• Turkhane Logo

Ayasofya’da ilk namaz: 4 minareden ezan okundu, hutbeye kılıçla çıkıldı

Ayasofya Camii'nde kılınan Cuma namazında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın hutbeyi okumak için minbere elinde bir kılıç ile çıkması dikkati.

14:59 24 Temmuz 2020 Cuma
Ayasofya’da ilk namaz: 4 minareden ezan okundu, hutbeye kılıçla çıkıldı
Ayasofya Camii'nde kılınan Cuma namazında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın hutbeyi okumak için minbere elinde bir kılıç ile çıkması dikkati.



Bugün 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya’da ilk resmi namaz kılındı. “Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi” adı verilen mekanın 4 minareden 4 müezzin tarafından öğle ezanı okundu.

Danıştay 10. Dairesi’nin camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel BaşkanıRecep Tayyip Erdoğan tarafından Diyanet’e devredilen Ayasofya’da ilk namaz kılındı.


Yeni tip Koronavirüs salgını gölgesinde gerçekleşen cuma namazı için yüzlerce vatandaş Sultanahmet’e ederken sosyal mesafe kurallarına uyulmadı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya Camii’nde kılınan ilk namazda Osmanlı’daki kılıç geleneğini devam ettirerek minberde kılıçla hutbeyi irad etti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Üsküdar Kısıklı’daki konutundan çıkarak saat 12.05’de Ayasofya Camii’ne geldi. Erdoğan’ın yanı sıra Ayasofya’ya, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlı Sözcüsü İbrahim Kalın, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak’ın da içinde bulunduğu çok sayıda davetli de geldi.

/
CHP’li Muharrem İnce

/
AKP’li Şirin Ünal

Özbek uyruklu Nadira Kadirova’nın evinde ölü bulunmasıyla uzun süre gündeme gelen AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Ayasofya’sa kılınan cuma namazına davet edilenler arasında yer aldı. CHP’li Muharrem İnce ise cami dışında namaza katıldı.

/
Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da iç mekanda yer bulamadı.

Ayasofya Meydanı olmak üzere kalabalıktan tekbir sesleri geldi, bu ana tanıklık edenler, cep telefonlarıyla video ve fotoğraf çekti.

Erdoğan’ın Twitter hesabından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nden canlı yayın yapıldı. “Ayasofya Camii” etiketiyle yapılan yayın paylaşımına “İlk cuma namazı” notu düşüldü.

/

/

Namaz öncesi Erdoğan, eşi tarafından dün tabelasının açılışı yapılan “Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi”nde Kur’an-ı Kerim okudu.

POLİS BARİYERİNİ AŞAN KALABALIK AYASOFYA’YA KOŞTU

Ayasofya’ya girmek isteyen bazı vatandaşlar güvenlik kontrol noktalarında yoğunluk oluşturdu. İlerleyen saatlerde bariyer önündeki kalabalık arttı. Çemberlitaş yönünde bariyerleri aşan kalabalık koşarak Ayasofya’ya ilerlemeye çalıştı.

Namaz kılınacak alanlara girişler 10.00’dan itibaren başlayacak. Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı. Bu kapsamda alanda kurulan 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1’i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans görev yaptı.

METRO, MARMARAY SEFERLERİ DEVAM EDİYOR

Tarihi Yarımada’da Atatürk Bulvarı, Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nden Tarihi Yarımada istikametine giden tüm yollar ve Galata Köprüsü dün akşam 20.00’den itibaren trafiğe kapatıldı. Avrasya Tüneli açık olacak, deniz, metro ve Marmaray seferleri devam etti.

SAĞLIK BAKANI KOCA’DAN UYARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca salgın boyunca toplanacak en büyük kalabalığın Ayasofya’da olacağını belirtirken koronavirüs ve mesafe uyarısında bulundu. Bakan Koca Ayasofya’da bugün kılınacak Cuma namazına ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEN İNSANLAR GELDİ

Vatandaşlar Türkiye’nin dört bir yanından Cuma namazını kılmak için Ayasofya’ya geldi. Cami önündeki kalabalık, zaman zaman tekbir getirirken, seccadelerini sererek Cuma namazı için hazırlıklarını yaptı.

/

“DÜN İKİNDİDEN BERİ BURADA BEKLİYORUZ”

Cuma namazını kılabilmek için dün ikindiden beri Sultanahmet’te olduklarını ve geceyi burada geçirdiklerini ifade eden Ali Kalınkara, “Öncelikle tabii, 90 yıllık bir beklenti vardı. Çok şükür bugün açıldı. Açılmasına sebep olan herkese, başta cumhurbaşkanımız olmak üzere çok teşekkür ediyoruz. Burası Aslına döndüğü için mutluyuz. Dün ikindiden sonra buraya geldik, Sabaha kadar Sultanahmet Camii’nde kaldık, geceyi burada geçirdik” dedi.

“ZİNCİRLERİ KIRDIK, MUTLUYUZ”

Sakarya’dan geldiklerini dile getiren Samet Gümüş, “Sakarya’dan geldik. Gece 2’de çıktık yola. Nasip bugününeymiş, şükür kavuşturana diyorum. Zincirleri kırdık, mutluyuz” şeklinde konuştu.

“ZOR YER BULDUM”

Vatandaş Ahmet Yeşilbudak, “Zeytinburnu’ndan geldim. Buraya gelmek için sabah namazını kılıp çıktım. Zor yer buldum. Burası ibadete açıldığı için çok mutluyum. İnşallah böyle devam eder. Ama herkes birbirinden uzak dursun. Seccadelerimizi de aldık, geldikö ifadelerini kullandı. Bir başka vatandaş Sebahattin Ünal ise, “Ayasofya Camii’si müzeye çevrilmişti. Bugün bu zincirler kırıldı, bunun sevinci içindeyiz. İslam medeniyeti insanlığa huzur, saadet verir. Ayasofya’nın açılması, ülkemizi bela ve musibetlerden koruyacakö diye konuştu.



“18 SAAT YOLCULUK YAPARAK KARS’TAN GELDİK”

Abdülkadir Demirden, “Kars Kağızman’dan geldik. Babam, ben ve kuzenim geldik. Ayasofya ve açılışı için geldik. Bir de umudum Recep Tayyip Erdoğan ile tanışmak ve onu görebilmek. Ayasofya bizim için çok önemli. Bu nedenle 18 saat yolculuk yaparak buraya geldik” diye konuştu.

TRAMVAY SEFERLERİ DURUNCA BİNLERCE KİŞİ AYASOFYA CAMİİ’NE YÜRÜDÜ

Ayasofya Camii’nde kılınacak Cuma namazı için yoğunluğun artması nedeniyle tramvay seferleri kısmi olarak durduruldu. Binlerce kişi de tramvay hattından Ayasofya Camii’ne yürüdü.

86 yıl aradan sonra bugün kılınacak cuma namazı ile ibadete açılacak olan Ayasofya Camii’nde geniş güvenlik önlemleri alındı. Günün ilk saatlerinden itibaren Ayasofya Camii önüne akın edenler yoğunluğa neden oldu. Yoğunluk daha da artmaması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi de tramvay seferlerini kısmi olarak durdurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Valiliği koordinasyonuyla Bağcılar-Kabataş Tramvayı’nın Kabataş-Eminönü seferleri durduruldu. Bağcılar-Zeytinburnu ve Çapa-Akşemsettin arasında seferlerin devam ettiği bildirilirken, Haliç ve Şehzadebaşı metro istasyonları da kapatıldı.

Tramvay seferlerinin kısmi olarak kapatılması da Ayasofya Camii’ne gitmek isteyenlere engel olmadı. Aksaray’dan binlerce kişi tramvay hattından Ayasofya Camii’ne yürüyerek gitmek istedi. Tramvay hattından yürüyerek Ayasofya Camii’ne gitmek isteyen Ercan Gönültaş, “Tramvaylar çalışmıyor ondan dolayı yürüyerek geldik. Gerçekten mahşeri bir gün var burada. 86 yıldan beri Ayasofya’nın açılmasını isteyen Türk halkı ve Müslüman devletler bu güzel günü bekliyorlardı.” dedi.

Son güncelleme: 14:59 24.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı