Başkanı Biden, sekiz sene başkan yardımcılığı yaptı, Amerika’yı biliyor, bürokrasiyi tanıyor. Ortadoğu’yu ve dünyayı tanıyor, daha reel davranmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“S-400 MESELESİNİ ÖYLE VEYA BÖYLE ÇÖZEBİLİRİZ”

Akar, ABD’deki yeni yönetim için ise, “Empati yapmalarını bekliyoruz. Biz rasyonel yaklaşıyoruz, duygusal değil. ABD Savunma Bakanı önceden tanıdığımız biri. Tebrik ettik ama henüz dönüş olmadı. S-400 meselesini öyle veya böyle çözebiliriz.” dedi.

YPG veya SGD’yi, ‘PKK’nın aynısı’ olarak tarif eden Akar, “Batı’da Sevr’den beri bir devlet kurma yaklaşımı var. Bunu şimdi daha geniş bir alana yaymış durumdalar.” şeklinde konuştu.

“YPG’Yİ KULLANMAYIN, BİZİMLE İŞBİRLİĞİ YAPIN”

Sedat Ergin’in aktardığına göre ise, Akar, yeni yönetime şu mesajı veriyor: “Amerikalılar bize DEAŞ’la mücadele etmek amacıyla YPG ile işbirliği yaptıklarını söylüyorlar. Biz de onlara YPG’yi kullanmamalarını, DEAŞ ile mücadele için bizimle işbirliği yapmalarını söyledik. Sulh sükûn sağlamak üzere işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu yüz kere söyledik.”

“15 TEMMUZ’DAN SONRA AKSAMA YOK, BİR PİLOT BEŞ PİLOTUN İŞİNİ YAPIYOR”

Almanya ve Macaristan’daki mevkidaşlarıyla Gülen cemaatini konuştuğunu da sözlerine ekleyen Bakan Akar, “Böyle giderse 5-10 yıl sonra başlarına ciddi anlamda bela alacaklarını ifade ettim. Bu konuda kendilerinden destek beklediğimizi, daha somut adımlar beklediğimizi ilettik” sözleriyle Sabah yazarını bilgilendirdi ve şu verileri paylaştı:

“15 Temmuz’dan sonra görevden atılanlar oldu. Aksama oldu mu? Hayır. Bakın şimdi bir pilot, beş pilotun işini yapıyor. Tedariklerimiz oldu. Önceden ayrılanlar döndü. Sivil havacılıktan gelenler oldu. Güven geldi. Adeta tarih yazıyorlar.

Gemi seyir saatleri var, şu anda Deniz Kuvvetlerimiz son yirmi yılın zirvesinde.

“100 PİLOTTAN 80’İ GİTTİ”

Görüşmenin ilgili bölümünü Hürriyet yazarı Sedat Ergin ise şöyle aktardı:

Savunma Bakanı Akar, öncelikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gerçekleşen büyük tasfiyenin yol açtığı personel açığına rağmen TSK’nın giriştiği askeri harekâtlarda ortaya koyduğu performansın çok başarılı olduğunu özellikle vurguladı.

Örnek olarak, Hava Kuvvetleri’nde ihraçlardan sonra ciddi bir pilot açığının ortaya çıktığını belirtirken, “Ortalamaya vurulursa, 100 pilottan 80’i gitti. O zaman 5 pilotun yaptığı işi bugün 1 pilot yapıyor ve adeta tarih yazıyorlar” diye konuştu Hulusi Akar. Keza, Deniz Kuvvetleri’nin geçen yıl Doğu Akdeniz’deki seyir süresinin “son yirmi yılın en yüksek düzeyinde” gerçekleştiğine dikkat çekti.

SEDAT ERGİN’İ DE BİLGİLENDİRDİ

Ergin, Serdar Atasoy adındaki bir kurmay albayın geçen ağustos ayındaki YAŞ’ta tuğgeneralliğe terfi etmesi ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda istihbarat başkanlığına atanmasından sonra ‘FETÖ’cü olduğunun ortaya çıkması hadisesini kendisine sordum” diyerek Bakan Akar’la aralarında geçen diyaloğu aktardı:

“Böyle bir kişinin nasıl terfi edebildiği sorusu tartışılıyor…” diye ekledim.

Milli Savunma Bakanı, “Bu kişi ile ilgili bilgi ve belgelerin gelmesiyle ilişiği kesilmiştir” diye yanıtladı.

Mülakatın bundan sonraki soru-cevap bölümü şöyle geçti:

– Ancak açık kaynaklara yansıyan bilgilere göre kendisi 2017’de ‘F...’ ile bağlantılı olduğu iddiaları çerçevesinde soruşturma geçirmiş.

AKAR:  Ancak sonradan savcılıktan kovuşturmaya yer olmadığına dair 2019 yılında kesin karar verilmiş. YAŞ’ta terfi öncesi istenen bilgi ve belgelerde herhangi olumsuzluk görülmediği için terfisine engel bir durum bulunmamıştır. Ancak, daha sonra ilgili kurumlardan (İstihbarat, Emniyet) gelen bilgiler üzerine gerekli işlem yapılarak TSK ile ilişiği hemen kesilmiştir. TSK olarak içimizde hiçbir haini taşımamak konusunda kararlıyız.

– Yine açık kaynaklara yansıyan bilgilere göre YAŞ’tan sonra bu şahıs Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı’na tayin edilmiş, ancak fiilen bu göreve başlatılmamış. Doğru mu?

AKAR:  Doğru. Başka bir birimde değerlendirilmişti.

Özetle, Milli Savunma Bakanı, bu kişinin geçen ağustos ayında YAŞ’ta generalliğe terfi ettirildikten sonra yine geçen ağustos ayında Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı görevine atanmasına rağmen bu kritik göreve başlatılmadığını teyit ediyor.

TSK’DAN ATILAN PERSONELİNİN SAYISINI VERDİ

Akar’ın gazetecilere verdiği bilgiye göre TSK’dan ihraç edilenlerin listesi ise şu şekilde:

150 general amiral, 9373 subay, 9923 astsubay, 1255 uzman erbaş-er, 446 memurişçi. Bakan imzasıyla 5850… 3275 kişi de idari işlemlerle geçici olarak görevden uzaklaştırıldı. Toplam 21 bin 147 ihraç. 15 Temmuz’dan bu yana 581 kişi de OHAL Komisyonu tarafından göreve iade edildi.

Son güncelleme: 09:47 09.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı