• Turkhane Logo

Avrupa'daki Afrinliler: Erdoğan Anılarımızı ve çocukluğumuzu bombalıyor

Afrinliler doğup büyüdükleri yerlerin bombaların hedefi olmasından dolayı büyük üzüntü duyuyor. Bölgedeki yakınları için kaygı duyan Avrupa'daki Afrinliler harekattan Erdoğan'ı sorumlu tutuyor.

17:39 30 Ocak 2018 Salı
Avrupa'daki Afrinliler: Erdoğan Anılarımızı ve çocukluğumuzu bombalıyor
Afrinliler doğup büyüdükleri yerlerin bombaların hedefi olmasından dolayı büyük üzüntü duyuyor. Bölgedeki yakınları için kaygı duyan Avrupa'daki Afrinliler harekattan Erdoğan'ı sorumlu tutuyor.

Türkiyenin Afrin harekatında 11. gün geride kalmak üzere. Hava harekatının yanı sıra karadan da ÖSO mensuplarıyla yürütülen harekatta bir çok yerleşim yeri bombalandı. Şu ana kadar kayıtlara geçen sivil ölü ve yaralı sayısı gün geçtikçe artıyor. Demokratik Özerklik Yönetimi Dış İlişkiler Komisyonunun raporuna göre 10 günde yaşamını yitiren sivil sayısı 86, yaralıların sayısı ise 198. UNICEF de üst üste yaptığı açıklamalarla çocuk ölümlerine ve sivil kayıplarına dikkat çekti. 

Artı Gerçekten Musa Irşinin haberinde, şu bilgiler yer aldı. Harekatın Türkiyede sosyal medyadan eleştirilmesine bile izin verilmezken, başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok kentinde protesto gösterileri düzenlendi, düzenleniyor. Bu protestoların en büyüklerinden biri hafta sonu Almanyanın Köln kentindeydi. Bu gösterilerde kuşkusuz ki Afrinliler en önde.

Afrinden Türkiye, oradan Almanyaya göçmüş 3 Afrinli ile biraraya geldik ve hem hikayelerini dinledik hem de harekatı nasıl değerlendirdiklerini sorduk. Kawa Hora, Mustafa Reşid ve Orin Raşit için savaşın tek sorumlusu Cumhurbaşkanı Erdoğan. 

/ Kawa Hora

ERDOĞANIN İSTEDİĞİ KÜRTLERİ KENDİSİNE MAHKUM ETMEK

Kawa Hora 28 yaşında bir Afrinli. 2013 yılında Afrin’den ayrılmak zorunda kalan Hora, Türkiyeye sığınmış. İstanbul Bağcılarda bir tekstil atölyesinde ağır şartlarda çalışan Hora, 3 yıl sonra Almanyaya gelmiş. Hora, İstanbulda maruz kaldığı kötü yaklaşımlardan dolayı şimdi çok iyi bildiği Türkçeyi konuşmayı reddediyor. Röportaj boyunca kendisinden tek kelime Türkçe duymuyoruz. 

Kendisini Kürtçe ifade eden Kawa Hora, Türkiye’de Suriyeli ve Kürt olmaktan kaynaklı olarak ayrımcılığa maruz kaldığını söylüyor. Türkiyeyi iyi tanımasına rağmen karşılaştığı ayrımcılık ve ağır yaşam koşulları nedeniyle yasa dışı yollarla Avrupaya geldiğini belirten Hora, sığınma talebine yönelik işlemlerinin halen devam ettiğini söylüyor. Hora, Türkiye’deki insanların tamamına kötü diyemem ama iyi insanlarla çok az karşılaştım. Bize ev vermiyorlardı ve çok ucuza çalıştırıyorlardı. Şimdi birde topraklarımıza bomba yağdırıyorlar. Afrin’de Kürtler yok diyor Erdoğan. Ona göre Türkiye’de de Kürt yok diye konuşuyor.

Afrin’e yapılan askeri müdahaleden sonra hayal kırıklıklarına bir yenisinin daha eklendiğini dile getiren Kawa Hora, bu koşullarda doğup büyüdüğü yere ulaşamamaktan öfke duyuyor. Ailesinin neredeyse tamamının halen Afrin’de yaşadığını dile getiren Hora, harekat başladığından bu yana kendilerinden sağlıklı haber alamadığını belirtiyor. Afrine yönelik protestolara katılarak tepkisini dile getireceğini söyleyen Hora, Erdoğan’ın gözü Afrin’de değil, Erdoğan’ın istediği Kürtleri kendisine mahkum etmek diyor. Erdoğan’a seslenen Kawa Hora şunları söylüyor: Artık Kürtleri rahat bırak. Tıpkı Kobani gibi  Afrin’i de alamayacaksın.

/
Mustafa Reşid

AFRİNDE BUNLAR YAŞANIRKEN AVRUPADA OLMAK DAYANILMAZ

Mustafa Reşid, Afrinli bir terzi. 2013 yılında Afrin’den ayrılmak zorunda kalan Reşid, 2 yıl İstanbul’da yaşadıktan sonra Almanya’ya sığınmış. İstanbul Zeytinburnunda kendisine küçük bir tekstil atölyesi açarak geçimini sağladığını belirten Reşit de Kawa Hora gibi ayrımcılığa maruz kaldığını anlatıyor. Kızının sağlık sorunları nedeniyle Almanyaya sığındığını söyleyen Reşid, ailesinin büyük bölümünün halen Afrinde yaşadığını dile getiriyor. 

Türkiyenin Afrin harekatına büyük tepki gösteren Reşid şunları anlatıyor: Ailem saldırılardan sonra bodrumlara, sığınaklara mahkum olmuş durumda. Ne zaman Afrin’deki yakınlarımla görüşsem büyük korku içinde olduklarını söylüyorlar. Kızımın sağlık sorunları olmasaydı Afin’den asla ayrılmazdım. Afrin’de bunlar yaşanırken, Avrupada olmak dayanılmaz. Afrin’e gitmek istedim ama yabancılar polisi izin vermedi. Ama bir gün mutlaka gideceğim. Biz Afrinliler topraklarımıza sahip çıkacağız. Türkiye insanını bu kötülüklerden sorumlu tutmuyoruz ama Erdoğanı, Kürtlerin düşmanı olarak görüyoruz.


Orin Raşit

SAVAŞI İZLEMEKLE YETİNMEYECEĞİZ, DURDURACAĞIZ DA

21 yaşındaki Orin Raşit de 2 yıldır Almanya’da yaşıyor. Tedaviye ihtiyaç duyduğu için Afrin’den İstanbula, oradan Almanya’ya gelmek zorunda kaldığını belirten Raşit, yarım kalan eğitimini burada tamamlamaya çalışıyor. Afrin’e yapılan askeri müdahale nedeniyle kendisini çaresiz hissettiğini dile getiren Raşit, çocukluğunun ve hatıralarının bombalanmasına öfke duyduğunu söylüyor. Çoğu arkadaşının Afrin’de yurtlarını savunduklarını dile getiren Raşit kendisinin de burada gösterilere katılarak tepki gösterdiğini dile getiriyor.

Raşit şöyle konuşuyor: İstanbul’da tedavi olabilseydim kesinlikle şu an Afrin’de olacaktım. Biz buraya kaçmadık, gelmeye mecbur kaldık. Afrin’de olsaydım Erdoğan’ın terörüne karşı koyabilirdim, tıpkı arkadaşlarım gibi. Ama burada; Avrupa’da da sesimizi yükselteceğiz ve Erdoğan’ı durduracağız. Avrupa’nın bu konudaki kayıtsızlığı da canımızı acıtıyor. Evlerimizde oturup bu savaşı izlemeyeceğiz, tepkimizi dile getireceğiz.

 

Son güncelleme: 17:39 30.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı