• Turkhane Logo

Avrupa Konseyi Sözcüsü: Demirtaş davası 8-10 Mart'ta incelenecek

Sözcü Cutting, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 8-10 Mart 2022 tarihleri arasında Selahattin Demirtaş davasını inceleyeceğini belirtti.

14:16 18 Ocak 2022 Salı
Avrupa Konseyi Sözcüsü: Demirtaş davası 8-10 Mart'ta incelenecek
Sözcü Cutting, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 8-10 Mart 2022 tarihleri arasında Selahattin Demirtaş davasını inceleyeceğini belirtti.



İş insanı Osman Kavalanın tahliye edilmemesi üzerine Avrupa Konseyinin yaptırım sürecinin başlaması beklenirken, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dosyasında da aynı durum geçerli.

Avrupa Konseyi Sözcüsü Andrew Cutting, süreçlere ilişkin bilgi verdi. Gazete Duvar’dan Didem Mercanın haberine göre, Cutting, 2 Aralık 2021de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiyeye, Kavala-Türkiye davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine(AİHM)  götürmeyi planladığını ve Türkiyenin AİHM’in ilk kararını uygulama yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğini soran resmi bir bildirimde bulundu hatırlatmasını yaptı.


TÜRKİYE’NİN 19 OCAKA KADAR YANIT VERMESİ GEREKİYOR’

Türkiyeden bu bildirime en geç 19 Ocak 2022 tarihine kadar yanıt vermesinin istendiğine dikkat çeken Cutting, Komite Şubat 2022deki olağan toplantısında davanın mahkemeye gönderilip gönderilmeyeceğine karar verecektir dedi.

Cutting, Bakanlar Komitesi, Kavala davasını AİHM’ye götürmeye karar verirse ve Türkiyenin mahkemenin ilk kararını uygulama yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilirse, komite hangi adımların atılacağına karar verecektir. Bu aşamada, bu adımların neler olabileceği konusunda spekülasyon yapmak mümkün değil dedi.

Selahattin Demirtaş davasını da hatırlatan Cutting, Uygulanmayı bekleyen 22 Aralık 2020 tarihli Selahattin Demirtaş-Türkiye davasına ilişkin Büyük Daire kararı Bakanlar Komitesinin önündedir dedi ve ekledi:

Komite bu davayı en son Aralık 2021deki toplantısında incelemiş ve başvuranın derhal serbest bırakılmasını şiddetle istemiştir. Komite, 8-10 Mart 2022 tarihleri arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasına ilişkin bir sonraki özel toplantısında bu davayı inceleyecektir.

Son güncelleme: 14:16 18.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı