• Turkhane Logo

Babacan’dan kur korumalı mevduat yorumu: Servet transferi

DEVA lideri Ali Babacan, hükûmetin kur korumalı mevduat uygulaması için, "Milletten toplayıp bankada parası olan az sayıda kişiye servet transferi." dedi.

16:45 10 Haziran 2022 Cuma
Babacan’dan kur korumalı mevduat yorumu: Servet transferi
DEVA lideri Ali Babacan, hükûmetin kur korumalı mevduat uygulaması için, "Milletten toplayıp bankada parası olan az sayıda kişiye servet transferi." dedi.


Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Manisa’da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar.” sözleriyle ilgili konuştu. “Ha şunu bileydin” diyen Babacan, “Bu kur korumalı mevduat tam servet transferi. Milletten toplayıp bankada parası olan az sayıda kişiye servet transferi başka bir şey değil.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlara cebinden çıkardığı 200 TL’lik banknotu gösteren Babacan, “Tedavüle çıktığında 123 dolar ediyordu, bugün 12 dolar” dedi.


‘SUÇU BAŞKASINA ATMASIN’

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüklenen Babacan, “Fahiş doğalgaz ve elektrik fiyatlarını yazan kim? Cumhurbaşkanının kendisi. Suçu başkasına atmasın. Petrol fiyatı her yerde arttı, diyor. Bir dakika, ne kadar arttı? Eğer akaryakıt fiyatları dünyadaki petrol fiyatları kadar artsaydı benzin ve mazot bugün en fazla 10-11 liraydı. Türkiye’de döviz kuru arttı. Çarptığında 27’ye, 28’e doğru gidiyor” şeklinde konuştu.

‘DEVLETİN DÖVİZİ KALMADI’

Merkez Bankası’nın 130 milyar dolarlık döviz rezervinin “cayır cayır satıldığını” belirten DEVA lideri, “Şu anda Merkez Bankası 60 milyar dolar içeride, ekside. Gidip Katar’dan, Birleşik Arap Emirlikleri’nden borç aldıkları dövizi de sattılar. Hâlâ satmaya devam ediyorlar. Bu yıl 40 milyar dolar sattılar. Doları satınca ne oldu? Denizin suyu tükendi. Devletin dövizi kalmadı. Şimdi onun için pahalanıyor. Kontrol edemiyorlar. Bu ülke şu anda bir döviz krizi yaşıyorsa bunların cayır cayır satıp rezervleri tüketmesi yüzünden yaşıyor.” şeklinde konuştu.

“DAR VE SABİT GELİRLİ VATANDAŞLARIMIZ MAĞDUR OLMUYOR MU?”

Hükûmetin aralık ayında açıkladığı kur korumalı mevduat uygulamasına yönelik eleştirilerini de dile getiren Babacan, “Aralık’ta dolar fırladığında Erdoğan, şapkadan 1970 model bir tavşan çıkardı. Kur korumalı mevduat için ‘dolar kuru arttığında bankada parası olanlar mağdur oluyor, ben onların kur farkını ödeyeceğim’ dedi. Soruyorum Erdoğan’a; kur arttığında bankada parası olan mağdur oluyor da mazota 28 lira vermek zorunda kalan benim çiftçim mağdur olmuyor mu? Kur arttığında 28 liraya mazot almak zorunda kalan şoför esnafım mağdur olmuyor mu?” ifadelerini kullandı.

“KUR KORUMALI MEVDUAT TAM SERVET TRANSFERİ”

Babacan sözlerinin devamında şunları söyledi: “Bakan ne diyor? ‘İhracatçılar çok para kazandı, fakat dar gelirli mağdur oldu’ diyor. Ha şunu bileydin… Bu Kur Korumalı Mevduat tam servet transferi. Milletten toplayıp bankada parası olan az sayıda kişiye servet transferi başka bir şey değil. Sağlığa erişim temel bir insan hakkı, erişemiyorsun. İfade özgürlüğü temel bir insan hakkı, konuşamıyorsun. Barınma temel bir insan hakkı, kiraları görüyorsunuz. İnsanlar 10 sene önce araba alacağı fiyata şu an cep telefonu alıyor. Biz ekonominin başındayken 12 aylık memur maaşına bir otomobil alınabiliyordu. Biz gelince o hayaller tekrar gerçek olacak.”

Son güncelleme: 16:45 10.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı