• Turkhane Logo

BAE ve Fransa arasında anlaşmaya varıldı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yaptığı ziyaret kapsamında 80 adet Fransa yapımı Rafale savaş uçağının satışı konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

21:34 03 Aralık 2021 Cuma
BAE ve Fransa arasında anlaşmaya varıldı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yaptığı ziyaret kapsamında 80 adet Fransa yapımı Rafale savaş uçağının satışı konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Amerikanın Sesi internet sitesinde yer alan ve Arzu Çakır imzası taşıyan habere göre Fransa, Birleşik Arap Emirliklerine, Dassault Havacılık tarafından üretilen 80 adet Rafale savaş uçağı satılmasına ilişkin 15 Milyar Euro tutarında rekor sözleşme imzaladı.

İmzalar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Dubai ziyareti sırasında Şeyh Muhammed Ben Zayed’le görüşmesinde atıldı. Yaklaşık 13 yıl süren müzakerelerin ardından satışı kesinleşen F4 standardında 80 adet Rafale savaş uçağı siparişi, Dassault Havacılık tarafından imzalanan en büyük sözleşme olarak tarihe geçti.

Cumhurbaşkanı Macron, Körfez gezisinin ilk durağında, Dubai de Şeyh Muhammed Ben Zayed’le biraraya geldi. Macron ve Zayedin hazır bulunduğu imza töreninde, imzaları Dassault Havacılık CEOsu Eric Trappier ve Tawazun Ekonomik Konseyi CEOsu Tarık Abdülrahim El Hasani attı. Rafale uçaklarının yanı sıra, 12 adet Airbus Caracal helikopteri satışına ilişkin sözleşme de imza altına alındı. BEA ile imzalanan anlaşmaların toplam miktarının 17 milyar Euroya ulaştığı belirtildi.

Elysee Sarayından yapılan açıklamada, Bu anlaşmalar, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın büyük bir başarısıdır denildi. BAEye 80 adet Rafale savaş uçağı satışı anlaşması, bugüne kadar 6 ülkeye Rafale satan Fransız üretici Dassault Havacılık için şimdiye kadar gerçekleştirdiği en büyük satış olacak. İniş ve çıkışlarla, binlerce saat süren müzakereler, 2007 yılında eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde başladı, François Hollande döneminde devam etti, süreci yakından izleyen Emmanuel Macron tarafından da imza altına alındı.

Dassault Havacılık, BEAya Rafale teslimatlarını 2027 ile 2031 yılları arasında yapacak. BAE aslında Rafaleyi, Fransız kuvvetleri içinde kademeli olarak hizmete girmek amacıyla geliştirilmekte olan en modern ve en gelişmiş yeni F4 standardı ile satın alıyor. Bu arada, 80 Amerikan F16 avcı uçağıyla da donatılmış olan BAE Hava Kuvvetleri, 60 Mirage 2000-9larını kullanmaya da devam edecek.

Macron, Dubai ziyaretinin ardından, Cuma öğleden sonra Katar’ın başkenti Dohaya geçecek, ardından Cumartesi günü Ciddede Suudi Veliaht Prens Muhammed Ben Salman’la görüşecek.

Son güncelleme: 21:34 03.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı