• Turkhane Logo

Ayasofya 24 Temmuz’da ibadete açılacak

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, "Ayasofya'ya ilişkin her türlü ifadeyi bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz" dedi.

00:04 11 Temmuz 2020 Cumartesi
Ayasofya 24 Temmuz’da ibadete açılacak
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, "Ayasofya'ya ilişkin her türlü ifadeyi bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz" dedi.

AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Millete Sesleniş’ konuşması gerçekleştirdi.

Ayasofyanın açılış tarihini açıklayan Erdoğan, Hazırlıkları süratle tamamlayarak, 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazıyla birlikte Ayasofya’yı ibadete açmayı planlıyoruz dedi.

Cami etrafında toplanan halka da çağrıda bulunan Erdoğan, Camideki çalışmalarımızın süratle yürüyebilmesi, bu hazırlıkların bitmesi için buralarda ziyaret, gelip görme gibi bir telaşın içerisine girmenin doğru olmayacağını hatırlatmak istiyorum. Zira aldığım haberler çerçevesinde oralarda görüntü vermek ve gösteri yapmak, bunlar doğru değil ifadelerini kullandı.


‘TÜRKİYE’NİN EGEMENLİK HAKLARIYLA İLGİLİ’

Erdoğan; Uluslararası alanda bu konuda ortaya konan her türlü görüşü anlayışla karşılarız ancak Ayasofya’nın hangi amaçla kullanılacağı konusu Türkiye’nin egemenlik haklarıyla ilgilidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağı neyse başkenti neyse sınırları neyse 81 vilayeti neyse Ayasofya’nın vakfiyesine uyulması şeklinde camiye dönüştürülmesi hakkı da odur. Her türlü tavrı ve ifadeyi bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz. ifadelerini kullandı.

ÜCRETLİ GİRİŞ UYGULAMASI KALDIRILIYOR

Alınan yeni kararla ücretli girişlerin kaldırılacağını duyuran Erdoğan, “Camiden müzeye dönüştürülmesini sağlayan, 1934 tarihli Bakanlar Kurulu düzenlemesini iptal ettik. Biz de buna dayanarak çıkardığımız bir düzenlemeyle Ayasofya’nın yeniden cami olarak hizmete açılmasını sağladık.

Böylece Ayasofya, 86 yıl aradan sonra Fatih Sultan Mehmet Han’ın vakfiyesindeki şekli üzerine tekrardan cami olarak hizmete başlayabilecektir. Bu kararın hayırlı olmasını diliyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Diyanet İşleri Başkanlığımız hemen çalışmalara başladı. Ayasofya Cami’ne ücretli giriş uygulamasını da kaldırıyoruz. Kapılar yerli ve yabancı herkese, sonuna kadar açık olacaktır” dedi.

Son güncelleme: 00:04 11.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı