• Turkhane Logo

AYM Genel Kurulu Atalay'ın başvurusunu 12 Ekim'de görüşecek

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın

22:19 05 Ekim 2023 Perşembe
AYM Genel Kurulu Atalay'ın başvurusunu 12 Ekim'de görüşecek
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın

DW Türkçede yer alan habere göre Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Gezi davası kapsamında aldığı 18 yıl hapis cezası kesinleşen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bireysel başvuru dosyasını 12 Ekim Perşembe günü yapacağı toplantıda görüşme kararı aldı.

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan milletvekili genel seçimlerinde TİPten Hatay milletvekili seçilen Avukat Can Atalay, Yargıtaya başvurarak yargılamada durma kararı verilmesini istemişti. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu talebi reddetmiş ve Atalay’ın 18 yıllık hapis cezasını onamıştı. Kararda, 25 Nisan 2022’den beri cezaevinde olan Atalayın aldığı ceza olan hükümeti devirmeye teşebbüse yardım etme suçunun Anayasanın 14. Maddesinde sayılan durumlara girdiği ve bu nedenle yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağı savunuldu.

Anayasa Mahkemesinin daha önce Ömer Faruk Gergerlioğlu lehine verdiği hak ihlali kararını eleştiren Yargıtay, AYMnin tali nitelikteki bireysel başvuru yolu ile bir Anayasa hükmünü yürürlükten kaldıramayacağını veya uygulanmasının olanaksız hale getiremeyeceğini öne sürdü.
Yargıtay tahliye etmedi

Kararda, AYMnin yürürlükte olan Anayasa normunu esastan iptal etme yetkisinin bulunmadığı belirtilirken, Anayasa değişikliklerini sadece şekil bakımından inceleyerek denetleyebildiği ve yürürlükte bulunan Anayasa normunun uygulanmasını bireysel başvuru yoluyla ortadan kaldıracak veya işlevsiz hale getirecek şekilde bir karar vermesinin hukuken mümkün olmadığı savunuldu.

Bu süreçte Can Atalayın avukatları da AYMye bireysel başvuruda bulundu. Başvuruda milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan Atalayın yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği iddia edildi.

AYM Genel Kurula sevk kararı

Bireysel başvuruyu görüşen 5 kişilik AYM İkinci Bölüm Heyeti, dosyayı AYM Genel Kuruluna sevk etti. Bu durum, Can Atalayın dosyasının görüşülmesi sürecini uzatacak. Bu süreçte kesinleşen mahkûmiyet kararının TBMM Genel Kurulunda okunması halinde Atalayın milletvekilliği düşecek.

AYM Genel Kurulunun Ömer Faruk Gergerlioğlu örneğinde olduğu gibi olası bir ihlal kararı vermesi durumunda ise Atalaya yeniden milletvekilliği yolu açılabilir.

Son güncelleme: 22:19 05.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı