• Turkhane Logo

AYM hakim Akın Gürlek’in ‘hukuk devletinde anayasal hükümlere uymadığına’ karar verdi

Anayasa Mahkemesi, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu için verdiği ikinci ihlal kararının gerekçesini açıkladı.

16:38 03 Şubat 2021 Çarşamba
AYM hakim Akın Gürlek’in ‘hukuk devletinde anayasal hükümlere uymadığına’ karar verdi
Anayasa Mahkemesi, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu için verdiği ikinci ihlal kararının gerekçesini açıkladı.



Kararını TBMM, Adalet Bakanlığı ve HSK’ye de gönderen Yüksek Mahkeme, skandal kararlarla bilinen hakim Akın Gürlek ile ilgili de önemli tespitlerde bulundu.

Eski CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu için ikinci kez hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Gerekçeli kararda, Enis Berberoğlu’na ilişkin hak ihlali kararının gereklerini yerine getirmeyen ilk derece mahkemesi sert ifadelerle eleştirildi.


Kararda, “Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının sorgulanması ve kararın gereğinin yerine getirmemesinin hukuki güvenlik ilkelerine açık ve ağır bir aykırılık teşkil ettiği” vurgulandı. AYM, kararını TBMM, Adalet Bakanlığı ve HSK’ye de gönderdi.

Yüksek Mahkeme, en dikkat çeken ifadeleri Berberoğlu ile ilgili kararları nedeniyle İstanbul 14. Ve 15. Ağır Ceza Mahkemeleri için kullandı. Her iki mahkeme de ‘türlü bahanelerle hukuk tanımaz tutum ve davranışlarla bireylerin hak ve özgürlüklerini ihlal etmek’ ile itham edildi. Hakim Akın Gürlek’i sert şekilde eleştiren ifadeler şunlar:

CEZAİ, HUKUKİ, İDARİ SORUMLULUKLAR DOĞURACAK

“Bu kapsamda, türlü bahaneler ve hukuk tanımaz tutum ve davranışlarla bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesine ve mevcut ihlallerin sürdürülmesine neden olacak şekilde, Anayasa’nın öngördüğü hukuk düzenine karşı koyma anlamına gelen keyfi kararlara hiçbir hukuk sisteminde müsaade edilemez. Dolayısıyla bir hukuk devletinde anayasal hükümlere uymamanın ilgililer açısından cezai, idari ve hukuki sorumluluklar doğuracağı açıktır.”

AYM’nin verdiği hükümde ise şu ifadeler yer aldı:

HUKUK DIŞI KARARLARIN HAKİMİ

Son olarak Anayasa Mahkemesinin CHP’li Enis Berberoğlu’nun hak ihlali ve yeniden yargılanma kararını tanımayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin başkanı hakim Akın Gürlek, sayısız hukuk dışı kararlarıyla biliniyor.

Berberoğlu’nun yanı sıra Selahattin Demirtaş, Sırrı Süreyya Önder, ÇHD üyesi avukatlar, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Atilla Taş gibi isimler de Gürlek’in mağdur ettiği isimlerden.

İŞTE AKIN GÜRLEK’İN VUKUATLARINDAN BAZILARI

Gürlek, Anayasa Mahkemesinin kararına direnerek hukuksuz şekilde Berleroğlu ile ilgili ‘yeniden yargılamaya gerek yok’ kararı verdi.

İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimiyken kapatılan Zaman, Meydan, Yeni Hayat, Bugün gazetelerinde çalışan gazetecilere açılan davada tahliye edilen Atilla Taş, Murat Aksoy ve Büşra Erdal ile birlikte 12 gazeteciyi darbeye teşebbüs iddiasıyla 2017’de tekrar tutuklayan karara imza attı.

Akın Gürlek, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanıyken eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla 4 yıl 8 ay hapis ile cezalandırdı.

Aynı davada eski HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’i 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu tutuklu 17 avukat hakkında tahliye kararı veren İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kadri Alpar’ın yerine bu mahkemeye başkan olarak atanan Gürlek, ÇHD’li avukatları ağır cezalara çarptırdı.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na 9 yıl 8 ay hapis cezasına çarptıran Gürlek, Sözcü yazarlarının davasında da hapis cezası kararları verdi.

Son güncelleme: 16:38 03.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı