• Turkhane Logo

AYM kararını uygulamayan hakime terfi

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu ile ilgili verdiği hak ihlali kararını yok sayan Akın Gürlek'i birinci sınıf hakimliğe terfi ettirdi.

12:03 28 Eylül 2021 Salı
AYM kararını uygulamayan hakime terfi
Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu ile ilgili verdiği hak ihlali kararını yok sayan Akın Gürlek'i birinci sınıf hakimliğe terfi ettirdi.

HSK, Anayasa Mahkemesinin CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğluna ilişkin verdiği hak ihlali kararını yok sayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin Başkanı Akın Gürleki birinci sınıf hakimliğe terfi ettirdi. Bu karar, HSKnın AYMde ihlale neden olan terfi edemez şeklindeki ilke kararıyla çelişti.

Önce İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, ardından ise 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevlerini yürüten Akın Gürlek, muhaliflerle ilgili tartışma yaratacak hapis cezası kararlarına imza attı. DWden Alican Uludağın haberine göre Gürlek, Sözcü gazetesi yazarlarını örgüte yardım suçundan mahkûm eden mahkemenin de başkanıydı. HDPnin eski eş başkanı Selahattin Demirtaşa örgüt propagandası suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası veren Gürlek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlunu ise sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapisle cezalandırdı. Gazeteci Can Dündarı kaçak ilan ederek gayrimenkullerine el koyma kararı verdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancıyı 2,5 yıl hapisle cezalandıran isim oldu.

Akın Gürlekin en tartışmalı kararı ise Anayasa Mahkemesinin Enis Berberoğluna ilişkin verdiği hak ihlali kararını uygulamayarak AYMye direnmesiyle oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AYM kararına uymaması nedeniyle Akın Gürleki Yeni Zekeriya Öz olmakla suçlamıştı.

Akın Gürlekin terfi ettirilmesi soru işaretlerine neden oldu. HSK, bu terfi kararıyla 15 Ocak 2020 tarihinde aldığı kendi ilke kararıyla çelişkiye düştü. Bu ilke kararında, hakim ve savcıların terfi kriterleri arasına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesince yapılan incelemelerde ihlal kararına sebebiyet verip vermedikleri de eklenmişti.

2 Mart 2021de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planında da yargı mercilerinin AYM ve AİHM içtihatları ile uyumlu karar vermeleri, terfi ve tayin süreçlerinde bir kriter olarak belirlenmişti.

AKIN GÜRLEKE AYM VE YARGITAY YOLU AÇILDI
Hakimler ve Savcılar Kanununa göre birinci sınıf olma, bir hâkim ve savcının adli veya idari yargıda görev süresi boyunca gelebileceği en üst seviye. AYM kararına direnmesine karşın terfi etmeyi başaran Gürlek, bu sayede birçok haktan yararlanacak. Gürlekin birinci sınıf hâkim statüsü kazanmasıyla AYM ve Yargıtay üyesi olarak atanmasının önü açıldı. Ayrıca maaşı da arttı.

Son güncelleme: 12:03 28.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı