• Turkhane Logo

Avrupa’dan Türkiye’ye uyarı: ‘insanlığa karşı suç’ işlemeyin

22:00 04 Şubat 2024 Pazar
Avrupa’dan Türkiye’ye uyarı: ‘insanlığa karşı suç’ işlemeyin





Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyelerinin, Türkiye yargısının uluslararası hukuka aykırı kararlarına tepki olarak “Türkiye’de sistematik keyfi özgürlükten yoksun bırakma, insanlığa karşı suç teşkil edebilir” başlıklı bir bildiri yayınladığı ortaya çıktı.



Özellikle 15 Temmuz sonrası, Türkiye artan insan hakları ihlalleri Avrupalı parlamenterleri rahatsız ediyor.



Merkezi Strazburg’ta bulunan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyeleri, Türkiye yargısının uluslararası hukuka aykırı karalarına karşı bir bildiri yayınladı.



AKPM üyesi 24 parlamenterin 31 Ocak’ta imzaladığı bildirinin başlığı ise “Türkiye’de sistematik keyfi özgürlükten yoksun bırakma, insanlığa karşı suç teşkil edebilir.”



KaranlıktakiAydınlık’den Ensar Nur’un haberine göre, Brüksel Merkezli Barış ve Adalet Platformunun girişimleriyle yayınlanan bildiriye 13 farklı ülkeden 24 parlamenter imza attı. Bildiri metninde başta Yalçınkaya kararı olmak üzere önemli konulara değinildi.



“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi son kararlarında Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Yüksel Yalçınkaya davaları da dâhil olmak üzere önemli davaları incelemiştir. Mahkeme’nin kararlı tutumu, Türk terörle mücadele mevzuatının uygulanmasında önemli bir öngörülebilirlik eksikliği olduğunu ortaya koymakta ve adil yargılanma hakkı ile hukuki belirlilik ilkesinin sistematik bir şekilde ihlal edildiğini vurgulamaktadır.



İhlal davalarına rağmen, Türk hükümetinin Mahkeme kararlarına uymayı reddetmesi, Avrupa Konseyi’ne üyelik yükümlülüklerini yerine getirmediğine işaret etmektedir. Ülkedeki mevcut durum, mağdurların kaçırıldığı ve Türkiye’ye iade edildiği endişe verici zorla kaybetme vakalarını ortaya çıkarmaktadır.



Adli süreç ilkelerinin açıkça göz ardı edilmesi ve “nullum crimen sine lege” ilkesini ihlal eden muğlak terörle mücadele suçlamalarının kötüye kullanılması, uluslararası hukuka saygı gösterilmesindeki sistematik başarısızlığı açıkça göstermektedir.



BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, uluslararası hukuku ihlal eden muğlak suçlamalara dayalı yaygın veya sistematik hapis cezalarının veya diğer ağır özgürlük mahrumiyetlerinin insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini defalarca ifade etmiştir.



Bakanlar Komitesini, 2518 (2023) sayılı Karar ve 2261 (2023) sayılı “Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması çağrısı” Tavsiye Kararında ifade edildiği üzere, yukarıda açıklanan olağanüstü hususlarda kararlı bir şekilde harekete geçmeye davet ediyoruz.”



GAVAN Paul, Ireland,
AHEDO Nerea, Spain,
BARDELL Hannah, United Kingdom,
ÇELENK ÖZEN Sevilay, Türkiye,
CIAVATTA Roberto, San Marino,
CORBYN Jeremy, United Kingdom,
EFSTATHIOU Constantinos, Cyprus,
FERNANDES Emmanuel, France,
GIRAUD Joël, France,
HUNKO Andrej, Germany,
KARAMANLI Marietta, France,
KILJUNEN Kimmo, Finland,
KRISPER Stephanie, Austria,
LOUCAIDES George, Cyprus,
MILON Alain, France,
MOUTQUIN Simon, Belgium,
NICOLINI Marco, San Marino,
O’REILLY Joseph, Ireland,
ÖZTÜRK Berdan, Türkiye,
PRINGLE Thomas, Ireland,
SHEPPARD Tommy, United Kingdom,
SØNDERGAARD Søren, Denmark,
STAMBACH-TERRENOIR Anne, France,
SUKIČ Nataša, Slovenia

Son güncelleme: 22:00 04.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı