• Turkhane Logo

AYM kararına rağmen cezaevinde tutulan Can Atalay’dan tepki: İkili devlet anlayışını kabul etmiyoruz

16:50 31 Ekim 2023 Salı
AYM kararına rağmen cezaevinde tutulan Can Atalay’dan tepki: İkili devlet anlayışını kabul etmiyoruz





Tutuklu TİP milletvekili Can Atalay, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tahliye kararı vermemesine tepki gösterdi. Atalay, “Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasına ilişkin bir “irade” var ise bu iradenin 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanına ait olamayacağı açık olduğundan hukuka bağlı olmayan devlet hayalinin sahipleri kimlerdir?” diye sordu.



Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’dan, Anayasa Mahkemesi’nin “ihlal” kararı sonrası ilk açıklama geldi.



Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin HSK tarafından soruşturulmasını talep eden Atalay, üyesi olduğu TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu da göreve davet etti.



Atalay, “TBMM’yi yargının yerine geçerek karar verenlerin kim olduğunu araştırmaya ve Anayasal düzeni askıya almaya teşebbüs edenleri tespit etmeye davet ediyorum” dedi.



TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:



“1- 25 Ekim günlü Anayasa Mahkemesi kararının yerine getirilmediği her bir dakikanın bu ülkede yaşayan herkesin hak ve özgürlüğünü korumakla yükümlü devletin niteliklerine zarar verdiği açıktır. Ancak “ikili devlet” anlayışını kabul etmiyoruz. Buna alışmayacağız.



2- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine neredeyse bir kılavuz açıklığında yazılan Anayasa Mahkemesi kararını, başka bir merciye “gereği için” göndermesinin açık hukuka aykırılığının HSK tarafından soruşturulmasını talep ediyorum.



3- Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasına ilişkin bir “irade” var ise bu iradenin 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanına ait olamayacağı açık olduğundan hukuka bağlı olmayan Devlet hayalinin sahipleri kimlerdir?



4- Üyesi olduğum TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu yargı kararıyla oluşan hak ihlalinin giderilmesi için verilen karara uyulmayarak ihlalin devam ettirilmesinin araştırılması başlıklı gündemle toplantıya davet ediyorum.



5- TBMM’yi yargının yerine geçerek karar verenlerin kim olduğunu araştırmaya ve Anayasal düzeni askıya almaya teşebbüs edenleri tespit etmeye davet ediyorum.”



AYM BİREYSEL BAŞVURU KARARLARININ UYGULANMASINI İSTİYOR



14 Mayıs seçimlerinde TİP’den Hatay milletvekili seçilen Gezi davası tutuklusu Can Atalay’ın mahkemeye ve Yargıtay’a yaptığı tahliye başvuruları reddedilmiş, bunun üzerine Atalay, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.



Yüksek Mahkeme, Atalay’ın “seçilme hakkı” ile “kişi güvenliği ve hürriyeti” haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.



Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı vermeyerek, AYM kararını Yargıtay’a göndermişti.

Son güncelleme: 16:50 31.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı