• Turkhane Logo

Avrupalılar Ukrayna’nın savaşı kazanacağına inanmıyor

17:50 21 Şubat 2024 Çarşamba
Avrupalılar Ukrayna’nın savaşı kazanacağına inanmıyor





Avrupa Birliği ülkelerinde yapılan ankete göre Avrupalıların sadece yüzde 10’u Ukrayna’nın Rusya’yı yenebileceğine inanıyor. Avrupa genelinde Ukrayna’ya destek hala yüksek seviyelerde olmasına rağmen araştırmacılar Avrupalı politikacıların kabul edilebilir bir barış görüşmelerine odaklanmaları gerektiğini söylüyor.



AB genelinde Avrupa Dış İlişkiler Konseyi tarafından (ECFR) yapılan ankette Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ikinci yılının sonunda katılımcıların sadece yüzde 10’luk bir kesimi Ukrayna’nın Rusya’yı yenebileceğine inanıyor, Avrupalılar uzlaşmacı bir çözüm gerektiğine düşünüyor.



Raporun yazarları geçen yıla göre Ukrayna’nın kaybettiği tüm toprakları geri kazanması gerektiğini söyleyen Avrupalıların sayısının ciddi oranda düştüğüne dikkat çekiyor. Yazarlar Avrupalılardaki duygu ve düşünce değişiminin siyasetçileri daha gerçekçi bir yaklaşıma iteceğine inanıyor.



Ocak ayında Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya, İspanya, İsveç, Yunanistan, Avusturya, Romanya ve Portekiz’de yapılan kamuoyu yoklamasına göre birçok AB ülkesinde halkın çoğunluğu Ukrayna’yı topraklarını geri kazanması için desteklemekten ziyade barış müzakerelerine başlaması için zorlamak gerektiğine inanıyor.



Ankete katılan her 10 Avrupalıdan sadece biri Ukrayna’nın savaşı kazanacağına inanırken,  Rusya’nın zafer kazanacağını öngörenler bu oranın yaklaşık iki katı. Katılımcılar arasındaki en yaygın görüşün yüzde 37 ile “savaşın uzlaşmacı bir çözümle sona ereceği” olduğu belirtiliyor.



Ukrayna’nın yaz aylarında gerçekleştirdiği karşı ataktan istediğini alamadığı ve ABD seçimlerinde D. Trump’un kazanma ihtimalinin insanları daha da karamsarlığıa itmiş olabileceği ifade ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna ordusunun komutanının değişmesinin hemen arkasından Ukrayna güçleri Avdiivka bölgesinden çekilmiş ve şehri Rus güçlerine bırakmışlardı. Avdiivka’nın Rus güçlerine bırakılması, Mayıs 2023’te Bakhmut’un Wagner birlikleri tarafından ele geçirilmesinden bu yana Rus ordusunun en önemli askeri zaferi olarak görülüyor.

Son güncelleme: 17:50 21.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı