• Turkhane Logo

Avrupa'da IŞİD alarmı: Güvenlik seviyesi yükseltildi

IŞİD-H'nin Moskova saldırısı sonrasında İslamcı teröristlerin Avrupa'da saldırıya girişebileceği endişesi daha da arttı. Fransa alarm seviyesini yükseltti, güvenlik birimleri Avrupa genelinde teyakkuzda.

17:57 26 Mart 2024 Salı
Avrupa'da IŞİD alarmı: Güvenlik seviyesi yükseltildi
IŞİD-H'nin Moskova saldırısı sonrasında İslamcı teröristlerin Avrupa'da saldırıya girişebileceği endişesi daha da arttı. Fransa alarm seviyesini yükseltti, güvenlik birimleri Avrupa genelinde teyakkuzda.

Daha üç hafta önce Brüksel savcılığı, kentteki bir konseri hedef alacak büyük bir terör saldırısının önlendiğini açıklamıştı. Üçü reşit olmayan dört kişi, olabildiğince çok kişiyi öldürmeyi planladıkları gerekçesiyle tutuklandı. Savcılığa göre zanlılar, Kasım 2015te İslamcı teröristlerin Paristeki Bataclan kulübüne düzenlediği saldırıyı örnek almış, benzeri bir saldırı için plan yapmıştı.

DW Türkçenin haberine göre Belçikada bu tür şüpheli terör eylemlerinin sayısı, Hamasın İsraile yönelik terör saldırısı ve bunun ardından İsrailin Gazzeye başlattığı askeri harekat sonrasında ciddi oranda arttı.
Tehdit Analiz Merkezi (CUTA) Mart ayı başında Brükselde yaptığı açıklamada potansiyel terör eylemlerinin sayısının yüzde 41 oranında arttığını duyurdu. 2022 yılında kayıtlara geçen 236 potansiyel terör eylemleri sayısı 2023 yılında 332ye yükseldi.

Fransa alarm seviyesini en yüksek seviyeye çıkardıBelçika, 16 Ekim 2023te iki İsveç vatandaşının ölümüne yol açan İslamcı teröristin saldırısı sonrasında alarm seviyesini üçe yükseltmişti. En yüksek ise seviye dört.
CUTA yetkilileri, IŞİDin Horasan kolunun (IŞİD-H) üstlendiği ve en az 132 kişinin öldüğü Moskovadaki terör saldırısı sonrasında alarm seviyesinde bir değişiklik yapılmadığını, zaten seviyenin yüksek olduğunu açıkladı.
Fransada ise durum farklı. Fransa alarm seviyesini en yüksek düzeye çıkarttı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu kararın önlem olarak alındığını duyurdu.
Moskovadaki saldırının arkasında IŞİDin bir kolunun bulunduğundan yola çıktıklarını anlatan Macron, iç ve dış istihbarat birimlerinin elindeki bulgulara atıf yaparak Moskovadaki bu saldırıda rol almış görünen bu grup son aylarda bizim topraklarımızda birkaç (saldırı) girişiminde bulundu dedi.

Alman güvenlik birimleri de teyakkuz halindeAlmanya da güvenlik ve istihbarat birimlerinin teyakkuz halinde olduğunu duyurdu. Alman İçişleri Bakanı Nancy Faeser, IŞİD-H kaynaklı tehdidin zaten Moskavadaki saldırı öncesinde de mevcut olduğuna dikkat çekti.
Süddeutsche Gazetesine açıklama yapan Faeser, alarm seviyesinde bir değişikliğin şu anda gerekli görülmediğini belirterek IŞİD-H zaten şu anda Almanyadaki en büyük İslamcı tehdidi oluşturuyor. Güvenlik makamlarımız çok dikkatli ve daha uzun bir süredir bu terör grubunu izliyor dedi.Geçen yıl Noel döneminde Köln, Viyana ve Madridi hedef alacak terör saldırıları planları yapıldığı ortaya çıkmıştı. Ayrıca daha geçen hafta IŞİD-H adına İsveç parlamentosuna saldırı planlayan iki kişi Almanyanın Gera kentinde yakalandı.

İsveç ve Danimarkada da İslamofobik olarak eleştirilen Kuran yakma olayları sonrasında güvenlik ve uyarı seviyeleri zaten artırılmıştı. Danimarka gizli servisinden (PET) yapılan açıklamaya göre Hamas ve İsrail arasındaki ihtilaf durumu daha da kötüleştirdi.
Açıklamada İhtilaf, yüksek radikalleşme ve mobilizasyon potansiyeline sahip bu da belli aktörlerin Danimarkada planlı ya da spontane bir şekilde hareket etmesine yol açabilir, buna terör saldırıları dahil ifadelerine yer verildi.
IŞİD-H Batı Avrupada saldırılabilir
IŞİDin Horasan kolunun 2015 yılında Afganistanda kurulduğu, yaklaşık bin üyesinin olduğu, destekçilerinin büyük çoğunluğunun Orta Asyadan geldiği belirtiliyor.
Londradaki Kings Collegeın terörle mücadele uzmanı Peter R. Neumann, sosyal medya hesabında IŞİD-H, muhtemelen şu anda Batıda büyük ve koordineli bir saldırı gerçekleştirebilecek tek IŞİD uzantısı görüşünü paylaştı. Neuman, IŞİD-Hnin saltı İslamcı ideoloji saikleriyle değil aynı zamanda İslamcı kamptaki üstünlük mücadelesi nedeniyle de terör saldırısı düzenleyebileceğine dikkat çekti.
EUROPOL dikkatle izliyorAvrupa Birliğinde (AB) terörle mücadele üye ülkelerin yetki alanında ama üye ülkelerin bilgi ve istihbarat paylaştıkları, arama tedbirlerini koordine ettikleri kurumlar da var.
Bunlardan biri de kısaltması EUROPOL olan Lahey merkezli Avrupa Polis Teşkilatı. Burada da ABde artan terör faaliyetleri büyük bir dikkatle izleniyor.
2022 yılında ABde yedi üye ülkede 16 terör saldırısı yapıldı. İtalya 12 saldırı ile en fazla saldırının yapıldığı ülke olurken, bu saldırıların hepsinin radikal sol ya da anarşist bir arka planı vardı.

ABde 2022 yılında iki İslamcı saldırı meydana geldi. Ancak, çoğu Fransada olmak üzere 300den fazla İslamcı, terör saldırısı planladıkları gerekçesiyle tutuklandı.
Saldırı sayısı, 200ün üzerinde saldırının gerçekleştiği 2017den bu yana önemli ölçüde düştü. Ancak EUROPOL, saldırıların yeniden artabileceğine dikkat çekiyor.

Son güncelleme: 17:57 26.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı