• Turkhane Logo

"Babacan İran yaptırımlarının delindiğini söylüyordu!"

CIA eski Başkan yardımcısından dikkat çeken açıklamalar...

11:34 09 Aralık 2017 Cumartesi
CIA eski Başkan yardımcısından dikkat çeken açıklamalar...

ABDnin New York kentinde görülen davaya bugün Amerikan istihbarat servisi CIA’in eski Başkan Yardımcısı David Cohenin dinlenmesiyle devam edildi. Geçmişte ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarlığı görevini yürüten Cohen, Halkbank yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin içeriğine dair mahkemeye bilgi verdi.

New Yorktaki duruşma salonunda bulunan ve Courthouse News Service adlı haber portalı için çalışan gazeteci Adam Klasfeld, Cohenin ifadelerini Twitter hesabı üzerinden paylaştı.

Cohen dün verdiği ifadesinde ABD Hazine Bakanlığının Halkbank ile yaptığı toplantılarda en sık” Hakan Atilla ile bir araya geldiğini söylemişti. Cohen bu görüşmelerin Türkiye ve ABDnin başkenti Washingtonda ve belli bir ölçüde” kişisel olarak yapıldığını kaydetmişti. Atilla ile birebir görüşmediğini belirten Cohen, Hazineden ve Halkbanktan başka yetkililerin de görüşmelere katıldığını söyledi.

Cohen bugünkü ifadesinde İranlıların yaptırımları aşmak için kullandığı aldatıcı yollarla” ilgili olarak Atilla ile iletişim kurduğunu kaydetti. Ayrıca konuyla ilgili çalıştığı tek bankanın Halkbank olmadığını, dünyada başka bankalar da olduğunu ifade etti.

Cohen: Yaptırımlarla ilgili Atilla ve Aslanı bilgilendirdim

Cohen 14 Mart 2012 tarihinde Hazine Bakanlığındaki ofisinde Atilla ve Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile görüştüğünü ve kendilerini 11 Aralık 2011 tarihinde ABD Kongresinde kararlaştırılan, İrandan petrol ihracatlarını düşürmeyi düzenleyen yasayla ilgili bilgilendirdiğini söyledi.

Savcının görüşmede Atilla ve Aslanın altın ticaretinden bahsedip bahsetmediği sorusuna Cohen sıklıkla” yanıtını verdi. CIA eski Başkan Yardımcısı, ayrıca Eylül 2012de Halkbankı ziyaret ettiğini ve görüşmede ABDnin yeni yaptırım sistemi ve İranın bu sistemi aşmak için neler yapabileceği üzerinde durulduğunu belirtti. Mahkemeye ayrıca Cohenin Aralık 2012de Aslana yazdığı bir mektup da sunuldu.

Cohen verdiği ifadede dönemin Başbakan Yardımcısı Ali Babacanın kamuoyunda yaptığı açıklamalarda Türkiyenin İran yaptırımlarını ihlal ettiğini açıkça ifade ettiğini de söyledi.

Cohen Aralık 2013te Türkiyeye tekrar gittiğini ve Halkbankın yeni genel müdürüyle de biraraya geldiğini açıkladı. Cohen görüşmede Halkbank ile Rıza Sarraf arasındaki ilişkiyi öğrenmeye ve Sarraf ile ilgili olabildiğince bilgi almaya çalıştığını söyledi. Savcının Endişelerinizle ilgili doyurucu yanıt alabildiniz mi?” sorusuna ise Pek değil” yanıtını verdi.

Son güncelleme: 11:34 09.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı