• Turkhane Logo

Avrupa Parlamentosu Hamas’ı kınadı, ‘insani yardım için çatışmalara ara verilsin’ çağrısı yaptı

19:50 19 Ekim 2023 Perşembe
Avrupa Parlamentosu Hamas’ı kınadı, ‘insani yardım için çatışmalara ara verilsin’ çağrısı yaptı





Avrupa Parlamentosu üyeleri Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısını kınadı ve insani yardım için çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulundu.



KaranlıktakiAydınlık’ten Ersan Kırlı’nın haberine göre, AP vekilleri, Hamas’ın terör saldırılarını şiddetle kınayıp İsrail’in kendini savunma hakkını tanırken bu hakkın uluslararası hukuka uygun olarak kullanılması gerektiğini söylediler. Parlamentoda, Gazze’ye yönelik insani yardımların arttırılması ve hiçbir AB parasının doğrudan ya da dolaylı olarak terörizmi finanse etmesinin engellenmesi çağrısında bulunuldu.



AP milletvekilleri, Gazze’ye insani yardımın ulaşması için  çatışmalara “insani bir ara” verilmesi çağrısında bulundu, BM çalışanları, sağlık görevlileri ve gazeteciler de dahil olmak üzere sivillere ve sivil altyapıya saldırmanın uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olduğunu vurguladı.



BAĞIMSIZ SORUŞTURMA İSTİYORUZ



Gazze’deki Al Ahli hastanesinde meydana gelen son patlama ile ilgili bunun kasıtlı bir saldırı ve savaş suçu olup olmadığının tespit edilmesi, uluslararası hukuk çerçevesinde bağımsız bir soruşturma yapılması ve faillerin sorumlu tutulması çağrısında bulunuldu.



“Parlamento Gazze Şeridi’ndeki insani durumdan derin endişe duymaktadır” denilen açıklamada Mısır ve İsrail’in Gazze Şeridi’ne insani yardım koridorları açılması için uluslararası toplumla işbirliği yapması istendi.



İran Devrim Muhafızları ve Lübnan Hizbullahının tamamının AB’nin terör örgütleri listesine dahil edilmesi istenirken İran, Katar ve Rusya gibi ülkelerin bölgedeki terörizmin finansmanı ve desteklenmesindeki rollerinin soruşturulmasını talep etti.



AP, barış sürecinin derhal yeniden başlatılması gerektiğini vurgularken 1967 sınırları temelinde, iki egemen, demokratik devletin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşadığı iki devletli bir çözüme olan desteğini hatırlattı.



AP üyeleri, yükselen antisemitizme ilişkin endişelerini de dile getirirken Avrupa Komisyonu ve tüm AB ülkelerine Yahudi vatandaşlarının güvenliğini teminat altına almak üzere gerekli tüm tedbirleri almaları çağrısında bulundu.

Son güncelleme: 19:50 19.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı