• Turkhane Logo

Avrupa Birliği, vize serbestisi için Terör kanununa işaret etti

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bir araya Avrupa Birliği (AB) Gayrıresmi Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Türkiye'ye vize kolaylığı konusu da konuşuldu.

23:30 16 Şubat 2018 Cuma
Avrupa Birliği, vize serbestisi için Terör kanununa işaret etti
Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bir araya Avrupa Birliği (AB) Gayrıresmi Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Türkiye'ye vize kolaylığı konusu da konuşuldu.

Bulgaristanın başkenti Sofyada düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Gayrıresmi Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiyeye vize kolaylığı konusu da gündeme geldi. Toplantıda, Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması Terörle Mücadele Kanununun yumuşatılması şartına bağlandı.

Türkiye vize serbertisi için gerekli koşulları sağladığını savunuyor. Türkiyenin vize için ABnin öne sürdüğü 72 şartın gereklerini yerine getirdiği belirtilerek sınadın AB de olduğu belirtiliyor. Ancak AB yetkilileri aynı görüşte değil. 

Deutsche Wellenin haberine göre, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynder, Türkiye bu yasayı AB değerleriyle uyumlu hale getirirse, vize kolaylığı konusunda ilerleme sağlanır dedi.






ABnin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Türkiyenin gönderdiği belgelerin AB Komisyonu tarafından incelendiğini belirterek, Türkiye Avrupanın kendisi için en güvenilir komşu olduğunu prensipte biliyor ve iyi bir ilişki onların yararına olacaktır dedi.

Türkiyeden  bazı işaretler geldiğini söyleyen Hahn, ancak hukukun üstünlüğü konusunda durumun hala tatmin edici olmadığını kaydetti.

AFRİN DE GÜNDEME GELDİ 
Buluşmada Afrin harekatı da konuşuldu. Bakanlar operasyonda siviller konusundaki endişelerini dile getirdi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Suriyede askeri operasyonların amacının bugüne dek olduğu gibi IŞİDle mücadele olması gerektiğini, ABnin, BMnin Suriyede barış için yürüttüğü süreci desteklediğini, bunun Suriyede güvenilir bir siyasi geçiş için tek yol olduğunu ifade etti. 

AB Dönem Başkanlığını yürüten Bulgaristanın Dışişleri Bakanı Ekaterine Zaharieva ise Türkiyenin güvenlik konusundaki kaygılarını anladığını belirtti, Ancak bizler doğal olarak operasyonda sivil ölümlerinden ve Cenevre sürecinin zorlaşmasından endişe ediyoruz dedi.

ÇELİK: HER ŞEY ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN!
Toplantıya katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik de bu endişelere karşı, Bazı kaygılar ve endişeler sürekli olarak dile getiriliyor. Özellikle vurguladığım konular şunlardır. Zeytin Dalı Operasyonu kayıtsız şartsız uluslararası hukuka uygun bir operasyondur. Türkiyenin etrafında bir terör koridoru oluşturulmaya çalışılıyor. Bu terör koridoruna karşı en güçlü şekilde tepki vermemizden daha doğal bir şey yoktur diye konuştu.

 

Son güncelleme: 23:30 16.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı