• Turkhane Logo

Avrupalı aydınlar: Türkiye AİHM yükümlülüklerini ihlal ediyor

İnsan hakları savunucusu ve iş insanı Osman Kavala’nın tutuklu yargılandığı davada AİHM kararına rağmen ikinci kez tahliye edilmemesi Avrupa’da tepkiye neden oldu.

16:10 30 Ocak 2020 Perşembe
Avrupalı aydınlar: Türkiye AİHM yükümlülüklerini ihlal ediyor
İnsan hakları savunucusu ve iş insanı Osman Kavala’nın tutuklu yargılandığı davada AİHM kararına rağmen ikinci kez tahliye edilmemesi Avrupa’da tepkiye neden oldu.



Avrupanın önde gelen eski siyasetçi ve akademisyenleri Türkiyenin AİHM yükümlülüklerini ihlal ettiğine dikkat çekti.

Aralarında İsveç’in eski başbakanı ve dışişleri bakanı olan Carl Bildt ile İngiliz tarihçi ve yazar Timothy Garton Ash’in de bulunduğu bir grup insan hakları savunucusu, Financial Times gazetesine yazdıkları açık mektupta Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulundu.


‘SİYASİ GEREKÇELERİ OLAN GAYRIMEŞRU BİR KARAR’

Mektupta, Kavala’nın tutukluğunun devamının ‘Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin açık bir ihlali’ olduğu vurgulandı; hafta başında alınan mahkeme kararının ‘gayrımeşru olduğu’ ve ‘arkasında siyasi gerekçeler bulunduğu’ belirtildi.

‘Türk mahkemesi Kavala’nın devam eden tutukluluğunu meşrulaştıramaz’ başlıklı mektubun tam metni şöyle:

‘POLİS SORGUSUNDA BİLE ŞİDDETLE İLGİLİ HERHANGİ BİR SORU YOK’ 

“7 Kasım 2017’de Financial Times’da yayımlanan mektubumuzda, önde gelen Türk hayırsever Osman Kavala’nın tamamen haksız olan tutukluluğunu güçlü bir biçimde eleştirmiştik. Kavala o günden bu yana hapiste. Şimdi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bizim değerlendirmemizi resmen teyit etti.

Kavala 15 başka kişiyle birlikte, Türk Ceza Kanunu’nun 312’inci maddesiyle suçlanıyor ve müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya. Bu madde, hükümetin şiddet kullanılarak devrilmesiyle ilgili. Strasbourg mahkemesi, iddianamenin şiddet kullanımıyla ilgili herhangi bir suçlamada bulunmamasını ve polis sorgusunda bile şiddetle ilgili herhangi bir soru yöneltilmemesini şaşkınlıkla gözlemledi. Mahkeme, Kavala’nın faaliyetlerinin tamamının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde garanti edilen eylemlerden oluştuğuna kanaat getirdi ve derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Kavala şimdiden, demir parmaklıklar ardında gereksiz yere 800 gün geçirdi; bununla birlikte Türk mahkemeleri -ve her şeyin ötesinde şu sonuca varmalıyız ki, onların siyasi efendileri- Kavala’yı serbest bırakmayı reddediyor.

‘TÜRKİYE AVRUPA’DAKİ DOSTLARINI KAYBETTİ’

Geçtiğimiz hafta, Türkiye’deki bütün avukatların üçte ikisini temsil eden 12 baro, görülmemiş keyfiyeti ve yargı sürecindeki ağır ihlalleri nedeniyle İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ni kınayan ortak bir açıklama yayımladı. Mahkeme bu hafta bunu dikkate almadı ve Kavala’yı tutukluluğunun devamına hükmetti.

Türkiye, Kavala’ya davranışında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin açıkça ihlal ediyor ve bu süreçte kendisini, Avrupa’da bir zamanlar sahip olduğu dostların neredeyse her birinden uzaklaştırıyor.” Mektuba imza atan isimler şöyle:

İsveç’in eski başbakanı ve dışişleri bakanı Carl Bildt

İnsan hakları savunuculuğuyla tanınan İngiliz tarihçi ve yazar Timothy Garton Ash

Siyaset bilimcisi Ivan Krastev

Oxford Üniversitesi’nin Uluslarası Çalışmalar Merkezi’nin başkanı Kalypso Nicolaidis

Demokrasi-kapitalizm ilişkisi üzerine çalışmalarıyla tanınan ünlü sosyolog Claus Offe

İngiliz siyasetçi Chris Patten

İspanya’nın eski dışişleri bakanlarından ve AB’de çeşitli üst düzey görevler üstlenmiş Javier Solana

AB’de de danışmanlık görevleri üstlenen İtalyan insan hakları savuncusu Nathalie Tocci.

Son güncelleme: 16:10 30.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı