• Turkhane Logo

Avrupa’da yasaklanan dezenfektanı üreten Ali Osman Akat kim?

Avrupa Birliği Yolsuzlukla Mücadele Ofisi, yüksek düzeyde metanol içerdiği için Virapro şirketinin ürettiği 140 bin litre dezenfektana el koydu.

14:54 17 Aralık 2020 Perşembe
Avrupa’da yasaklanan dezenfektanı üreten Ali Osman Akat kim?
Avrupa Birliği Yolsuzlukla Mücadele Ofisi, yüksek düzeyde metanol içerdiği için Virapro şirketinin ürettiği 140 bin litre dezenfektana el koydu.



Avrupa Birliği Yolsuzlukla Mücadele Ofisi, yüksek düzeyde metanol içerdiği için Virapro şirketinin ürettiği 140 bin litre dezenfektana el koydu. Şirketin sahibinin Türk Amerikan İşadamları Derneği – Amerikan Ticaret Borsası (TABA/AmCham) Başkanı Ali Osman Akat olduğu anlaşıldı.

 AB Yolsuzlukla Mücadele Ofisi’nden (OLAF) dün yapılan açıklamada bir Türk firmanın ürettiği el dezenfektanında tehlikeli oranda metanol tespit edildiğini ve Avrupa çapında 140 bin litre dezenfektana el konduğunu bildirdi.


OLAF’tan yapılan açıklamada el dezenfektanlarının Türkiye menşeli olduğu ve tehlikeli seviyelerde metanol içerdiği kaydedildi. Metanolün baş ağrısı, bulanık görme ve hatta körlüğe yol açabileceğine işaret edildi. Danimarka ve İrlanda’da ilk olarak tespit edilen tehlikeli ürünün başka Avrupa ülkelerine de sevk edildiğini belirleyen OLAF, 27 AB ülkesine durumu iletti.

ERDOĞAN DÖNEMİNDE YILDIZI PARLADI

turkishminute.com’dan Cevheri Güven’in haberine göre, söz konusu ürünlerin Virapro şirketine ait olduğu ortaya çıktı.

/

Türk Patent ve Marka Kurumunun veri tabanına göre Virapro el dezenfektanı için marka patent başvurusu 2020 yılında yapıldı ve 30 Mart 2020’de ürün, Tis Sanayi ve Dış Ticaret Anonim Şirketi adına tescil edildi. Kayıtlarda firmanın iletişim sanayi alanında faaliyet gösterirken, unvanını pandemi döneminde değiştirerek el dezenfektanı benzeri ürünleri ürettirip satabilecek değişiklikler yaptığı görülüyor.

Firma sahiplik bilgilerinin bulunduğu İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre Tis Sanayi ve Dış Ticaret Anonim Şirketi’nin sahibi Ali Osman Akat.

Ali Osman Akat kamuoyunun yakından bildiği bir isim ve AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan döneminde yıldızı parlayan iş adamlarından.

/
Akat, Türk Amerikan İş Adamları Derneği-Amerikan Ticaret Odası (TABA-AmCham) Başkanı.

1987 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan TABA-AmCham, aynı zamanda Amerikan Ticaret Odası’nın Türkiye Temsilcisi. Kuruluşun Türkiye’de; İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da, Amerika Birleşik Devletleri’nde Washington, Chicago ve New York Temsilcilikleri bulunuyor.

Akat daha önce de yargıyla sorun yaşamış ve zorunlu askerlik hizmetinden kurtulabilmek için sahte sağlık belgeleri düzenlemek suçlamasından Ankara’da yargılanmıştı.

/

OKULLARI KAPATTIRAN DEZENFEKTAN

Virapro ürünlerinin insan sağlığına zarar verecek düzeyde metanol içerdiği ilk olarak ekim ayında İrlanda’da tespit edildi. Yapılan inceleme 2019 yılında sadece 53 bin euro kar eden HSE isimli kırtasiye tedarikçisi firmanın Virapro ile 9.2 milyon euroluk oldukça yüksek bir anlaşma imzaladığı belirlendi. Ürünlerin tamamı sağlığa zararlı olduğunun tespit edilmesinden sonra geri çağrıldı.




Virapro ürünlerinin yoğun olarak kullanıldığı tespit edilen 110 okuldan bir kısmı İrlanda makamlarının tavsiyesi doğrultusunda kapatıldı ve çocuklar üzerindeki etkileri araştırıldı. Okulların kapatılması ürünlerde etanol yerine metanol kullanıldığı ve ellerini ağzına sokma alışkanlığı bulunan çocuklara zarar verebileceği gerekçesine dayandırıldı.

3 milyon adet Virapro el dezenfektanının okullar, sağlık birimleri, huzurevlerine dağıtıldığı ve halka açık olarak satıldığı belirlendi. İrlanda Tarım Bakanı Charlie McConalogue rakamı doğruladı.

OLAF, benzer ürünlerin AB’nin farklı ülkelerine sevk edildiğinin tespit edilmesi üzerine devreye girdi.

Son güncelleme: 14:54 17.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı