• Turkhane Logo

Babasının cenazesine katılma izni verilmeyen tutuklunun hukuk zaferi

AYM, babasının cenaze törenine katılmasına izin verilmeyen tutuklu Resul Kocatürk’ü haklı buldu. Uygulamayı ihlal olarak değerlendiren mahkeme Kocatürk’e 5 bin 500 TL tazminat ödenmesine hükmetti.

13:18 31 Ocak 2020 Cuma
Babasının cenazesine katılma izni verilmeyen tutuklunun hukuk zaferi
AYM, babasının cenaze törenine katılmasına izin verilmeyen tutuklu Resul Kocatürk’ü haklı buldu. Uygulamayı ihlal olarak değerlendiren mahkeme Kocatürk’e 5 bin 500 TL tazminat ödenmesine hükmetti.



Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Resul Kocatürk’ün 5 Nisan 2016 yılında vefat eden babasının cenaze törenine ve taziyeye katılma talebi cezaevi İnfaz Hakimliği tarafından reddedilmiş ardından da Kocatürk Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yapmıştı. AYM, başvuruya dair “özel hayatın ve aile hayatının korunması hakkının” ihlali kararı verdi.

Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kocatürk’ün babasının cenazesine katılmasına izin verilmemişti.


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ve anayasa düzenlemelerine yer verilen AYM kararında savunma veren Kocatürk, “Daha önce birçok kez hastane sevklerimiz ertelendi ya da iptal edildi. Bu yönde uygulama ve planlama yapılarak, bana refakat edecek personelin temin edilebilinirdi. Ayrıca taziye kabulüne ilişkin talebimde dikkate alınmadı. En azından definden bir iki gün sonra taziyede bulunmam sağlanabileceği, bazı hükümlüler cenaze törenine katılmaları sağlanırken bana bu imkân tanınmadı. Cenaze töreni ve taziyeye katılamadığım için büyük üzüntü duydum” diye belirtti.

Kocatürk, aile hayatına saygı hakkının ve eşitlik ilkesinin ihlal edildiğine dikkat çekti.

AYM ve AİHM’in benzer kararlarına yapılan atıflar örneklendirilen kararda, “Özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna Hicabi Dursun ve Selahaddin Menteş’in karşı oyları ve oyçokluğuyla, özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verildi” denildi. AYM, Kocatürk’e 5 bin 500 TL manevi tazminat verilmesine karar verdi.

Kocatürk’ün başvurusunun kabul edilemez olduğunu savunan görüş bildiren Hicabi Dursun, başvurucunun cenazeye katılamamasının ailesinin oturduğu Ordu’nun Fatsa ilçesinden 470 kilometre uzakta olduğunu ve izin verilmesi durumunda da cenaze defnine yetişmesinin oldukça düşük bir ihtimal olduğunu belirtti. Dursun, “Başvurucunun talebinin reddedilmesinin doğrudan doğruya başvurucunun babasının cenazesinin defnine katılamaması sonucunu ortaya çıkardığı söylenemeyecektir” dedi.

Son güncelleme: 13:18 31.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı