• Turkhane Logo

AYM, HDP'nin sözlü savunma yapmama kararını görüşecek

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, partinin sözlü savunmadan feragat ettiğine karar verirse, dosya, esas hakkındaki raporunu hazırlaması için raportöre verilecek.

15:20 10 Nisan 2023 Pazartesi
AYM, HDP'nin sözlü savunma yapmama kararını görüşecek
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, partinin sözlü savunmadan feragat ettiğine karar verirse, dosya, esas hakkındaki raporunu hazırlaması için raportöre verilecek.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemli davada, partinin sözlü savunma yapmama kararını yarın ele alacak.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, HDPnin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianamenin 21 Haziran 2021de kabul edilmesiyle başlayan yargılama sürecinde, HDP yetkililerinin 14 Martta sözlü savunma yapması kararlaştırılmıştı.
Partinin talebi üzerine ek süre verilerek HDPnin sözlü savunması 11 Nisana ertelenmiş, partinin, kapatma davasının 14 Mayısta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçim sonrasına bırakılması istemi ise reddedilmişti.
Anayasa Mahkemesinde, yarın saat 10.00da sözlü savunmasını yapması gereken HDP, 6 Nisan Perşembe günü, sözlü savunma vermeyeceğine ilişkin Yüksek Mahkemeye dilekçe sundu.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun, partinin bu dilekçesini yarın ele alması bekleniyor.
Karar süreci başlayabilirGenel Kurul, partinin sözlü savunmadan feragat ettiğine karar verirse, dosya esas hakkındaki raporunu hazırlaması için Anayasa Mahkemesi raportörüne verilecek.
Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek ve kapatma istemi esastan görüşülmeye başlanacak.
Yüksek Mahkeme Heyetinin, karar verene kadar aralıksız her gün bir araya gelerek ve çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor.
Raportörünün raporunun, Anayasa Mahkemesi heyetini bağlayıcılığı bulunmuyor.
Karar, 3te 2 oy çokluğuylaHDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak.
Anayasanın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10unun oyuyla karar verilebilecek.

Son güncelleme: 15:20 10.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı